Szupercellák akár szignifikáns heves eseményekkel

Anarki képe
Fokozat: 

Időjárásunkat egy nyugat-európai teknő határozza meg a következő 24 órában. A teknő tengelye tőlünk nyugatra található, így hazánk annak előoldalán, a melegszektorban helyezkedik el. A teknő keleti peremén egy hullámzó frontrendszer húzódik, ami estig az északnyugati határaink közelében tartózkodik majd, illetve annak előterében egy masszív meleg, nedves szállítószalag erősödik meg. A helyzetet némiképp bonyolítja, hogy az említett teknőről egy magassági ciklon fűződik le, ami egy ciklongenezist indít meg az Alpok térségében. A kialakult ciklon hidegfrontja, a szerda hajnali órákban érkezik meg nyugat felől. A peremhelyzetből adódóan több magassági szinten helyezkedik el jet stream környezetünkben, aminek köszönhetően meglehetősen kaotikusan alakulnak a divergenciák, konvergenciák mind alacsonyabb, mind magasabb szinteken egyaránt. A tőlünk nyugatra lejátszódó ciklongenezis következtében ráadásul éjszakára alacsonyabb szinteken is erőteljes szélerősödés várható (600-800 hPa). Ugyancsak a helyzetből adódik, hogy a több magassági szinten  fordul elő örvényesség-advekció, ami triggert biztosít zivatarképződéshez.

A frontrendszer előoldalán magas labilitási értékek realizálódhatnak: 1500-2000 j/kg 0-100 mb MLCAPE. Az ország nagyobb részén optimális nedvességi feltételek várhatóak, viszont délről valamelyest szárazabb levegő áramlik alacsonyszinten a Tiszántúl felé. A teknő előoldalán továbbá 700 és 500 hPa szinten egyaránt melegadvekció várható, ami ott hátráltathatja a zivatarképződést a délutáni órákban. Napközben tehát elsősorban az ország nyugati és északi felében, illetve a Duna-Tisza közén alakulnak optimálisan a nedvességi viszonyok. Zivatarok bárhol kialakulhatnak, ám az előbb felsorolt területeken fordulhatnak elő nagyobb számban. A teknő előoldalán elhelyezkedő markáns futóáramlásoknak köszönhetően pedig 17-22 m/s-os 0-6 km-es szélnyírás várható a labilitás maximumaival átfedésben, így a paraméterek kedveznek majd a szupercellás konvekciónak. Ezek izolált formában is előfordulhatnak, illetve a fellépő nagytérségű emelőhatások következtében kisebb-nagyobb rendszerekké is fejlődhetnek. A kedvező 0-1 km-s helikalitási értékek, illetve a nyugati-északi területeken kedvező nedvességi feltételek (alacsony LCL szint), pedig a tornádók potenciális esélyét is magukban hordozzák.

A modellek többsége egyaránt egyetért egy éjszakai MKR kialakulásában, ami a Dunántúlon keletkezne, majd északkelet felé haladna. A kiváltó okokban (divergencia, örvényesség) nagy eltérés nem mutatkozik a modellek alapján. Továbbá napközben is, de főleg éjszaka kiemelten magas (42-44 mm-es) kihullható vízzel számolnak a modellek.
Az holnap hajnali órákban pedig nyugatról megérkezik a kimélyült ciklon hidegfrontja, ami mentén további markáns nagytérségű emelés biztosíthatja a zivatarképződést. A front mentén meg van az esélye egy vonalas rendszer kialakulásának is, amiben ugyancsak lehetséges lehet a szupercellás konvekció. A további részletek a holnapi konvektív előrejelzésünkben olvashatóak majd.
 
Veszélyforrások:

  • felhőszakadás: főként az északi országrészben, illetve a Kelet-Dunántúlon előfordulhat rövid idő alatt lehulló nagy mennyiségű csapadék. Az északi országrészben helyenként nem zárható ki 50 mm-t meghaladó csapadék zivatarokhoz köthetően (erőteljesen konvergencia a térségben)
  • jégeső: a magas labilitás 1500-2000 j/kg MLCAPE és a magas szélnyírás együttesen okozhat 2 cm-s vagy azt meghaladó jégméretet. Akár szignifikáns méret is előfordulhat (5 cm körüli vagy a felett)
  • intezív kifutószél: szupercellákhoz köthetően előfordulhat 90 km/h-t meghaladó kifutószél, illetve a lehetséges zivatarrendszerek környezetébe is meg van a potenciális veszélye
  • tornádó: főleg az északi és nyugati területeken optimális helikalitási értékek állhatnak rendelkezésre, alacsony LCL szint és magas labilitás mellett, ami magában hordozza a tornádók potenciális esélyét. Ezt mutatják az ECMWF-ben megmutatkozó, helyenként 1-1.5-ös értéket elérő szignifikáns tornádó paraméter is

 
Összefoglalás:

Hazánk egy nyugat-európai teknő és egy hullámzó frontrendszer előoldalán helyezkedik el. A frontrendszer előtt egy masszív MNSZ épül ki és magas labilitási értékek halmozódnak fel. A nedvességi feltételek optimálisak lesznek, illetve napközben délről kissé szárazabb levegő érkezik és 700-500 hPa szinten mérsékelt melegadvekció is várható. Ez a Tiszántúlon átmenetileg gyengítheti a zivatarképződést. A labilitással átfedésben pedig magas szélnyírási paraméterek mutatkoznak. Zivatarok gyakorlatilag bárhol kialakulhatnak, de legnagyobb esélyel a Kelet-Dunántúlon, a Duna-Tisza közén, illetve az északi országrészben. A kaotikus nagytérségű emelési tényezők következtében bárhol összeállhat kisebb-nagyobb zivatarrendszer, illetve a modellek nagyjából egyetértenek egy Dunántúlon kialakuló MKR létrejöttében, ami az éjszakai órákban északkeleti irányban haladhat majd. Holnap hajnalban nyugatról pedig egy hidegfront érkezik, ami mentén ugyancsak kedvező feltételek nyílhatnak meg a konvekcióhoz. Szupercellákhoz és intenzívebb zivatarokhoz társulhat akár szignifikáns jégméret is, illetve intenzív kifutószél, felhőszakadás, de akár tornádó is.
 
A helyzet miatt 2-es előrejelzés kiadását tartottam indokoltnak.

Érvényesség vége: 
2011, július 20 - 06:12
laca97 képe

Budapest XVI.kerületbe Árpád

Budapest XVI.kerületbe Árpád földnél már jégeső esik meg árpád földnél már megjött a VIHAR ÉS Budapest XVI.kerület Árpád föld töl jön a jégeső meg a VIHAR!

Vercsike81 képe

Itt volt kettö Dombováron

Itt volt kettö Dombováron egy gyenge nem volt aktiv villám tevékenység
és csapadék szegény volt de a következö hozta a primet

Road17 képe

Éjszaka lesz MKR?? :O

Éjszaka lesz MKR?? :O

laca97 képe

igen lesz MKR ahogy zivatarok

igen lesz MKR ahogy zivatarok és felhőszakadás is lesz?

Anarki képe

Egy kicsit hamarabb

Egy kicsit hamarabb kialakult... :)

laca97 képe

aha már megint megjelent a

aha már megint megjelent a Száraz zivatar most is megint megjött a Zivatarok holnap Reggel töl Délutánig zivatar lesz?

ja és Éjszakai MKR lesz Anarki!

S@rge képe

Hohó! Pécs fölött mekkora

Hohó! Pécs fölött mekkora cella ólálkodik! Mag méretéből, alakjából, élettartamából arra következtetek, hogy az egy SC, s esetleges mezociklonjából még egy tornádó is leereszkedhet. Szerintetek?

vastyan képe

És én még le is fotóztam

És én még le is fotóztam őket, mindkettő telibe trafált.Az első valami eszméletlen jeget tartalmazott,a második lájtosabb volt...:D

Anarki képe

Bizony! Két nagyon kemény

Bizony! Két nagyon kemény szupercella húzott el Pécs környékén! Embertelen, ahogy kinéznek.

S@rge képe

Nos, így utólag, egy

Nos, így utólag, egy 17:50-18-20-ig tartó pécsi "webkameranimáció" láttán talán ez volt a legdurvább, amit valaha láttam egy zivatarról(SC-ről).

laca97 képe

szupercella jégeső zivatar és

szupercella jégeső zivatar és MKR is lesz!

ez egy viharapokalipszis.

ez egy viharapokalipszis. tegnap is volt és ma is lesz szupercella

Rogergirl képe

Én maradok lakhelyemen. :D

Én maradok lakhelyemen. :D Reggel már sikerült elkapnom egy zivatart. :D

Én megyek, csak nem éppen oda

Én megyek, csak nem éppen oda ahova te:P

MICImACK0 képe

Vadászni megy valaki?

Vadászni megy valaki? :)

Nekem a szokásos. 6-ig munkában, utána esetleg a környékre.

zsuzzzs képe

Este én felmegyek a tetőre

Este én felmegyek a tetőre valószínűleg. 8.ker, Szigony utca, 18. emelettel egy magasságban leszek, várok bárkit szeretettel. 360 fokos budapesti panoráma biztosított! :)
Persze ha valaki kocsival lesz, oda is szívesen csatlakoznék, van notim, fényképezőm, de nincs kocsim, se mobilnetem :(

Hali, na milyen volt a tetőn

Hali, na milyen volt a tetőn nem sodort le a szél?

zsuzzzs képe

Megvolt az előnye és a

Megvolt az előnye és a hátránya is. Sokszor kellett fedezékbe vonulnunk, csapadék és közeli lecsapók miatt, de eredményes este volt :)

Rogergirl képe

Na ha most Pesten mennék

Na ha most Pesten mennék elmennék hozzád. :D Nagyon kiváncsi vagyok milyen lehet olyan magasról Budapest! :) :D

skyshooter képe

SZOMSZÉDASSZONY!!!! :-DDD Hol

SZOMSZÉDASSZONY!!!! :-DDD Hol laksz? Én Losonczi tér... Kontaktáljunk csak gyorsan! :-)))

Pesti oldal, attól függ merre

Pesti oldal, attól függ merre megy a fő sodorvonal.

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu