Itt-ott heves szélvihar és jégeső, éjszaka MKR

Storman képe
Fokozat: 

Térségünk szinoptikus helyzetét egy tőlünk K-re elhúzódó, feloszlófélben lévő hidegfront jellemzi, ill. ami jobban érinti hazánk időjárását, az a NY felől fokozódó teknősödés. E képződmény előterében alacsony szinten erősödő meleg nedves szállítószalag (MNSZ) profil kezd körvonalazódni, és ezzel összefüggésben az alacsony szintű jet is megjelenik.
 
A labilitási feltételek kedvezőek a zivatarok kialakulása szempontjából, napközben a 2000 J/kg-ot is meghaladhatja az SBCAPE, elsősorban a Dunántúlon. Este, éjszaka aztán már az MNSZ-hez kapcsolódó emelt konvekció lép előtérbe, D-ről É felé felhúzódó MUCAPE maximummal. A Thompson-index is hasonlóan fest, ill. kísérleti zivatar-valószínűség indexünk is konzisztens ezzel a térbeli-időbeli elrendeződéssel.
 
A nedvesség napközben alacsony szinten jellemzően elégséges, ill. bőséges ahhoz, hogy zivatarok alakuljanak ki, középmagas szinten azonban - főleg D-en, majd később a nap folyamán inkább már K-en - jelentékeny ekvipotenciális hőmérsékleti deficit tűnik fel. Ez előrevetíti a heves lecsapó légtestek, nedves downburst-ök lehetőségét, mely valószínűséget az említett területeken maximalizálódó DCAPE-értékek is alátámasztják. Másfelől estére, éjszakára a MNSZ környezetében 32-34 mm-re emelkedhet a kihullható vízmennyiség, amely a többi erre utaló jellel együtt már tekintélyes mezoléptékű konvektív rendszer (MKR) kialakulásához is hozzájárulhat.
 
Bár a jellemzően 10 m/s alatt maradó 0-6 km-es szélnyírás miatt szupercella nem várható, a képet némileg árnyalja, hogy a 0-3 km-es szélnyírás estére, éjszakára 8-10 m/s is lehet, ami azért közepesen erősen szerveződött multicellás konvekcióra lehetőséget ad. Továbbá ez idő tájt a szerveződést már támogatja a nagyjából É-D irányultságú markáns konvergenciavonal felépülése is. Az viszont bonyolítja az összképet, hogy a modellek által várt áramlási viszonyok már most nem egyeznek a valósággal, elsősorban a NY-on elvonuló mezoskálájú konvektív örvény hatására, mely a korábbi zivatarok maradványként fűszerezte meg a mai időjárási helyzetet. Így napközben egycellás és multicellás konvekció egyaránt várható.
 
Összefoglalva elmondható, hogy a mai napon heves események is előfordulhatnak. Napközben elsősorban a Dunántúlon és a Duna-Tisza közén itt-ott heves jégesőre a viszonylag nagy labilitás, ill. az optimális magasságban húzódó 0 C-fokos nedves hőmérsékleti szint teremt lehetőséget. Néhol heves szélviharokra pedig szintén a Duna-Tisza közén ill. a Tiszántúlon lehet számítani, a DNY-ról ÉK felé áthelyeződő középszintű száraz intrúzió által kiváltott lecsapó légtestek miatt. Később az éjszakára dominánssá váló MNSZ-en egy megtermett, közepesen erősen szerveződött multicellás MKR fejlődhet ki, mely szintén okozhat heves eseményeket, elsősorban szélviharokat, valamint némileg kisebb eséllyel jégesőket. Megfelelő terepviszonyok mellett villámárvíz is keletkezhet, napközben a lassú mozgású, csapadékukat ugyanott ledobó cellákból álló multicellás zivatarok miatt, éjszaka pedig a MKR adhat erre esélyt. Bár a mai helyzet országos léptékben nézve nem rendkívül veszélyes, és várhatóan nem is túl sok helyen lehet heves esemény, egy 1-es fokozatot azért kiadunk a fent említettek miatt.

érvényesség kezdete: 2011. június 5. 12:00 LT
érvényesség vége: 2011. június 6. 07:00 LT

Érvényesség vége: 
2011, június 6 - 03:38
Villámárk képe

Ha jól értelmeztem az

Ha jól értelmeztem az előrejelzést, akkor itt is lehet valami (végre valahára).(?)

Meg amott is.?.!-(*)"=đ

Meg amott is.?.!-(*)"=đ

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu