Lokálisan villámárvíz

devilstorm21 képe
Fokozat: 

Érvényes: 2016.05.12. 08:00 UTC - 2016.05.13. 08:00 UTC
Valid: 2016.05.05. 08:00 UTC - 2016.05.13. 08:00 UTC

Összefoglalás:

Hazánk időjárását a nap folyamán fölénk húzódó ciklon és az ahhoz kapcsolódó dinamikus hatások határozzák meg. A helyzet jelentős bizonytalansággal terhelt (besugárzás mértéke), de egyes modellkimenetek egy MKR lehetőségét is felvázolják (bár könnyen lehet egy konvektív massza is belőle), melynek elsődleges veszélyforrása a rövid idő alatt lehulló nagy mennyiségű csapadék. Mivel a szituáció lokálisan jelentkező villámárvizek kockázatát hordozza magában, így egy egyes fokozatú konvektív előrejelzés került kiadásra.

Részletezve:

A magasban egy középtroposzférikus teknő araszolgat hazánk fölé, melyhez a felszínen egy, a középpontjával fölénk húzódó (mélyülő) ciklon is társul. A ciklon előterében 850 hPa-on egy DK-ÉNY-i tengelyű MNSZ is húzódik, mely az Adria térségéből meleg és nedves levegőt szállít. A teknővel/ciklonnal összefüggésbe hozható bőven elégséges háttéremelési tényezők ( több szinten is zajló pozitív örv. adv. ; markáns nedv. konv. ; jet div.) mellett a fő kérdés, a besugárzásból származó CAPE mértéke és a szupercellák szempontjából lényeges szélnyírási viszonyok megléte és e kettő paraméter metszése. Két fő modellünk a labilitás tekintetében eltér egymástól, hiszen még az ECM csak a déli, délnyugati területeinek számol 500-900 J/kg-os maximálisan felhalmozódó SBCAPE értékekkel, addig a GFS jóval nagyobb területet favorizál (a középső területek felett húzódó csapadékzóna tartóssága jelentős mértékben fogja befolyásolni ezt a tényezőt). A szélnyírási (15-20 m/s-os 0-6 km) és 0-3 km-es helikalitási (200 m2/s2 körüli) viszonyok leginkább az ország déli felében kedveznek forgó zivatarok létrejöttéhez, azonban a rendkívül jelentős nedvességi viszonyok nem kedveznek a tartósabb izolációnak. Ha egyáltalán létre is jön egy-két szupercella azok valószínűleg gyorsan beágyazódhatnak (cellacsoportosulások egymás beáramlását könnyen alávághatják majd). Összességében azonban a multicellás konvekció fog domináns szerephez jutni az ország döntő részén.
A délutáni órákban egy MKR lehetősége is benne van a helyzetben, azonban ennek jellege is a felhalmozódó labilitástól nagyban függ.

Veszélyforrások:

  • Villámárvíz: Felhőszakadásokat (magas kihullható >30 mm) lokálisan villámárvizek is kísérhetik.
  • Jégeső, szélvihar: a túl nedves vertikális légprofil nem támogatja a 2 cm-t meghaladó jégszemek létrejöttét és a 90 km/h-t elérő széllökéseket.

Megjegyzés: Várhatóan a déli óráktól indul meg a konvekció első hulláma (főként a Dunántúlon), majd később Baranya és a D-T köze déli részéről húzódik északi irányba a már jóval jelentősebb (esetleg MKR) csapadékzóna. A rendszer még a késő esti órákban is aktív maradhat K-i, ÉK-i területeinken (kedvező TI és BL értékek).

We issued Category 1 mainly because of the possibilitly of  excessive precipitation (MCS) which may cause locally flash floods. Marginal supercell cannot be ruled out at the southern edge of the country.

Érvényesség vége: 
2016, május 13 - 07:00
drimamz képe

Üdv! A reflektivitási

Üdv!

A reflektivitási radarképet hol tudom elérni?
Már tesztelném a frissen szerzett tudást... :)

Üdv,
drima

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu