Északon villámárvíz, valamint több helyen nem-mezociklonális forgószelek lehetősége

Neofita képe
Fokozat: 


Összefoglalás:
 
A Közép-Európa felett örvénylő ciklon ugyan lassan gyengül és távolodik is, de ma még jelentősen beleszól hazánk konvektív eseményeibe, továbbra is melegágyat képezve a zivatarok kipattanásának. Erre elsősorban az ország középső és keleti részén van nagyobb esély. Az elmúlt napok többnyire borongós hangulatú időjárása után ma már vélhetőleg a Napnak kicsivel nagyobb szerep jut, így a tegnapinál némiképpen erősebb zivatarcellák jöhetnek létre –a légkörben felhalmozódó magasabb potenciális energia miatt. A makroszinoptikus helyzet továbbra is kedvez a nem-mezociklonális tubák, vagy akár tornádók megjelenésének, elsősorban a Duna vonalában és a keleti országrészben. Nem elhanyagolható az esélye a komolyabb felhőszakadásoknak sem, melyek megfelelő terepviszonyok mellett villámárvizet okozhatnak, valamint a mai zivataroknak a jégeső is gyakori vendége lehet, bár várhatóan a jégméret kevés helyen fogja elérni, esetleg kissé meghaladni a 2 cm-t. A fentebb felvázolt lehetőségek fényében, a tegnapi 0-s előrejelzés után, mára egy gyenge 1-es kategória tűnik indokoltnak.
 

 
Részletezve:
 
A GFS és az ECM ugyan némiképp eltérő labilitással számol, de vélhetőleg kb. 500-1000 J/kg között lesz majd az ország jelentős hányadán a tényleges CAPE. A nedvességi viszonyok ezúttal több mint jónak nevezhetők, de mivel a konvekciót csak kisebb részben támogatják nagytérségű emelések, így várhatóan lokális zivatarokra is esély mutatkozik. A nem túl vérmes 0-6 km-es szélnyírás, más tényezőket is figyelembe véve mono –és multicellás konvekciót feltételez. Szupercellák felbukkanásának a mai napon elhanyagolható az esélye. A zivatarok viszonylag lassú mozgása, és a konvergens területek fölötti folyamatos cellatermelődés, megfelelő terepviszonyok mellett villámárvíz esélyét vetíti előre. Tegnapi naphoz hasonlatosan, szintén megjelenhetnek ma is nem-mezociklonális tubák, vagy akár tornádók. Ezt, a makroszinoptikus képpel együtt járó jellemzők (tartós alacsonyszintű nedvességkonvergencia, magas sbCAPE, alacsony LCL-szint) mind-mind támogatják. A CAPE egy jelentős része a jégnövekedési zónába esik, és a nedves hőmérséklet 0 fokos szintjének is megfelelő a magassága a jégesők kialakulásához. Előreláthatólag a jégszemek mérete azonban a heves kategória (2 cm) alatt marad, bár lokálisan esetleg elérheti vagy kicsivel meg is haladhatja az említett kritériumot.
 
 
 
Veszélyforrások:
 
-     Felhőszakadás: Lokálisan jelentős mennyiségű (>20 mm) csapadék hullhat, ami főleg az Északi-középhegység területein villámárvizet okozhat. Ezt a cellák várhatóan lassú mozgása is támogatja.
 
-     Jégeső: Erősebb multicellás zivatarokból előfordulhat 2 cm-t elérő jégátmérő. Erre utal a növekedési zónában felhalmozódó jelentősebb CAPE, és a nedves hőmérséklet 0 fokos szintjének ideális magassága.
 
-     Szélvihar: Erősebb zivatarokban ugyan előfordulhatnak erős széllökések, de várhatóan ezek 90 km/h alatt maradnak. Nincs kiemelt esély most szélviharra.
 
-     Tuba/tornádó: A makroszinoptikus helyzethez társuló, tartósan egy terület felett veszteglő konvergens zónák, párosulva az alsó szintek markáns labilitásával, ma is megteremthetik a feltételeket nem-mezociklonális tuba/tornádó kialakulásához. Területileg elsősorban a Duna vonala és a keleti országrész jelölhető meg kiemeltebb eséllyel, de máshol sem lehet ezeket kizárni. A pontos helyrajzi meghatározás a szokásosnak mondható bizonytalansággal terhelt.
 
 
Kiadva: 2014.05.17 10:00
 
 
Készítette: Viharvadászok Egyesülete (Neofita)

We issue Category 1 because we expect multicellular thunderstorms and the propagation of cells in these clusters compensates their slow motion (driven by the mean wind) in such a way that they reach their own mature stage above the very same area exposing it to flash-flood hazard. Furthermore permanent convergence with large horizontal wind shear along creates widely favourable conditions for non-mesocyclonic funnel clouds, possibly tornados, too.

Érvényesség vége: 
2014, május 18 - 06:00
bery képe

Bravo! Reméljük beerősödik

Bravo! Reméljük beerősödik ebben a párás időben minden cella és lesznek tubák az Alföldön!

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 1 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu