Szupercella észlelés 2011. július 19-én, ezúttal villámfénynél

kaLman képe

Ma késő este, kora éjjel ellepték a zivatarok a Balatont, igazi villámparádéval megörvendeztetve a víz körül élő, meteorológiát szerető embereket. A modoros bevezető után térjünk is gyorsan a lényegre: szupercellás zivatar haladt el a Balatontól északnyugatra, amit sikerült fényképesen ledokumentálni, köszönhetően az intenzív villámtevékenységnek. Mórickarajzokat, nyilacskákat most senki ne várjon, a tegnapi lecke után tessék felismerni a tipikus jegyeket (nehezítés, hogy itt most falfelhő is van!).

Szóval így érkezett a cella, a csapadékmentes, tányérforma feláramlási alap és az elkülönült csapadékzóna már sejteni engedte, hogy a vad megint házhoz jött:

Ahogy tovább közeledett, és a villámok tovább fényezték, falfelhőképződésre utaló jegyeket lehetett megfigyelni (lásd a jobb oldali villámtól jobbra):

A következő képen már egyértelműen látszik a szívás az előoldali csapadék felől:

De tudott ez ennél jobbat is. Ezen a képen a falfelhő teljes pompájában:

A hátoldali csapadék előretüremkedése miatt a peremfelhő jellegzetes ékformát öltött, miközben a kép jobb oldalán megjelent egy hódfarok ("beavers tail") kezdemény, jelezve a magasabb szintek beáramlását:

A farokfelhő szinte már hátulnézetből, miközben a hódfarok már inkább egy szarvasbogár formát vesz fel:

Készült még pár kép, de ezen már nagyon nehezen vehető ki a struktúra, és maga a cella is egyre távolabb került. A beszámolónak ezennel vége.

Neofita képe

Gyönyörű! Gratulálok! Lesz

Gyönyörű! Gratulálok! Lesz majd egy hasonló szépségem nekem is: csak jussak el odaáig, hogy felrakjam... :)

Storman képe

grat ismét, az első kép a

grat ismét, az első kép a legjobb :)

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu