Holnap egy-egy szupercella kialakulhat az ország északnyugati csücskében - viharvadász készültség várható

szupercella.hu képe

Az idei évben először holnap áll elő olyan időjárási helyzet, amely lehetőséget kínál viharvadászatra, ugyanakkor némi bizonytalanság ronthatja a hevesebb konvekció esélyét.

A holnapi nap folyamán hidegfront érkezik térségünkbe északnyugat felől. A front a jelenlegi állás szerint 15 és 18 UTC között lép be az országba, a vonala mentén és kicsivel előtte a feltételek (labilitás, nedvesség, emelés, szélnyírás, helikalitás) egy viszonylag kis területen megfelelően átfedésben lehetnek ahhoz, hogy egy-egy szupercella kialakuljon nagyjából a Győr-Szentgotthárd vonaltól északnyugatra, időben hozzávetőlegesen a délután derekától az esti órákig. Az alábbi kép a mai 0 órás futású ECMWF 0-6 km-es szélnyírás és SBCAPE előrejelzését mutatja holnap 15 UTC-re:


 

A front ugyanakkor a frissebb modellek szerint elég gyorsan, orrosan érkezhet, ami azelőtt stabilizálná az alsó légrétegeket, mielőtt érdemleges (talaj alapú) konvekció egyáltalán kialakulhatna, mindez nem kis bizonytalanságot visz a helyzetbe. Ennek ellenére a viharvadász készültség hamarosan ki lesz adva, mert ha a paraméterek valóban megfelelően átfedésbe kerülnek, akkor akár egy-egy szép szupercellát is levadászhatunk.

MkRMaN képe

Az is lesz!:D

Az is lesz!:D

Alkohol és nótaszó biztos! ;

Alkohol és nótaszó biztos! ; )

MkRMaN képe

Pont holnap megyünk

Pont holnap megyünk osztálykirándulásra Hevesvezekényre..!:( Remélem ott lesz valami.:P

Remélem

lesz is, aki levadássza, ha már betéved! Én Veszpérmből tudom csak nézni, de majd igyekszem.

Ha ez bejönne akkor nagyot

Ha ez bejönne akkor nagyot szólhat szerintem és remélem végre sikerül az első igazi szupercellás kép és videó elkapása is! :)

zsirvihar képe

nah gyerekek itt lakok

nah gyerekek itt lakok északnyugaton Máriakálnokon végre valami! remélem lesz szupercella,az mellett meg legyen jó vihar! már várom!!

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu