Az elmúlt napokénál komolyabb MKR heves eseményekkel

Storman képe
Fokozat: 

Hazánk szinoptikus helyzetét továbbra is teknő előoldali helyzet jellemzi, az elmúlt két napnál komolyabb események ígéretével. A délután folyamán koncentrálódó, és éjszakára tovább erősödő meleg nedves szállítószalag (MNSZ) fölé 500 hPa-on egy kisebb méretű, de nem elhanyagolható hatású hideg "zsák" érkezik, mely felálláshoz 300 hPa-on komoly divergencia társul. Ez a markáns alacsony szintű jettel együtt határozott háttértámogatást nyújt egy jelentékeny, az elmúlt napokénál lényegesen nagyobb, ill. erősebb, hosszabb életű (műholdon cirkuláris, radaron vonalas)  MKR létrejöttéhez (eddig ugyanis a kellő háttéremelés csak részben volt meg, vagy nem volt elégséges). A 36-38 mm-es kihullható vízmennyiségek marginálisan akár már MKK-hoz is elégségesek lehetnek, főleg ha a modellek által vártnál kicsit nedvesebb lesz a levegő.
 
A napközbeni labilitás az SBCAPE-pel jól jellemezhető, mely a Dunántúlon és a Duna-Tisza közén maximalizálódik a délután derekán, ill. estefelé, 2000 J/kg-ot is meghaladó értékekkel. Az éjszaka folytatódó labilis légállapotot pedig a MUCAPE térképek mutatják. A nedvességi viszonyok továbbra sem lesznek kerékkötői a konvekciónak, bőségesen elég értékek várhatóak az ország nagy részén.

A szélnyírás ugyan még mindig valamelyest kisebb mértékű a szupercellákhoz minimálisan szükségesnél, de a többnyire 10-12 m/s-os 0-6 km-es szélnyírás már erősen szerveződött multicellás konvekcióra is lehetőséget ad. Amennyiben azonban lokálisan egy picit már nagyobb ez az érték itt-ott, és a modellek csak egy picit is tévednek, nem kizárt szupercella kialakulása sem. A D-en, DNY-on megjelenő 1-es szupercella kompozit paraméter is ad erre némi esélyt. Ami optimális a heves zivatarok kialakulása szempontjából, hogy a labilitás maximuma együtt jön az erősebb szélnyírással, kellő átfedést eredményezve e két kritikus tényező között.

Heves eseményként elsősorban szélviharra és jégesőre lehet számítani. A szélviharokat a nem szélsőségesen magas, de elégséges vertikális ekvipotenciális hőmérsékleti deficit és az 500-600 J/kg-os DCAPE sugallja, együtt az erősen szerveződött multicellás konvekció zónájával. Heves jégeső is előfordulhat, a kellő labilitás és a közepes szélnyírás támogatja ennek lehetőségét, és a nedves hőmérséklet 0 C-fokos szintje is viszonylag optimális magasságban húzódik, bár annál némileg magasabban helyezkedik el. Szignifikáns heves esemény azonban nem látszik valószínűnek, így csak az 1-es fokozat indokolt. Heves események azonban az MKR-t megelőző izoláltabb konvekcióból és magából az MKR-ből egyaránt előfordulhatnak.

Összefoglalva elmondható, hogy a nap során - bár még az 1-es kategória keretein belül, de  - több helyen várható heves esemény, ill. megfelelő terepviszonyok esetén villámárvíz. A nap fő konvektív eseménye egy késő délután, estefelé D-DNY felől felépülő kiterjedt MKR lesz, melynek hosszabb élettartamára a megnyúló, 10 m/s-ot is elérő 0-1 és 0-3 km-es szélnyírási vektorok is utalnak, a kellő háttéremeléssel és a tápláló MNSZ-szel egyetemben. Elsősorban a Dunántúl és a Duna-Tisza köze lehet az érintett terület, a nap folyamán egyre fokozódó, majd igen markánssá váló talajközeli konvergencia megfelelő triggerként szolgálhat a zivatarok kiváltásához, de ebből a szempontból az orografikus tényezők sem elhanyagolhatóak (ez esetben elsősorban a Dunántúli-középhegység).

Az erős feláramlások továbbá képesek lehetnek a különböző forrásból (kifutófrontok, összeáramlási zónák) előálló talajközeli örvényességet felhúzni és ezáltal hatékonyan összeszűkítve megerősíteni (a tegnapi naphoz hasonló módon), nem mezociklonális tubát, esetleg tornádót létrehozva. Erre azonban valamelyest reális esély csak napközben, főleg késő délután van. Szupercellákhoz kapcsolódó tornádó pedig a szupercellák kis valószínűsége miatt nemigen várható, bár ha meglepetésszerűen mégis kialakulna a fentebb említett okok miatt, akkor a D-en, DNY-on késő délután 10 m/s-ot is elérő 0-1 km-es szélnyírás erre már nagyobb esélyt adna.

érvényesség kezdete: 2011. június 7. 14:00 LT
érvényesség vége: 2011. június 8. 07:00 LT

Érvényesség vége: 
2011, június 8 - 23:39

Nem tudom, figyelik-e a

Nem tudom, figyelik-e a radarképeket a kétkedők? Épp egy oláh nagy MKR lép be az országba Ny felől.

Road17 képe

szerintem nem csak ÉK-en nem

szerintem nem csak ÉK-en nem lesz semmi, hanem sehol se lesz nagy durranás ma már!! :/ de remélem tévedek és lesz valami!! :) hiszen maga Storman írta le ezeket, és ha ő nem ért hozzá, akkor senki sem!! ;)

Valóban sehol sincs semmi.

Valóban sehol sincs semmi. Habár ÉNY-on van 1-2 jobb cella..... de az közel sem az, ami az előrejelzésben van.

Egyetértek Veled! Mind az

Egyetértek Veled! Mind az OMSZ, Időkep, Szupercella alapján a mai napot a legérdekesebbnek lehetet megítélni az elmúlt napok előrejelzései közül. De kisebb zivatarokon kívül semmi nem volt. Jó lenne majd arról olvasni hogy miből adódtak ezek a "téves" előrejelzések. Kiváncsi lennék, mi volt amit egyik nívós oldal sem vett figyelembe.......

Na végre talán lesz valami

Na végre talán lesz valami DNY-on:)

Akkor ÉK-en nem is lesz

Akkor ÉK-en nem is lesz semmi?? Se ma, se holnap? :(:(:(:(
Már tényleg annyira idegesítő.................. Nem hiszem el....:C:C:C:C

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu