Halovány szupercella-esély ÉK-en

Storman képe
Fokozat: 

A mai napi, É-ról történő hidegfront-átvonuláshoz köthetően van ugyan némi esélye szupercellák kialakulásának, de a feltételek közel sem ideálisak, legfeljebb egy felkiáltójelet érdemel a helyzet. Az impozáns 30-35 m/s-os 0-6 km-es szélnyíráshoz ugyanis legfeljebb 300 J/kg-os SBCAPE társul, és a MUCAPE sem kecsegtet komolyabb értékekkel. Ez messze van az optimális egyensúlytól, tehát amennyiben ki is alakul egy cella, kérdéses, hogy idő előtt ledarálja-e a feláramlást a szélnyírás. Amennyiben valami létrejön, az leginkább az ország ÉK-i szegmensében várható, a talajközelben a konvergencia és az elégséges nedvesség itt esik leginkább egybe a maximális szélnyírással és labilitással, ill. a háttéremelés is segítheti a folyamatokat. Heves eseményeknek kicsi az esélye, ha létre is jön valamiféle konvektív képződmény, az inkább látványos lehet, mint veszélyes. Amit még azért a végén meg kell említeni, hogy a tornádóképződésnek kedvező, 10 m/s fölötti 0-1 km-es szélnyírás és a nap előrehaladtával egyre alacsonyabbá váló felhőalap az ÉK-i országrészben ennek a jelenségnek a kialakulását is felvillantja, de a szituáció ehhez azért messze van a meteorológiai szempontból ideálistól. Éjszaka továbbá előfordulhat még konvekció (ekkor már az ország egyéb területein is), amely mögött ekkor már méginkább kényszerhatás áll, és emelt jelleggel zajlik.

There is a very slight chance of supercellular convection in the NE part of Hungary, and the overall situation is not optimal for severe events.

Érvényesség vége: 
2016, április 19 - 09:00
bery képe

Szuper! Remélem megvalósul!

Szuper! Remélem megvalósul! Szolnok környékére is jöhetne már egy aktív cellácska éjszaka! ;)

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 1 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu