Meglepetés szupercella Vas megyében

Zivipötty képe

A június közepi zivataros napok lezárultával közel egy hónapot kellett várni az újabb jelentősebb konvektív eseményre a környéken. Július első napjaiban a hőség mellett ugyan már többször előfordultak helyi záporok, zivatarok, az igazi nagy dobást elsőként a július 9-én érkező gyenge hidegfront okozta. A GFS délutánra 10-15 m/s közötti szélnyírást mutatott a nyugati országrészre, de a levegő meglehetősen száraz volt, így nem is számítottam érdemlegesebb eseményre.

Délután azonban Délkelet-Ausztriában zivatarok pattantak ki, melyek közül két olyan erősebb cella maradt meg Graz környékén, amelyek szupercellává fejlődtek. A hátrébb lévő tag nemsokára bedöglött, de a másik hosszabb ideig életben maradt, és Szentgotthárd felé indult meg. Mivel előtte nem volt érdemleges konvekció, így remek rálátásom nyílt a cellára, mely tőlünk délnyugatra haladt el.

Fél 7 körül kimentem Egyházasrádóc szélére a közeledő cellát figyelni. Ekkor már nagyszerűen látszott a klasszikus szupercella struktúrája, bal oldalon a hosszúra nyúlt feláramlási alappal és a szárnyfelhőtornyokkal, jobb oldalon pedig a csapadékos elő- és hátoldali leáramlással.


Kisvártatva a széles beáramlási rész fokozatosan keskenyedni kezdett, majd háromnegyed 7-re lencseszerű feláramlási alapot fejlesztett a szupercella.
A szupercella nagyjából ekkor lépte át a magyar határt, és hamarosan lecsapott Szentgotthárd környékére. Észlelői beszámolók alapján átvonulását intenzív záporeső és jégeső kísérte. Körülbelül fél óra múlva a góc elérte Körmend térségét, ahol már kissé vesztett erejéből. Egyházasrádócról ekkor még megfigyelhető volt a feláramlási alap, melyet egyre jobban eltakart a csapadék.
Ezt követően a szupercella rohamosan gyengülni kezdett, és fél órán belül feloszlott. A góc Egyházasrádócon nem okozott csapadékot, de éjszaka és kora reggel a faluban is előfordult záporeső, néhány távoli dörgés kíséretében.

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu