Mi várható az amerikai tornádóvadászaton?

Storman képe

Amint a hírekben már olvashattátok, május 3-tól 26-ig a tornádók Mekkájában, Oklahomában és a környező államokban vadászok szupercellákra a többek között a Discovery Channel Stormchasers sorozatából is ismert Reed Timmerrel és társaival. A viharszezonnak eme tornádókra legalkalmasabb időszakában, a tornádók által leginkább látogatott térségben az USA egyik legprofibb csapatával jó eséllyel akár tucatnyi tornádó megfigyelésére is alkalom nyílhat. Az idei, szokásosnál is aktívabb és hamarabb kezdődő viharszezon ezt még inkább valószínűvé teszi. Azonban a pár nappal ezelőtti, történelmi jelentőségű tornádókitörést követően átmenetileg azért valamelyest visszafogottabb lesz a légkör, a május 8-ával végződő héten már nemigen lesz olyan helyzet, amiben 30%-nál nagyobb lenne a heves vihar esélye egy adott pont 40 km-es körén belül. Ennek ellenére azonban a heves viharok lehetősége szempontjából nem mondható nagyon kedvezőtlennek ez az időszak sem, egy átvonuló hidegfrontnak és a K-i területek várhatóan teknősödésre hajlamos jellegének köszönhetően. A nedvességi viszonyok azonban a határeset kategóriába esnek, ráadásul záróréteg-hatással is számolni kell. Május 8-a, de még inkább 9-e körül azonban már érdekes dolgokra lehet számítani, az Oklahomában és környékén várható 5000-6000 J/kg CAPE közepesen erős, jobbra forduló hodográffal jellemezhető szélnyírásban már képes lehet izgalmas szupercellákat produkálni. Mindez azonban több mint egy hetes távlatból még inkább csak körvonalakban értendő.

Amikor nyomon követitek az eseményeket radarképeken, modelleken, stb., akkor kalkuláljátok bele, hogy Oklahomában és környékén 7 órával korábbi időpont van, mint Magyarországon, tehát este 8-kor, ha hazaestek a melóból / suliból / kocsmából, nálam délután 1 lesz, és épp kezd beindulni a légkör :)

Ha az ember jó időben van jó helyen, érdemes azt valahogy meg is örökíteni. Jómagam ennek fényében két videókamerával és két fényképezőgéppel, valamint egy okostelefonnal és egy laptoppal igyekszem dokumentálni a fejleményeket. Polárszűrők biztosítják a telt tónusokat, valamint nagylátószögű objektívek gondoskodnak róla, hogy a legböszmébb HP-rettenet is beleférjen a látómezőbe, a gömbfejjel gyorsan állítható, kényelmes állvány pedig a stabil felvétel lehetőségét teszi hozzá a történethez. Egy raklapnyi videókazetta és a szkriptezett fényképező a timelapse-ekre is alkalmassá teszi a felszerelést, továbbá az utóbbi konfiguráció a nappali villámfotózást is egy magasabb szintre emeli (legalábbis a manuálisan reflexből exponáláshoz képest :) ). A laptopon és az okostelefonon pedig menet közben remekül lehet követni, hogy épp merre járunk, valamint a pompásan kiépített radarhálózat igen jó felbontású, ingyenes képei is ily módon könnyen elérhetőek. A radiális szélsebességet mutató radarképek adják a legnagyobb segítséget annak eldöntésére, hogy melyik cella tartalmaz valóban tisztességes mezociklont, az 5-10 percenkénti frissítés pedig könnyebben érthetővé teszi az éppen zajló folyamatokat. És persze ne feledjük el a legfontosabb kelléket sem, a szupercella.hu-s pólót és sapkát, mely nélkül nem vadászat a vadászat :)

S@rge képe

Sok sikert, eseménydús

Sok sikert, eseménydús vadászatokat! A kép rólad pedig király! :D

Nos, ha én a kocsmából jövök

Nos, ha én a kocsmából jövök haza azt sem tudom Magyarországon mennyi az idő, nemhogy Oklahomában. :D
Viccet félretéve sok sikert, remélem elkapsz egy F5-t! ;)

kaLman képe

Divatos a srác!  Reméljük a

Divatos a srác! 
Reméljük a sapka is végig a fején marad, nem kapja le egy efötös. 

Neofita képe

Na igen, kint azért nehezebb

Na igen, kint azért nehezebb dolga lesz, mint itthon: USA-ban nem csak a szúnyogokat kell elhesegetni a sapkával, hanem a röpködő teheneket is. Nehezített pálya! :)

Folynak a könnyeim...no nem

Folynak a könnyeim...no nem azért mert hiányozni fogsz, hanem az alsó kép láttán. :D:D:D:D:D

Neofita képe

Pazar színösszeállítás! :)

Pazar színösszeállítás! :)

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu