Sikeres viharvadászat Debrecen környékén

Maci01 képe
Egyik sikeres viharvadászunk (Maci01) megfigyelte a 2011. 07. 11-i, Tiszántúlon pusztító MKR keménymagját Debrecen környékén. A rendszer többfelé okozott jelentős károkat. Debrecenben utcákat öntött el a víz, illetve helyenként a jégeső és intenzív kifutószél jelentős pusztítást vitt véghez. Automata mérések alapján a legerősebb széllökések meghaladták a 120 km/h-t, illetve a növényzetben keletkezett károkból 2 cm körüli jégesőre is következtetni lehetett. Mielőtt átolvasnánk a vadászatról készült beszámolót, egy rövid áttekintéssel ismertetjük a helyzetet.
 
Hazánk egy nyugat-európai teknő előoldalán helyezkedett el a hétfői napon. A teknő peremén délnyugatról északkelet felé egy rövidhullám vonult át felettünk, aminek köszönhetően gyenge hidegadvekció játszódott le a magasban délutánra, estére. A teknő előoldalán egy hosszan elnyúló, hullámzó frontrendszer húzódott, aminek a hidegfronti szakasza már hajnalban elérte az északnyugati határainkat. A front előtt egy összeáramlás is elhelyezkedett, ami a Duna-Tisza köze északi részén okozott elszórtan zivatarokat a hajnali órákban. A fokozatosan kelet felé helyeződő front mentén az elégtelennek mutatkozó nedvességi tényezők következtében nem indult be konvekció, pedig azzal átfedésben már fokozódó szélnyírási körülmények voltak jellemzőek (17-20 m/s 0-6 km-en). A front napközben vesztett sebességéből, így a Tiszántúlon belassult és hullámot vetett. A kvázi-stacionárius frontrendszert így beérte az addig mögötte áramló nedvesség, és a paraméterek megfelelő átfedésének köszönhetően többfelé alakultak ki zivatarok a térségben. A heves konvekciót a Dunától keletre elhelyezkedő meleg, nedves szállítószalag is segítette, illetve az ECMWF alapján 12,5-15 m/s-os 0-6 km-es szélnyírás állt rendelkezésre a kérdéses területen. A kényszerhatásoknak köszönhetően a zivatarok hamar MKR-ré fejlődtek, majd keménymagjukkal Debrecent vették irányba. Az ottani eseményeket (képekkel) a következő beszámoló mutatja be:

 
 

Viharvadászat (írta: Maci01):
 
Őszintén megmondom, hogy nem tulajdonítottam nagy jelentőséget a hétfői napnak. A  konvektív előrejelzés - „Keleten MKR nagy bizonytalanság mellett” - nem igazán hozott lázba, így nem is foglalkoztam a dolgokkal. Gondoltam, ha lesz is valami az nem lesz túl vérmes.
 
Délután teltek múltak az órák,19:00-ig dolgoztam Nyírturán, majd mikor végeztem, észrevettem nyugat felé egy szép nagy üllőt! Nyomás ki a határba és lőttem egy képet 19:15-kor:
 
 

A fényképező órája csalóka, mert nincs beállítva.
A telefon merülőben volt, így jobbnak láttam egy gyors tárcsázást elengedni, mint a nettel húzni az akksit, és már akkor éreztem hogy rá kell mozdulni arra a cellára. Hívtam Dzsót, de ő pont akkor zárta az irodát amikor csörögtem,így friss infóval nem tudott szolgálni, majd csörgettem egy ex Ék-i  kollégát, aki a konvektív előrejelzést is írta. Mondtam Anarkinak, hogy 10 perc alatt nézzen utána, hogy érdemes-e vadászni indulni. Én addig beértem Nyíregyre és átrobogtam a Debreceni útra, mondván, ha menni kell úgy is dél felé veszem az irányt. Menet közben összefutottam egy lelkes amatőrrel  „szabi24”  és  várakoztunk Anarkira.
Rövid telefonos konzultálás után hamar döntésre vittük a dolgot: minél hamarabb Debrecen környékére kell menni. Itt rövidre is zártuk a telefonbeszélgetést és útnak indultunk.
 
Újfehértó  környékén ez a látvány fogadott minket,a nagy cella kettévált,az egyik É-ra a másik D-re és a kettő közt át lehetett látni:
 

 
Megpróbáltunk minél hamarabb a cellák elé kerülni,de a kora esti 4-es út forgalma folyamatosan nehezítette a dolgunkat.
 
Valahol félúton:
 

 
Majd közben a nap is előbukkant a felhők alatt:
 

 

 
Később beértünk Bocskaikertbe, ahonnan tovább menni nem volt értelme,  mert egész Debrecenig sűrű erdő övezi a területet,így gyorsan keresni kellett egy tisztást, amit rövid idő alatt sikerült is megtalálni egy frissen aratott búzamező közepén. J
 
Nem volt kérdés,hogy nem maradhatunk sokáig,az squall line északi része pont telibe vert volna minket:
 

 

 

 
Szerencsénkre hamar megadta magát és egy hatalmas nagy „piros paca” lett belőle a radaron
 

 
A valóságban így nézett ki Debrecentől északra:
 

 

 
Közben a nap ismét előbukkant:
 

 
Később jött Gust front, ami hozott egy kis homokot, így pillanatok alatt sötét lett :-)
 
Menekülőre fogtuk és rohantunk vissza a kocsihoz mert közben jött a csapadék, így vissza indultunk Nyíregyre.
 
A képek elég zajosak lettek, nem igazán volt idő minőségre menni mert szinte végig autóból lövöldöztünk és csak a legvégén tudtunk megállni, mikor már a kertek alatt volt a zivatar.

Akkor meg már igen sötét volt.
 
Készült két rövid videó is:
 
 http://indavideo.hu/video/20110711
 
http://indavideo.hu/video/20110711_1
 
Mikor a nap besütött a rendszer alá….ááá az brutális volt, leírhatatlan élmény…..
 
A képeket szabi24 készítette, aki velem tartott!!!
 
Összegezve, szuper kis villámtúra volt, soha rosszabbat, reméljük a péntek még ütősebb lesz!

oriasfej képe

Vadászat

Hát... hiányoztam Én onnan.... a fene megette...

tornado4 képe

Nagyon szép cikk!Képek

Nagyon szép cikk!Képek gyönyörűek!

Neofita képe

Szép fogás! Gratulálok! :)

Szép fogás! Gratulálok! :)

Zoli1974 képe

Ügyik vagytok Maci, gratula

Ügyik vagytok Maci, gratula !
Asszem azt a bizonyos kettéválást sikerült nekem levideózni, épp akkor történt, miután a rendszer áthaladt fölöttem... ;)

Maci01 képe

Köszi nektek! :-)

Zotya!

Eszembe voltál,akkor ezek szerint dokumentáltad az eseményeket is,merre vannak képek videók?
Nem nagyon vagyok gép előtt mostanság,így le vagyok maradva,neked biztos sikerült a keletkezés elején is képeket lőni,na meg szerintem onnan jól lehetett látni a rendszer hátsó felét!:-)
Jól gondolom?

filog képe

Grat!

Szerencsétek volt, engem messziről elkerültek :)

Algieba képe

Hétfői nap

http://logout.hu/bejegyzes/algieba/egy_felhoszakadas_emlekere/friss.html

Békés megyében a megyeszékhely környékén gyengébbek vagy inkább gyengédebbek voltak a zivatarcellák. :-) A kiadós felhőszakadásnak nagyon örültem. Itt a síkvidéken, ahol nyáron az aszály az úr, áldás a nagy eső.

Gratulálok az északon kifejlődött titán megörökítéséhez! Tuti 100-as élmény. :-D

MkRMaN képe

Pofás lett!:DDD

Pofás lett!:DDD

Nagyon jó összefoglaló! Én is

Nagyon jó összefoglaló! Én is kérek egy ilyent:)) Gratulálok:)

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 1 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu