A mai napon is ígéretes helyzet várható

gbond képe

A szinoptikus helyzet változatlan, Észak-Amerika felett továbbra is blokkoló hatások érvényesülnek. A mai nap folyamán a magassági teknõ eléri a Síkság déli részeit is. A melegfront eközben tovább mozog É felé a Mississippi-völgy középsõ részei felett.

Ahogy a ciklonhoz kapcsolódó front utoléri a dryline-t, ott további viharok/mezoléptékű konvektív rendszerek is benne vannak a pakliban, amelyek a melegszektorban keletkezhetnek (Missouri és Arkansas államokban) és kelet felé terjednek majd - szupercellához a legkedvezőbb feltételek továbbra is egy Kansas, Oklahoma mentén húzódó keskeny sávban állnak fenn. A labilitási és szélnyírási értékek kelet felé egyre csökkennek - a zivatarokhoz kapcsolódóan a szignifikáns jégeső és heves kifutószél veszélye továbbra is fennál.

A fő bizonytalansági tényezőt a kora reggel kiakakult rendszerek stabilizáló hatása jelenti, de újabb cellák képződése várható a kifutófront illetve a labilis tengely metszéspontja környezetében. A jelentős szélnyírás lehetővé teszi szupercellák és bow-echók kialakulását, emellett a kis mértékű alacsonyszintű szélnyírás nem kedvez a tornádóknak - de természetesen nem zárhatóak ki.

forrás: spc.noaa.gov

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu