Ma is felhőszakadást okozó zivatarok keleten, délen besodródhat egy-egy szupercella

kaLman képe
Fokozat: 
Összefoglalás:
Várhatóan a Dunától keletre alakul ki az országban hevesebb konvekció a nap folyamán. A zivatarok egycellás illetve multicellás jelleget ölthetnek, amelyekhez lokálisan felhőszakadás (akár villámárvíz), 2 cm körüli átmérőjű jég és marginálisan 90 km/h-t közelítő széllökés társulhat. Van némi esélye, hogy a zivatarok egy kisebb méretű mezoléptékű rendszerbe szerveződjenek. A délutáni órákban a déli országrészben akár szupercellás konvekció is megjelenhet, amelyhez esetleg 2 cm feletti jég, 90 km/h-t közelítő szél is társulhat, kis eséllyel tornádóval. Továbbá - hasonlóan az elmúlt napokhoz - megjelenhetnek nem-mezociklonális tubák, kis eséllyel tornádók.

Részletezve:
Tovább mélyül és kissé észak felé helyeződik a Nyugat-Európa fölött lassan zonális tengelyű teknő gerjesztette szintén nyugat-kelet tengelyű sekély ciklonális mező. A rendszerrel együtt az eddig fölöttünk időző szállítószalag is északkelet felé mozdul, helyére a magasban szárazabb, némileg stabilabb levegő áramlik délnyugat felől, ugyanakkor előterében továbbra is nedves-labilis levegő lesz a jellemző a keleti országrész felett (CAPE~2000 J/kg). Ehhez a nap folyamán több forrásból is igen erős magassági kényszer társul, egyrészt az elmúlt éjszaka folyamán egy északkelet felé haladó peremháborgás, másrészt a késő délután délnyugat felől közelítő lefűződő hidegörvény formájában. Bár a szállítószalag elhagyja az országot, az első peremhullám okozta rendezettebb nagyskálájú emelés miatt fennállnak a feltételek nagyobb szervezettségű multicellás konvekció kialakulásához, amit a felsőtroposzférikus divergenciamező is támogat. A lehetséges kisebb méretű MKR mellett az előző napokra jellemző, lassú mozgású, szállítószalag mentén labilis légtömegben egy- illetve multicellás zivatarok megjelenésére lehet számítani az ország keleti felében. A délutáni órákban a közeledő hidegörvény előterében a déli országrészben erőteljesen megnövekszik a szélnyírás, a GFS-ben eléri illetve meg is haladja a 15 m/s-ot (ECMWF-ben némileg alacsonyabb), így az örvény támogatta emeléssel együtt a déli területekre délután, este besodródhat egy-egy szupercella is. Ha szupercella kialakul, az várhatóan a HP illetve a klasszikus karakterisztikát fogja felvenni a közepesen erős üllőszinti relatív szelek következtében.

Veszélyforrások:

- felhőszakadás (~50 mm/3h): Ez az elsődleges veszélyforrás. A továbbra is nagy (28-32 mm) kihullható vízmennyiség, és a magassági örvény előtt a lassú cellamozgás miatt erre jónéhány helyen esély kínálkozik. Megfelelő terepviszonyok mellett villámárvizet sem lehet kizárni.  
- szélvihar: A kiszáradás mértéke hasonlóan alakul a tegnapihoz, így a multicellás konvekciónál legfeljebb marginálisan előfordulhat 90 km/h-t közelítő szél akár mikroburst formájában. Szupercellás konvekció esetén szintén lehetnek 90 km/h körüli lökések.
- jégeső: A jégnövekedési zónában a tegnapinál jelentősebb labilitás halmozódhat fel, így hevesebb feláramlások is lehetnek, amelyek már produkálhatnak 2 cm körüli vagy azt némileg meghaladó átmérőjű jégszemet (a 0 fokos nedves hőmérséklet magassága hasonló a tegnapihoz, 2500-3000 m körüli). Szupercellás konvekció esetén is megjelenhetnek 2 cm feletti jégszemek a déli országrészben.
- nem-mezociklonális tuba illetve tornádó: tuba számos helyen megjelenhet, ugyanakkor tornádó esélye kicsi
- mezociklonális tornádó: szupercellás konvekció esetén nem lehet kizárni, különösen az esti órákban lecsökkenő felhőalap miatt, ugyanakkor esélye kicsinek mutatkozik.

Készítette: qman & kaLman

Today we have issued Categor 1 forecast because we expect thunderstorms in the eastern part of Hungary with excessive rainfall (flash-floods), hail around 2cm and marginally 90 km/h windgust (but generally below). Additionally, there is some chance that along the leading edge of a strong upper level cold low supercells may form above the southert part of the country or might drift from the southern neighbouring countries to our territory. Supercells might cause hail with diamater above 2cm, excessive rainfall or windgusts around 90 km/h. The probability of mesocyclonic tornadoes is low. Non-mesocyclonic funnel clouds (maybe a tornado) cannot be exluded today, too.

Érvényesség vége: 
2014, május 28 - 08:00
bery képe

Szupercellás konvekciónak

Szupercellás konvekciónak mennyi az esélye hogy létrejöjjön a mai nap folyamán? Szeged felöl szokás szerint fog betörni?

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu