A Dunától keletre eső területek déli felében erősebb konvekció

szupercella.hu képe
Fokozat: 

Az elmúlt napokhoz hasonlóan csak Európa északi részében követik egymást a ciklonok, illetve azok frontjai, amelyek közül egy a holnap éjszakai, reggeli órákban vonul át felettünk nagy területen stabilizálva felettünk a légkört. Európa nagy részének időjárását továbbra is anticiklon alakítja, térségünk annak peremén helyezkedik el. A magasban továbbra is gerinc tengelye, illetve annak előoldala van felettünk, amely alapvetően nem kedvez az erős feláramlásoknak. Valamiféle szállítószalag profil a Fekete-tenger felől ma is felismerhető. Az elmúlt napokhoz hasonlóan továbbra sincsen jelentős magassági szél, különösebb vertikális szélnyírásról nem beszélhetünk, tehát szupercellás zivatar ma sem várható, egycellás, multicellás zivatarokra számítunk (nem extrém) felhőszakadásokkal.

Ugyan tegnaphoz képest ma kisebb területen várhatóak zivatarok, mégis a délkeleti, déli országrészben (a Dunától keletre eső területek déli felében) az elmúlt napokhoz képest nagyobb labilitás és kiszáradás értékek várhatóak, így indolkolt lehet konvektív előrejelzés kiadása. Az ECMWF és GFS modellek alapján, illetve az aktuális analízisek is megerősítik, hogy az említett területen az 0-100 hPa MLCAPE értékek (900-1200 J/kg), illetve a kiszáradás értékek (dthetaE: ~ 14 fok) már átléphetik azt a lélektani határt a délutáni, esti órákban, amely fölött már jobban valószínűsíthető 2-3 cm-es jég, illetve esetlegesen downburst ebben a térségben. Igaz a kiszáradás elég alacsonyan 700 hPa alatt várható, amely nem túl kedvező a feláramlásoknak. A -10 -30 fok közötti CAPE értékek is ezt a területet valószínűsítik legjegesebbnek (550-600 j/kg). Az ország északnyugati részén valószínűek hasonló kiszáradások, de itt a labilitás értékek valamivel alacsonyabban alakulhatnak.


A tegnapi naphoz képest kevésbé erős összeáramlás valószínű a Tiszántúlon, illetve kisebb területen északnyugaton. Ezek persze a zivatarok kialakulásakor erőteljesen átrendeződnek a nap folyamán. Konvektív előrejelzés tehát a Dunától keletre eső területek déli felében kialakuló egycellás/multicellás zivatarok által nagyobb valószínűséggel 2 cm-t meghaladó (maximum 3 cm) jégeső miatt lett kiadva. 

Érvényesség vége: 
2011, május 25 - 20:40
Algieba képe

Sziasztok! Békéscsaba-Fényes

Sziasztok!

Békéscsaba-Fényes este hét óra. Tőlem észak-keletre és dél-nyugatra is van egy-egy felhő. Sztereóban nyomják a mennydörgést, folyamatos a morgás. Raktam ki képet a Szupercella facebook üzenőfalára az észak-keleti celláról.

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu