Új konvektív és kísérleti paraméterek a modellek menüben

gbond képe

A háttérben folyó fejlesztések végeredményeképpen megszületett négy új paraméter, amelyeket egy rövid tesztelési időszakot követően a nyílvánosság elé bocsájtunk. A paraméterek elérhetőek magyarországi és európai kivágatban is, a MODELLEK menü alatt. A GFS modell kimenetei mától a következő újdonságokkal bővültek:

  • Hodográf hossza 0 és 6 km között, VGP: A hodográf hosszának növekedése megfelelő labilitással összekapcsolódva növeli a szupercellák valószínűségét. A Vorticity Generation Paraméter e kettőt kombinálja össze.
  • Üllőszinti zivatarhoz képesti szél: Ezen szélvektorok nagyságából következtetni lehet a szupercellák típusára (LP, klasszikus, HP).
  • Zivatar típus, hevesség (kísérleti paraméter): Ez a paraméter azt próbálja megjósolni, hogy milyen típusú zivatar alakul ki várhatóan a labilitás és a szélnyírás figyelembevételével. A hevességre is definiál egy mérőszámot a két összetevőből.
  • Nem-mezociklonális tornádó paraméter (kísérleti paraméter): Az említett jelenséghez köthető paramétereket kombinálja össze egyetlen mérőszámmá.

A kísérleti paraméterek számolásának módja még nem végleges, a tapasztalatok figyelembe vételével módosulhat.

Reméljük, hogy ezzel a fejlesztéssel még jobban tudjuk segíteni a viharok és szupercellák pontosabb előrejelzését, és jobb megértését.

joooooooooo

köszönjük :D

tomka képe

Gratulálok a fejlesztésekhez,

Gratulálok a fejlesztésekhez, biztosan sok hasznát fogjuk venni. :)
Köszönjük, a munkátokat! :)

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu