gbond blogja

gbond képe

Nyaralás egy kis viharvadászattal megspékelve II.

Az első bejegyzésem (link) folytatásaként álljon itt további két konvektív nap krónikája, a horvát tengerparton való tartózkodásom alattról.
 

 

Indexkép: 
gbond képe

Nyaralás egy kis viharvadászattal megspékelve I.

A svájci szupercellák után, amit Devilstorm kolléga kapott lencsevégre, én is közzéteszem a nyári nyaralásomról készült blogomat. Mivel elég terjedelmesre sikerült, két részre bontottam. Álljon hát itt a bejegyzés első része.

Indexkép: 
gbond képe

X-akta cella Kecskemétnél - gyalogos viharvadászat

Az előrejelzések szerint máj 25-én délután esély volt záporra-zivatarra, így néha ránéztem a felhőképre délután folyamán, de semmi érdekes nem történt, pár szem esőcsepp megjelenésén kívül. Majd fél 9 körül elvánszorgott felettem egy gomolyfelhő, ami egész ígéretesen nézett ki. Mikor kicsit eltávolodott, kezdett bedurvulni.

Indexkép: 
gbond képe

Előzetes összefoglaló a vasárnapi viharvadászatról

Május 11-én vasárnap több viharvadász csapat is úton volt, hogy megfigyelje a kialakult viharokat. Stormanék csapata mellett a mi csapatunk is elindult Budapestről. Ezt a csapatot Zsuzzs, Adaz, Devilstorm és jómagam alkottuk. A dunaföldvári, délután 3 óráig tartó várakozás után felgyorsultak az események.

gbond képe

Június 4-i viharvadászat egy másik szemszögből

A hétfői nap végre egy olyan időjárási helyzettel örvendeztetett meg minket, amire már én is azt mondtam, hogy megéri elmenni vihart vadászni. Legutoljára 2010 augusztusában voltam vadászaton, így ki voltam már éhezve egy kis action-re.

gbond képe

Öveket becsatolni - high risk!

A Síkság középső területei fölé egy folyamatosan mélyülő ciklon helyeződik, amelyhez kapcsolódva középszinteken egy jól kivehető jet fejlődik ki.

gbond képe

Egy kellemes vasárnapi moderate risk

A Síkság északi része felett elterülő ciklon melegszektorában, illetve a hozzátartozó elnyújtott front mentén kedvezőek a feltételek heves zivatarok, szupercellák kialakulásához. A hullámzó hidegfronthoz köthető konvergencia jól kivehező a következő térképen, amely várhatóan segíti a konvekció beindulását:

gbond képe

A mai napon is ígéretes helyzet várható

A szinoptikus helyzet változatlan, Észak-Amerika felett továbbra is blokkoló hatások érvényesülnek. A mai nap folyamán a magassági teknõ eléri a Síkság déli részeit is. A melegfront eközben tovább mozog É felé a Mississippi-völgy középsõ részei felett.

gbond képe

Ma is kedvezőek a feltételek szupercellák kipattanásához

A Sziklás-hegység feletti teknő lassan helyeződik kelet felé, amelyhez Colorado és Kansas határvidékén egy talajmenti ciklon kapcsolódik.
A ciklonhoz tartozó melegfront mögött labilizálódik a légkör, és a diabatikus felmelegedés illetve a nedves levegő hatására magas energiák halmozódnak fel.

gbond képe

Szerdai konvektív elemzés a tornádóvölgyre

Észak-Amerika két szélén két magassági teknő tartózkodik, melyek lassan helyeződnek tovább. A Sziklás-hegységtől nyugatra húzódó teknő K-DK felé mozdul el a nap folyamán, amelyhez egy poláris jet is társul, míg az Appalache-hegység középpontú párja gyengül, és közben É felé mozog.

Tartalom átvétel

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu