Szignifikáns heves szélviharok

Storman képe
Fokozat: 

Hazánk szinoptikus helyzetét a délutáni óráktól kezdve egy ÉNY felől gyors tempóban érkező hidegfront alakítja, mely később jelentősen lelassul, és a későbbiekben egyre inkább elveszíti frontális jellegét. Ezzel a folyamattal párhuzamosan a légnyomási mezőben eleinte egy DNY-i középponttal némileg kimélyülő ciklont lehet analizálni, mely aztán a későbbiekben egyre magasabb értékeket mutatva gyengül el. Az említett kisebb depresszió térségében, az ország DNY-i részén a délután derekától megfigyelhető egy markáns meleg nedves szállítószalag (MNSZ), mely DK felől csúszik fel a hidegfrontra, az alacsonyabb szinteken kellő emelést biztosítva. Ehhez párosul a magasabb szintek emelése, mely a 250-300 hPa-os szélmezőkben látható erősen görbült jet-mag jelentősen divergens zónájában mutatkozik meg. Elmondható tehát, hogy az adott területen komoly háttéremelésre van kilátás, a dinamika erősen támogatja a konvekciót.
 
A zivatarképződéshez azonban elengedhetetlen a kellő nedvesség megléte. Ez a mai nap legkritikusabb pontja, ugyanis az alsó 3 km napközben jó darabig meglehetősen száraz lesz. Vélhetően azonban a délután második felében, az É-abbi területeken a front érkezésével, ill. D-ebbre az egyre kifejezettebb MNSZ hatására elégséges mértékben benedvesedik az ominózus légréteg. A 850 hPa-os szint ekvipotenciális hőmérsékleti mezejében szépen kirajzolódó MNSZ környezetében akár 40 mm-ig is emelkedhet a kihullható vízmennyiség, mely érték az eleinte izoláltabb konvekciót követően már tekintélyesebb mezoléptékű konvektív rendszer (MKR) felépülését is eredményezheti.
 
A labilitásról elmondható, hogy az MNSZ ugyan a talajról induló konvekció számára még a Dunántúl D-i felén fellépő 2000-3000 J/kg-os SBCAPE mellett is záróréteget jelent, feltehetően azonban a szállítószalagból kiinduló és erős háttéremeléssel megtámogatott emelt konvekció számára ez nem jelent majd problémát. Erre utal az 500 hPa-os hidegadvekció pontos időzítése is.
 
A szélnyírás É-abbra a front érkeztével növekedik a szupercellák képződéséhez szükséges értékre, D-ebbre azonban már annak előterében, az MNSZ-hez köthető talajközeli konvergencia területén is eléri a 15-20 m/s-ot a 0-6 km-es szélnyírás. Komolyabb szupercellák kifejlődéséhez az ország DNY-i területe a legalkalmasabb, a késő délutáni hodográfok alacsony szinteken megfigyelhető jobbra kanyarodó görbülete is ezt az összképet támasztja alá. Várhatóan ugyan a 0-1 km-es szélnyírás ugyan nem lesz kimagasló, és a felhőalap sem túl lesz túl alacsony, de a DNY-i országrész komplex talajközeli konvergenciája, ill. az így megnövekedő helikalitás lokálisan lehetőséget teremthet akár tornádó kialakulására is, különösen annak fényében, hogy leginkább ezen a tájegységen lehetséges klasszikus szupercella. A Dunántúl, ill. a Duna-Tisza köze É-i részén inkább a front mentén várható vonalba rendezett konvekció, amely kevésbé izolált cellák formájában produkálhat heves eseményeket.
 
Összefoglalva az a felállás rajzolódik ki, miszerint a délután derekától heves zivatarokra lehet számítani az ÉNY felől érkező hidegfront mentén. A Dunántúl és a Duna-Tisza köze É-i részén inkább a frontális konvergencia mentén rendeződhet vonalba a konvekció, mely bow echo-t is eredményezhet, heves szélviharokkal. Izoláltabb szupercellák inkább az ország DNY-i részén fordulhatnak elő, bár később ezek is összeállhatnak MKR-ré, és bow echo itt is felléphet. A hosszan éjszakába nyúló zivatartevékenységnek azonban elejét veszi a gyengülő dinamika, az emelkedő tendenciájú légnyomási mező, a háttéremelés jelentős csökkenésével együtt a MUCAPE megszűnése. Az igazán hosszú életű MKR-t a frontvonallal nagyjából párhuzamosan álló 0-2.5 km-es szélnyírási vektorok sem támogatják. Mindenesetre az elképesztő, rendkívül nagy maximális vertikális ekvipotenciális hőmérsékleti gradiens 120 km/h-t elérő vagy azt meghaladó szignifikáns heves szélviharokat is okozhat, a 2-es kategória elsősorban emiatt indokolt. A jégméret elérheti a 2 cm-t, de valószínű, hogy 5 cm alatt marad. Tornádó sincs kizárva, különösen a DNY-i területeken a délután második felében.

Érvényesség vége: 
2011, augusztus 28 - 07:00

Hát ez nyugatot szinte

Hát ez nyugatot szinte kihagyta már az északnyugati határt is lassan elkerülni vagy lehetséges még valami?

Pécs vagy Budapest környékére

Pécs vagy Budapest környékére van nagyobb esély szupercellák kialakulására?

Erre perpillanat nincs sok

Erre perpillanat nincs sok esely, mondhatni semmi, de persze ne temessunk el semmit..

Algieba képe

Ez aztán az izgalmas

Ez aztán az izgalmas előrejelzés. Gyorsabban ver a szívem. Régen éltem át orkán erejű szelet. Tényleg elképesztő hangokat produkál a szél. :-)

Kedves Andrea! Ha

Kedves Andrea!

Ha Zalaegerszegen laknál, akkor augusztus 19-én részed lehetett volna egy orkánerejű széllökésekkel kísért gyönyörű szupercellában. Remélem, ma is hasonló ér majd el, ugyan a szél az nem hiányzik, de egy jó eső kellene már a gombáknak...

Nyugat-Magyarországnál

Nyugat-Magyarországnál Szentgotthárd és környékére várható valami komolyabb?.Ezt szeretném megtudni.Ha esetleg tudjátok megköszönném ha leirnátok:D

zsirvihar képe

északnyugat-máriakálnok

északnyugat-máriakálnok kaphat akkor ma nem? mert narancs riasztás van,meg készültség is!

Igen.

Igen.

oriasfej képe

Javítani kellene ÉNY-ra az

Javítani kellene ÉNY-ra az irányát a frontnak...

Storman képe

köszi, szinte mire beírtad

köszi, szinte mire beírtad már meg is történt :)

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu