Ma kis eséllyel előfordulhat heves esemény

Neofita képe

Tegnap délután, a keleti országrészben már előfordult néhány gyengén szerveződött és rövid életű zivatar, mely elsősorban annak volt köszönhető, hogy ugyan ezen régióban elegendő labilitás halmozódott fel, de megfelelő háttéremelés hiányában maga a szituáció elég vérszegényre sikeredett. Mai nap folyamán néhány szinoptikus skálájú emelő hatás segítheti a tegnapi naphoz eléggé hasonlatos időjárási helyzetet.

Nyugat-Európában napok óta egy hosszúhullámú teknő helyezkedik el, mely a következő napokban sem változtat jelentősen helyzetén!

É-ÉNY-i határaink közelében egy veszteglő okklúziós front fog elhelyezkedni a nap folyamán, miközben  Magyarország felett is sekély ciklon képződik. Ezen képződmények, főleg a nap második felében kedveznek majd a zivatarképződéshez, melyhez némi orografikus tényező is segítségül szolgálhat.

Az esetlegesen bekövetkező heves események, zömmel az északi területeken jöhetnek létre: itt a GFS a kellő labilitás mellé 12,5 - 15 m/s 0-6 km-es szélnyírással számol. Ugyanakkor, főleg a Dunántúlon, máshol is elérheti a 12,5 m/s-ot, ami már elég lehet erősebb multicellás konvekcióhoz. Mivel ez az érték eléggé határon táncol szupercellák képződése szempontjából, így marginális szupercellát, vagy hibrid képződményeket sem lehet kizárni, elsősorban az északi országrészben, és ÉNy-on!

Viszont az MLCAPE értéke nem igen fogja meghaladni a 4-500 J/kg-ot az ÉNY-i vidékeken sem, így ez komoly bizonytalansági tényező.

Nagyskálájú segítő tényező lehet még a tegnapi naphoz képest, hogy 200 Hpa-on jól azonosítható JET húzódik hazánk fölé, és a fentebb említett területeken az esti órákban tovább segítheti a szervezett konvekciót.

A nap eseményeinek egy másik jelentős tényezője, hogy az esti órákra egy markáns MNSZ épül ki, melynek egyik ága az ÉNy-i határvidék időjárásába szól majd bele várhatóan, míg egy másik ág Dél, -és Kelet-Magyarországon triggerelheti a konvekciót.

Az esti órákban ÉNy-ról belépő front és a keleti országrészben MNSZ-el összefüggésben létrejövő alacsony szintű nedvesség konvergencia jól azonosítható a GFS 10 m-es áramlási térképein.

A tegnapi naphoz képest a nedvességi tényezők is kedvezőbbnek tűnnek (elsősorban a GFS szerint). Ezt jól prezentálja a 0-3 km-es átlagos relatív nedvesség térképe.

Valamint a thompson index is, mely az MNSZ-nek köszönhetően még az esti órákra is értékelhető paramétereket mutat.

Összefoglalva: Mivel a labilitást az ECM szinte értékelhetetlenül alacsonynak számolja (vélhetően a sokkal alacsonyabb harmatpont miatt), ezért az előrejelzés bizonytalansága több mint nagy. Ennek okán most nem adunk ki konvektív előrejelzést, csak jelezzük, hogy amennyiben a GFS szcenáriója jön be, úgy marginálisan előfordulhatnak komolyabb események is, melyek várhatóan nem haladják meg a heves kategóriát (széllökés <90 km/h, jégszemek átmérője< 2cm). A komolyabb események egyrészt az északi országrészt elérő okklúziós fronthoz, és ott kialakuló erősebb szerveződéshez (esetlegesen MKR), másrészt a DNY-ÉK tengellyel hazánk fölé húzódó MNSZ-hez lesznek köthetőek. Ez utóbbi inkább már a Kelet-Magyarország időjárásának lehet alakítója az esti, illetve éjszakai órákban, ahol szintén előfordulhat akár Mezoléptékű Konvektív Rendszer is.

Abed képe

Úgy látom, hogy a GFS szépen

Úgy látom, hogy a GFS szépen megfogta a Bécs környéki és a Pécs környéki eseményeket is.

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu