Mikor kezdődhet a kemény konvektív szezon? - Zivataresélyek hosszútávon

Anarki képe

Így május elején sokunkban merülhet fel a kérdés, hogy mikor érkezhetnek meg az első igazán heves zivatarok? Az eddig eltelt időszakot ugyanis finoman szólva sem lehet mozgalmasnak nevezni - legalábbis heves konvekció szempontjából – annak ellenére, hogy pár érdekesebb fotó és videó már napvilágot látott nem mezociklonális tubákról, tornádóról, jégesőkről, felhőszakadásokról, illetve érdekesebb felhőformákról is (ezek erőssége és mérete valószínűleg nem haladta meg a heves időjárás események kritériumait, legalábbis nem tudunk róla). Egyedül Szabolcs megyéből érkeztek olyan károkról jelentések, amik ilyen eseményekre utalhatnak. Az átlagember ezek után joggal kérdezheti, hogy: „Te jó ég, megbolondult az időjárás? Már nem csak Amerikában, hanem kicsiny hazánkban is egyre több tornádó és jégeső pusztít?!”. :)

 Akik viszont jobban belátnak a „kulisszák mögé” azok tudhatják, hogy ezen események növekvő számáért nem kizárólag az időjárás szélsőségessége felel, hanem sokkal inkább a szélesebb körben terjedő kamerás mobiltelefonok és fényképező eszközök, amikkel egyre több embernek van lehetősége lencsevégre kapni ezeket a lenyűgöző eseményeket (amik pár évtizeddel ezelőtt ugyancsak szép számmal fordulhattak elő, csak felszerelés híján kisebb számban kerültek dokumentálásra). A dokumentált képek és videók pedig egykettőre továbbíthatóak a médiának vagy az internetre, ahol nagy tömegek eshetnek kétségbe az „egyre szélsőségesebbé váló időjárás” kapcsán. Valljuk be, hogy az emberek ismeretanyaga a meteorológia terén elég alacsony. Olvashattunk, hallhattunk már olyan híreket is, miszerint egy-egy településen „hurrikánszerű” viharok tomboltak, de akadtak már olyan helyek is, ahol „szárazjég” esett. A fogalomzavaros kifejezések tárháza kifogyhatatlan, tehát idén is biztos hallunk még megmosolyogtató kifejezéseket. :)

DE! Napjainkban a meteorológiával foglalkozó oldalak száma és népszerűsége szépen növekszik, így jó lehetőség nyílik az átlagemberek ismeretanyagát bővíteni a témában. A Szupercella.hu Csapata is arra törekszik, hogy minél közelebb hozza az átlagembert ezekhez a csodálatos eseményekhez. Törekszünk arra, hogy ezen képződmények veszélyeire úgy hívjuk fel a figyelmet, hogy mellette azok szépségeit és érdekességeit is hangsúlyozzuk, így egyre több emberben keltsük fel az érdeklődést a heves zivatarok megfigyelése iránt.

Itt meg kell jegyeznem, hogy nincs is jobb egy jól sikerült viharvadászatnál, mert nem csak viharkutatási szempontból fontos, hanem ún. adrenalin-növelő, extrém sportnak is betudható. :) Persze viharvadászatra indulni, csak megfelelő felkészülés után ajánlatos, hiszen saját testi épségünk érdekében tisztában kell lennünk a veszélyes időjárási eseményekre utaló jelekkel! Az érdeklődők számára folyamatos képzésekkel és előadásokkal állunk rendelkezésre, amik segítségével akárkiből válhat képzett viharvadász (természetesen a kurzus végén letett sikeres vizsga után)! :) Erről bővebb információt az „Egyesület” menüpontban találhatnak az érdeklődők.

Ezen bő lére eresztett bevezető után rá is térnék a lényegre: mikor érkezhetnek meg az első igazán heves zivatarok?

Úgy néz ki, hogy az első komolyabb eseményekre minimum május közepéig várni kell. Jelen számítások alapján ugyanis akkorra alakulhat ki olyan makroszinoptikus berendezkedés Európában, ami hazánk térségében is kedvezhet a heves zivatarok kialakulásának. Azt hozzá kell tennem, hogy minden időjárási előrejelzés bizonytalansága, az előrejelzett időtáv növekedésével egyenesen arányosan növekszik (ez többszörösen igaz a zivatarok előrejelzésére), így annak pontosságáért nem vállalok felelősséget (szóval, ha nem jön be az előrejelzésem, akkor el lehet tenni a paradicsomokat és tojásokat, legalábbis dobálni velük tilos... egy jó rántottára viszont kapható vagyok :)! ). Ha pedig bejön, akkor mindenki fizet nekem egy sört, aki ezt a cikket elolvasta! :):)

 Jelenleg Észak- és Északkelet-Európa jelentős részén anticiklonális hatások uralkodnak. Hazánktól keletre egy magassági hidegörvény is megtalálható, ami a továbbiakban egyre inkább dél felé helyeződik majd. Ez a képződmény a következő pár napban a Földközi-tenger keleti medencéje felett megtorpanni látszik, tehát a helyzetnek köszönhetően stabilabb északi-északkeleti áramlás is kialakulhat hazánk felett. Ez nem igazán kedvez a heves konvekciónak, de futó záporokat, zivatarokat természetesen ebben az esetben sem lehet kizárni.

Május 11-12. után viszont lassú változás kezdődhet, amikor a tőlünk délkeletre elhelyezkedő hidegörvény gyengülni kezd (illetve lassan kelet felé is helyeződhet), így egyre inkább a tőlünk nyugatra megtalálható két nagyobb képződmény hatása alá kerülhetünk. Így a kicsit hűvösebb északi-északkeleti légtömegek után egyre melegebb levegő érkezhet nyugatról-délnyugatról. Az egyik legmegbízhatóbbnak számító modell (ECMWF) egy nyugat-európai teknő kiépülését valószínűsíti május közepére, aminek az előoldalán helyezkedhetnénk el. Kialakulása annak lenne köszönhető, hogy az óceán és Kelet-Európa felett is stabil anticiklonok képződnének. A két képződmény között pedig az aktív izlandi ciklonok délebbi szélességekre juthatnának.

A GFS ennél picit pesszimistább lehetőséget vázol, de minden bizonnyal az általa várt események is izgalmasabbak lennének a mostaninál. :)

 A nyugatról kelet felé haladó teknők köztudottan jó feltételeket szolgáltatnak a heves konvekció kialakulásához. Nemcsak kellő nedvességet és labilitást, de a hozzájuk tartozó ciklonok frontrendszerei megfelelő nagytérségű emelési tényezőket, illetve az ugyancsak hozzájuk tartozó magassági jet stream-ek kellő szélnyírást is biztosítanak a nagyobb zivatarrendszerek, illetve szupercellák létrejöttéhez.

Jelen számítások alapján tehát úgy néz ki, hogy május közepétől növekedhet a heves zivatarok kialakulásának valószínűsége, ám ilyen távlatból korántsem lehet biztosra venni. Abban az esetben, ha 6-7 nap múlva is hasonlóan bíztatónak néznek ki az időjárási modellek, akkor érdemes bővebben foglalkozni a kérdéssel. Amennyiben a helyzet azt kívánja, a konvektív előrejelzéseinkből részletesen tájékozódni lehet majd arról, hogy a heves zivatarok milyen területeket érinthetnek országunkon belül, illetve milyen veszélyes időjárási események kapcsolódhatnak majd hozzájuk. Ezek az előrejelzések általában a kérdéses napon kerülnek kiadásra - a délelőtti órákban - a legfrissebb modellszámítások alapján.

Mozgalmas, de károk nélküli zivatarszezont kíván a Szupercella.hu Csapata!

MkRMaN képe

Jól össze írtad! Remélem sok

Jól össze írtad! Remélem sok sört fizetnek neked ,az idei szezonban:);)

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu