Szerdai konvektív elemzés a tornádóvölgyre

gbond képe

Észak-Amerika két szélén két magassági teknő tartózkodik, melyek lassan helyeződnek tovább. A Sziklás-hegységtől nyugatra húzódó teknő K-DK felé mozdul el a nap folyamán, amelyhez egy poláris jet is társul, míg az Appalache-hegység középpontú párja gyengül, és közben É felé mozog.
A Sziklás-hegység keleti részén, az említett magassági ciklon előterében, a talajmenti ciklon mélyülésével párhuzamosan emelő tényezők lépnek fel, főként Colorado állam középső-keleti részein. Ezen a területen még nem túl labilis a határráteg. Texas és Oklahoma államok felett egy dryline húzódik, amely mentén jelentős labilitás halmozódik fel, és az előbb említett emelő hatások keletre való helyeződésével együtt aktivizálódhat a nap folyamán.

Ezen keskeny sáv mentén ideálisak a feltételek szupercellák létrejöttéhez (1800-3000 J/kg CAPE, 20-35 m/s szélnyírás, jelentős helikalitás).

 

Mivel a felhőalap magasan várható az éppenhogy elegendő nedvesség mellett, a fő veszélyforrás a szignifikáns jégeső. Tornádó sem zárható ki teljesen, Oklahoma DK-i felén alacsonyabb felhőalapok várhatóak, ami kedvezőbb, viszont ehhez alacsonyabb labilitás társul.
Éjszaka a melegfront mentén (Kansas, D-Nebraska) emelt konvekció is várható, ahol a nagy függőleges hőmérsékleti gradiens segíti a heves jégesők kialakulását.

felhasznált forrás: spc.noaa.gov

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu