Szupercellák illetve MKR kialakulása várható a délutáni órákban

kaLman képe
Fokozat: 
Érvényes: 2012.06.05 08:00
 
Összefoglalás:
 
Egy veszteglő front mentén illetve annak előterében ma jónéhány helyen várható heves zivatarok kipattanása az országban. Főként a Dél-Dunántúlon illetve esetleg az Északi-középhegység keleti felében szupercellák kialakulására is kell számítani, az esti órákban pedig már az Alföldön is. A paraméterek adottak nagyobb méretű zivatarrendszerek (MKR) kifejlődéséhez. A fő veszélyforrások a nagyobb méretű jég (2 cm felett), a kifutószelek (90 km/h felett), illetve a zivatarrendszerekben a felhőszakadás. Egy-egy szupercellában, különösen a déli megyékben, a tornádó kialakulása is benne van a pakliban. Leginkább az események kiterjedtsége miatt adunk ki 2-es fokozatot, de egy-egy szignifikánsan heves eseményt sem lehet kizárni. A folyamatok várhatóan az éjszakába nyúlóan fognak működni.  
 
Részletezve: 
 
Egy Skandinávia felett örvénylő ciklon peremháborgásához tartozó front lépett be a hajnali órákban nyugat felől a Kárpát-medencébe. A front a nap folyamán kvázi stacionér, lassan haladó (időnként hátráló) jelleggel fog országunk fölött tartózkodni a következő bő egy napban, majd csak a holnapi nap folyamán távozik keleti irányba. A magasban a fronthoz rövidhullámú teknő tartozik, melynek előoldalán hidegadvekció és markáns jettevékenység lesz jellemző. A megtorpanó front mentén délies áramlással intenzív hő és nedvességtranszport épül ki a nap folyamán, ami akár egy a frontra felsikló meleg-nedves szállítószalagként is azonosítható, és aminek köszönhetően a front enyhe hátráló mozgásba kezd a nap közepén.  
A front mentén illetve annak déli és keleti előterében jelentékenyebb labilitás halmozódhat fel (akár 1000-1500 J/kg), amelyet várhatóan nem fog vissza jelentősebb CIN, és a szállítószalagnak köszönhetően a nedvesség is elegendőnek bizonyul majd a tartós mélykonvekcióhoz. Az emelést pedig maga a front konvergenciája, illetve a délutáni órákban fokozódó jet-emelés (jobb belépő zóna) biztosíthatja. A zivatarok kipattanásához így várhatóan minden komponens rendelkezésre fog állni.
A 0-6 km-es szélnyírás igen nagy területen várható 15 m/s fölöttinek, megfelelően átfedésben a labilitással, így a front mentén illetve annak előterében (eleinte leginkább a Dél-Dunántúlon, illetve a front vonalán esetleg az Északi-középhegység keleti felében, majd később már a Dél-Alföldön) szupercellák kipattanása várható a délutáni órákban, amelyek északkeleti irányba haladnak az ország belseje felé (nagy esély van arra is, hogy a szupercellák már a déli szomszédainknál kialakulhatnak, és onnan sodródnak be az országba). A 0-3 km-es helikalitás leginkább a front mentén növekszik meg (150-200 m2/s2), de a dél-dunántúli előterében sem elhanyagolható (100 m2/s2 körül). Ez a körülmény mindenképpen támogatja tartósabb szupercellák kialakulását, fejlett felszín közeli mezociklonnal. Az alacsony (jóval 20 m/s alatti) üllő szinti relatív szelek alapján inkább a HP jelleg fog dominálni a kialakuló szupercelláknál. 
A már említett intenzív nedvesség- és hőtranszport következtében a zivatarok várhatóan zivatarrendszerekké (MKR) fognak összeszerveződni. Különösen igaz ez az esti óráktól, amikor a szerveződést az intenzív jet emelés is támogatni fogja. A kialakuló zivatarláncok tartósságát mindenképpen segítik a 0-2.5 km-es szélnyírásvektorok (8-10 m/s körül) nagy vonalra merőleges nagy komponensei. A néminemű szintű kiszáradás miatt az MKR-ekben akár bow echós kitüremkedések is megjelenhetnek. 
 
Veszélyforrások:
 
- Szélvihar: 90 km/h felett - a középszintű kiszáradás következtében (deltaThetaE 14-16 fok), így a szupercellák környezetében, illetve a kialakuló zivatarrendszerek mentén, különösen az esetleges bow echós kitüremkedések mentén. Egy-egy vérmesebb szupercellában akár 120 km/h-t elérő széllökés sem kizárt. 
 
- Jégeső: szupercellás konvekcióról lévén szó, a 2-4 cm-es jég mindenképpen benne van a pakliban, a magas labilitás értékek a jégnövekedési zónában valamint a 0 fokos nedves hőmérséklet magassága (3000 m) is ezt támogatja. 
 
- tornádó: szupercellás konvekcióhoz köthetően, különösen a Dél-Dunántúlon mutatkozik rá esély, a front előterében tapasztalt kedvező alacsonyszinti szélprofil miatt, és a késő délután, este 500 m körülire süllyedő felhőalap következtében.
 
- felhőszakadás: az MKR-ekhez kapcsolódóan, különösen a hegyvidékeken (36 mm körüli kihullható vízmennyiség és a hatékony nedvességtranszport következtében)
 
Készült: 2012. 06. 04. 08:50
Készítette: vektoroptika 
 
Érvényesség vége: 
2012, június 5 - 08:00
oriasfej képe

Nos nekem itt Nyíregyen Maci

Nos nekem itt Nyíregyen Maci barátommal még van időnk bőven !!!

Maci01 képe

Húúú mi jön a Tisza tó

Húúú mi jön a Tisza tó felől,hehe:)

herkules képe

Itt Hajdúhadházon még áll a

Itt Hajdúhadházon még áll a meleg levegő és csak NY-on van felhőzet.Villámokat még nem látok.

Én személy szerint a radarkép

Én személy szerint a radarkép alapján döntök majd merre menjek. Mindig ott a laptop az anyósülésen így gyorsan tudok célt választani. Kezdetnek Tolna megye tűnik esélyesebnek számomra de ez majd alakul :-)

Azt hiszem még délelőtt

Azt hiszem még délelőtt tankolnom kellene :-) Mozgalmasnak ígérkezik a mai nap.

Road17 képe

Gyömrőről (Bp. mellől)

Gyömrőről (Bp. mellől) indulnánk mi is ha mennénk vadászatra. Szerintetek merre kellene indulni? Én Kecskemétet, esetleg Miskolcot céloznám meg, vagy egyáltalán K-ÉK felé mennék! Ti mit gondoltok?? Köszi!! :DD

kaLman képe

Szia! Ahogy írtuk is,

Szia! Ahogy írtuk is, legígéretesebb a Dél-Dunántúl (Baranya, Kelet-Zala) és Bács-Kiskun déli része. 

Road17 képe

köszi :))

köszi :))

tomka képe

Várjuk szeretettel! :)

Várjuk szeretettel! :)

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu