Részvétel a 6. Heves Viharok Európai Konferenciáján Palma de Mallorcán

kaLman képe

Október 3. és 7. között kerül megrendezésre immár hatodik alkalommal a Heves Viharok Európai Konferenciája (ECSS) a spanyolországi Palma de Mallorca szigetén, ami a legrangosabb európai összejövetel a témában. A kétévente vándorló konferencia mostani öt napja alatt is számtalan európai és amerikai szaktekintély gyűlik össze, hogy előadások és poszterek  révén eszmét cseréljenek a szakterület (azaz a zivatarkutatás) legújabb vívmányairól, eredményeiről. Idén - többek között a Szupercella.hu Viharvadászok Egyesülete valamint az Országos Meteorológiai Szolgálat képviseletében - lehetőséget kaptam, hogy egy negyedórás előadás formájában bemutassam a nagyérdeműnek egyik jelenlegi kutatási irányunkat, ami a gyenge illetve mérsékelt vertikális szélnyírású környezetben kialakult szupercellákat vizsgálja. A munkát nagyban segítette (az OMSZ technikai és modellezési hátterén túl) a Viharvadászok Egyesület tevékenysége is, mivel ezekről a "fura" esetekről éppen a viharvadászok beszámolói (név szerint Nagykovácsi "Neofita" Zsolt) révén szerezhettünk tudomást, ezzel is bizonyítva, hogy a viharvadászat nem csak egy adrenalinorgia, hanem a viharkutatást szolgáló értelmes tevékenység.

A konferencia öt napja alatt a szakterület rengeteg szegmense szóba fog kerülni, vélhetően számos újdonságot, újfajta elméleti megközelítést és esettanulmányt fogunk látni és hallani a zivatarokról, amit akár haszonnal is alkalmazhatunk a hazai gyakorlatban. Éppen ezért terveim szerint - és ha a technika is engedi - e blogon minden nap igyekszek majd egy használható szűrletet átnyújtani a hallottakból és láttottakból a hazai érdeklődők számára, úgyhogy érdemes lesz figyelni az oldalt az elkövetkező egy hétben.  

A repülőgépem holnap indul, úgyhogy egy teljes vasárnapom lesz akklimatizálódni fürdés és városnézés formájában. Hétfőn pedig beindul a móka: rögtön délután 16:15-kor már meg is tartom az előadásomat. Lehet drukkolni!

A konferencia honlapja:
http://essl.org/index.php?option=com_content&view=article&id=67:ecss2011-main-page&catid=39

A program:
http://essl.org/ECSS/2011/programme/programme.html

A témánk bővebb kivonata:
http://essl.org/ECSS/2011/programme/abstracts/220.pdf

Trojan Horse képe

Örülök, hogy Magyarország is

Örülök, hogy Magyarország is fel tud valamit mutatni ezen a konferencián.

Mostantól én is aktívabban próbálok komolyabb zivatarokat dokumentálni, már csak emiatt is...

Storman képe

kenjed neki kiskomám :)

kenjed neki kiskomám :)

Villámárk képe

Hajrá Magyarország! Hajrá

Hajrá Magyarország!
Hajrá SZUPERCELLA.HU! ! !
Én is sok sikert kívánok a részvételhez! ;-)

Neofita képe

Szurkolunk!!! :)

Szurkolunk!!! :)

devilstorm21 képe

Ügyes legyél és sok sikert!:)

Ügyes legyél és sok sikert!:)

Sok sikert !!

Sok sikert !!

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu