Kis labilitású, magas szélnyírású frontátvonulás

Neofita képe
Fokozat: 

Összegzés:
Frontokhoz kapcsolódóan kialakulhatnak ma akár heves eseményt is okozó szupercellák elsősorban DNY-on és ÉK-en, de erősen bizonytalan a felbukkanásuk, ugyanis a túl erős szélnyírás tönkreteheti a komolyabb konvekciós próbálkozásokat. A kicsi labilitás mellett, a Nap korlátozó szerepét és a beágyazódási hajlamot is figyelembe véve, erősen kérdéses, hogy heves eseményeket okozó (szuper)cellák ki tudnak-e egyáltalán alakulni. A sok bizonytalansági faktor miatt a 0-s fokozat kiadása az indokolt.
 
 
 
Részletezve:
Finnország felett ciklon örvénylik, melynek Európa nagy részét átszelő, hosszan elnyúló hidegfrontján egy másik sekély ciklon képződött, az Alpok térségében. A ciklonhoz tartozó hidegfront illetve az azt követő okklúzió erősebb záporokat és néhány zivatart is kitermelhet Magyarország felett. Elsősorban DNY-on, és ÉK-en akár heves eseményt is okozva. A tőlünk északra elhelyezkedő hosszúhullámú teknő déli peremén, hazánk felett (is) húzódó jet-streak komoly szélnyírást generál 0-6 km-en (20-30 m/s), míg a labilitás mindkét globál-modell szerint 1000 J/kg alatt marad. Ezt is inkább a kora délutáni órákra prognosztizálja, később drasztikus csökken a CAPE, és ezzel a zivatarok esélye. Az erősebb cellák eleinte inkább beágyazottan jelentkezhetnek a jelenleg is felettünk húzódó hidegfronton, illetve ahhoz tartozó csapadék mezőben. Később az okklúziós front érkezésekor van esély elszigeteltebb zivatarokra, és amennyiben a labilitás elegendő mértékre tudja magát feltornázni, akkor akár marginális szupercellákra is. A paraméterek csak rövid ideáig állnak együtt ahhoz, hogy hosszú életű (szuper)cellák pattanjanak ki, persze teljesen kizárni nem lehet 1-1 életképesebb példányt. Elsősorban szupercellák környezetében várható csak heves esemény (2cm körüli jégátmérő, 90 km/h körüli szélvihar), amennyiben ezek nem jönnek létre, a nap -időjárás szempontjából- elmúlhat emlékezetes események nélkül is.  
 
 
Veszélyforrások:
 
-     Felhőszakadás, villámárvíz: lokálisan előfordulhat 30 mm-t meghaladó csapadék, de várhatóan nem lesz jellemző, így összességében (domborzati viszonyokat is figyelembe véve), kicsi a villámárvíz esélye.
 
 
-     Jégeső: szupercellák környezetében fordulhat elő 2cm körüli jégátmérőt produkáló jégeső, de vélhetően csak kevés helyen.
 
 
-     Szélvihar: szintén szupercellák környezetében (amennyiben kialakulnak) várható 90 km/h-t elérő szélvihar, de szintén nem jelentős veszélyforrás
 
 
-     Tuba/tornádó: vélhetően nem fog kialakulni ma egyik típusú tuba/tornádó sem.
 

We issue Category 0 because there is a slight chance that superecells form over Hungary which may cause severe events.

Érvényesség vége: 
2014, augusztus 28 (Egész nap)
bery képe

Reméljük bejön! Amúgy írtam

Reméljük bejön! Amúgy írtam Zsolti! Vissza írnál ha megkérhetlek?

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu