Napközben izolált szupercellák, éjszaka esetleges MKK

Storman képe
Fokozat: 

Hazánk időjárását egy NY felől közelítő, többszörösen beágyazott ciklonrendszer határozza meg a nap folyamán. Hidegfront érkezésére kell számítani, melyre térségünkben fut fel a markáns meleg nedves szállítószalag (MNSZ). Ez utóbbi képződmény a 850 hPa-os ekvipotenciális hőmérsékleti térképeken is jól kielemezhető, valamint a MUCAPE (és az ahhoz tartozó légrész indító magassága) éjszakai értékei is megfestik. A hidegfront lelassul térségünkben, és némi hullámvetés is jelentkezik rajta, ideális feltételeket teremtve a heves zivatarok kialakulásához, először a Dunántúlon, majd később a Duna-Tisza-közén.
 
A légkör ezúttal igencsak labilis lesz, a 2000 J/kg körüli CAPE jellemző lehet az ország DNY-i részében. A délután derekára már -9-es LI és 48 C-fokos TI is megjelenhet, melyek nálunk nem gyakran előforduló értékek. A nedvesség azonban a zivatarok létrejötte szempontjából már kérdéses lehet, a 0-3 km-es átlagos RH napközben még DNY-on is csak határesetnek nevezhető. 850 hPa-on azonban már jóval nedvesebb a levegő az MNSZ-nek köszönhetően. Ez a képződmény egyszerre jelent zárórétegként akadályt a talajalapú konvekciónak, és biztosít lehetőséget emelt konvekcióval éjszaka egy tekintélyes MKR, esetleg MKK kifejlődéséhez (különösen a 44-46 mm kihullható vízmennyiséget figyelembe véve).
 
A Dunántúlon a nagy labilitással átfedésben lévő 20-25 m/s-os 0-6 km-es szélnyírás tökéletes kombinációt alkot veszélyes szupercellák kialakulásához, amennyiben a nedvesség lehetővé teszi a konvekció megindulását. Az SCP hazánkban igen ritkán tapasztalható 18-at is elérheti (!), míg az STP szintén akár 1 is lehet.
 
Összefoglalva elmondható, hogy napközben az érkező hidegfront mentén elsősorban a Dunántúlon, ill. DNY-on itt-ott izolált szupercellák pattanhatnak ki vagy sodródhatnak fel Horvátország-Szlovénia felől, majd éjszaka egy jól megtermett MKR, esetleg egy MKK fejlődhet ki az említett régióban, mely aztán később némileg É-abbra, K-ebbre helyeződhet át, a Duna-Tisza-közét is érintve. A szupercellák okozhatnak akár 5 cm-es vagy nagyobb átmérőjű jeget is, valamint 120 km/h-s vagy azt meghaladó szélviharokat (utóbbit a lekeverés és a 20-22 C-fokos maximális ekvipotenciális hőmérsékleti gradiens együttes hatása teszi igen valószínűvé). Tornádóra nagyobb esély az ország DNY-i csücskében van, de máshol sincs kizárva. Az éjszakai konvektív rendszer elsődleges veszélyforrása a heves szélvihar lehet, de jégeső szintén felléphet. Általánosságban az események bizonytalanságát az ECMWF és a GFS szokásosnál is nagyobb különbözősége jelenti, ill. a heves események elmaradását az elégséges nedvesség hiánya magyarázhatja.

Érvényesség vége: 
2011, július 15 - 23:36

És a Tisza vonalát vajon

És a Tisza vonalát vajon mikor érheti el?

valakinek valami valahol? :)

valakinek valami valahol? :)

Road17 képe

http://estofex.org/ Az

http://estofex.org/

Az estofex is hasonlóan vélekedik, csak hogy ő kiadja majdnem egész Magyarországra az elsőfokút (narancs), legutóbb zivatarlánc lett a vége....;)

Győr most nyugis. Kíváncsian

Győr most nyugis. Kíváncsian várom alakul e valami komolyabb! :)

S@rge képe

Hú, de komolyan "hangzik"! :D

Hú, de komolyan "hangzik"! :D Miután alaposan végig olvastam, ahogy csak tudok, rá tapadok a képernyőre -mert nekem Dunántúl még kissé messzi van-, s lesem, hogy hogyan alakul a mai nap.

Road17 képe

Remélem Soroksáron is lesz

Remélem Soroksáron is lesz valami!! Most ott leszek, melózok éjszaka, de lesznek szünetek, akkor egy pár felvétel becsúszhat!! ;)
Hát ha szerencsénk van, akkor megint végigmegy egy zivilánc az országon....majd eldől...;)

Öröm olvasni az ilyen profi,

Öröm olvasni az ilyen profi, precíz és pontos előrejelzéseket. Annyit szeretnék kérni, hogy aki nagyjából tudja, hogy a Balaton környékére mikor érkezik meg a front, az legyen kedves írja le ide kommentbe.

megvan az első villám! :)

megvan az első villám! :) legalább is nálam. Győr!

tornado4 képe

Győr:Készülj egy igen jó

Győr:Készülj egy igen jó viharra.Délután és az esti,késő esti órákban Dunántúlon és a Duna-Tisza köze nyugati részén lehetnek heves zivatarok,mely akár szupercella is lehet felhőszakadással,jégesővel.

Köszönöm szépen az infót!!!

Köszönöm szépen az infót!!! :) mindenkinek jó vadászatot!!

sziasztok! győr környékére mi

sziasztok! győr környékére mi várható?

tornado4 képe

Ezt nekem írtad?

Ezt nekem írtad?

az előrejelzésre,illetve az

az előrejelzésre,illetve az elemzésre értettem természetesen!

elképesztő a

elképesztő a megfogalmazás,nekem még félig meddig kínai,de profi a javából!!! köszönjük

tornado4 képe

Na de jó Csepel-sziget Déli

Na de jó Csepel-sziget Déli része is be van húzva!

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 2 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu