Nem mezociklonális tuba, tornádó

Anarki képe
Fokozat: 

Összefoglalás:

Az ország középső harmadában nem mezociklonális tuba, illetve tornádó kialakulhat, ezért 0-ás konvektív előrejelzés kerül kiadásra.

Részletezve:

Hazánk időjárását középszinten egy hosszúhullámú teknő, továbbá egy keletre örvénylő magassági hidegcsepp, illetve talajszinten a hozzájuk tartozó ciklonok közös áramlási rendszere határozza meg.

Nyugatról egy gyengülő hidegfront közelít, miközben a középpontjával keletre elhelyezkedő ciklon okklúziós frontja a keleti országrész felett helyezkedhet majd el kvázi-stacionér állapotban.

A nyomási elrendeződés következtében, főként a középső országrészben, illetve délkeleten összeáramlás lesz jelen, ami kedvez a konvekciónak a mérsékelt labilitási értékek ellenére is. CAPE főként a légréteg alsó pár kilométeres sávjában koncentrálódhat, továbbá 8-9 fokos hőmérsékleti gradienssel számol a GFS az összeáramlással átfedésben.

A teknő és hidegcsepp környezetében pedig több szinten várható pozitív örvényesség-advekció.  Mindez a kedvező alacsonyszinű nedvességgel együtt megfelelő feltételeket teremt nem mezociklonális tubák, illetve akár tornádó kialakulásra is.

Veszélyforrások:

- nem mezociklonális tornádó (EF0), kis esélyel kialakulhat

Esetleges tornádók környezetében vékony sávban jelentősnek mondható károk keletkezhetnek. Fákról nagyobb ágakat törhetnek le, gyenge gyökerezetű fák kidőlhetnek, illetve házak tetőzetét rongálhatják meg. Ezért 0-ás konvektív előrejelzés kiadása indokolt.

Készítette: Országos Meteorológiai Szolgálat és Viharvadászok Egyesülete (Anarki)

Érvényesség vége: 
2012, május 16 - 23:30

Pedig már azt hittem, hogy

Pedig már azt hittem, hogy pozitív lifted index és 1000 alatti cape alatt semmi izgalmas nem történhet...

Ez a nem mezociklusnális tornádó az, amit a közember porördögnek nevez?

Neofita képe

Szia! Nem! A porördögöt

Szia!

Nem! A porördögöt megint egy másik jelenség hozza létre.
A nem mezós tornádókról egy jó kis olvasmány: http://www.szupercella.hu/system/files/szupercellahu_nem_mezociklonalis_... :)

Remélem segítettem!
Üdv!
Neo

Anarki képe

100-200 j/kg CAPE!

100-200 j/kg CAPE!

Az ECMWF pontosan mekkora

Az ECMWF pontosan mekkora szélnyírással számol? Az ECMWF-WRF alapján marginális szupercella is benne lehet a pakliban. 300-500 J/kg SBCAPE, 15-20 m/s-es szélnyírás, összeáramlás, örvényesség, ez nem olyan rossz.

Villámárk képe

Sziasztok. Akkor itt

Sziasztok.
Akkor itt délen-délkeleten is érdemes kémlelni az eget?

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu