Eleinte egy-egy izolált szupercella, éjszaka CMKR

Storman képe
Fokozat: 

Összefoglalás:

A Magyarország időjárását napok óta meghatározó, újra és újra behullámzó veszteglő front ma is produkálja magát. A DK felől behorpadó melegszektorban (mely fölé 500 hPa-on előresiet a hideg levegő), valamint a front mentén fokozottan veszélyes szupercellák kifejlődésére van lehetőség, szignifikáns heves eseményekkel.
 
Részletezés:

Hazánkban ritkán tapasztalható mértékben átfedésbe kerül a roppant labilis zóna (akár 3000 J/kg SBCAPE) és a jelentős szélnyírás területe (max. kb. 25 m/s 0-6 km-es szélnyírás), nem mindennapi szupercellák létrejöttét előrevetítve. A korlátozó tényező ezúttal az alsó 3 km-es légréteg nedvességének részleges elégtelensége lehet. A fő kérdés az, hogy lesz-e egyáltalán akkora páratartalom a troposzféra alsó 3 km-ében, hogy még napközben kifejlődjön egy-két izolált jellegű szupercella. Egyelőre inkább úgy tűnik, hogy - bár neccesen, de - erre sor kerülhet, a Duna-Tisza közén, a Tiszántúlon a délután folyamán nagymértékben felfokozódó háttéremelés erre lényegesen rásegít. Amennyiben ez a forgatókönyv játszódik le, kiemelten erős, szignifikáns heves eseményekkel kísért szupercellára lehet számítani, akár 5 cm-es átmérőt elérő jégszemekkel, ill. akár 120 km/h-t elérő szélviharral. Erre leginkább a Baja-Kecskemét-Miskolc vonalon és attól K-re van esély. Tornádóra is határozott lehetőség van, főleg a Duna-Tisza köze és Tiszántúl területének középső részén, ahol alacsonyabb felhőalap és 10 m/s-ot meghaladó 0-1 km-es szélnyírás várható. Az ECMWF sem véletlen ad errefelé 0.4-es STP és 10-es SCP értékeket.
 
Az eleinte még meglehetősen izolált konvekció a délután végére, estére egyre inkább átmegy nagyobb skálán is szervezett zivatartevékenységbe, kiterjedt CMKR felépülésére számíthatunk az esti, éjszakai órákban. Ebben feltehetőleg elsősorban a DK-i országrész lesz érintett, ahol a meleg nedves szállítószalag hatékonyan dolgozik, és a kihullható vízmennyiség is 38 mm körül maximalizálódik. A 21 UTC-kor még mindig 2000 J/kg-ot mutató MUCAPE ezt elég határozottan alátámasztja. A konvekció a Délvidék és Erdély határközeli részeire is jó eséllyel kiterjed.
 
Veszélyforrások:
 

  • szignifikáns heves jégeső (átmérő >= 5 cm)
  • szignifikáns heves szélvihar (szélsebesség >= 120 km/h)
  • mezociklonális tornádó ("átlagnál" nagyobb valószínűséggel)
  • elsősorban a CMKR területén hirtelen árvíz (megfelelő terepviszonyok esetén)

 
A mai helyzet előrejelzésének nehézségét az alsó 3 km részlegesen elégtelen nedvessége adja, mely eleinte még inkább csak sporadikus konvekciót enged, de a jelentős háttéremelés és a meleg nedves szállítószalag közreműködésével a folyamat estére, éjszakára átmegy kiterjedtebb, mezoléptékben szerveződött zivatarrendszer kiépülésébe.

érvényesség kezdete: 2012. június 10., 07 UTC
érvényesség vége: 2012. június 11., 06 UTC

Érvényesség vége: 
2012, június 11 - 08:00

Én elindultam :-) A tegnapi

Én elindultam :-) A tegnapi után szinte kötelező volt.

Jelenleg Szolnokon vagyok és várok... Ha jól láttam ide is 3.-as fokozat lett kiadva.

Jut eszembe. Ha valaki csatlakozna a környékről akkor telón megtalál...

Road17 képe

Storman, és a többiek

Storman, és a többiek véleményét szeretném kikérni!! :D

Szerintetek megéri elmenni ma vadászni?? Mert ma úgy látszik, hogy ráér mindenki, és mennénk. Úgy gondoltuk, hogy DK felé indulnánk, úgy Kecskemétig, és onnan tovább arra, amerre látunk valamit. Ti mit javasoltok??
Köszönjük!! :))

sztdummy képe

Szia!Én szerény véleményem

Szia!Én szerény véleményem szerint a keleti határszélen lenne a legnagyobb esélyetek!Vagy még esetleg a Nyíregyháza,Debrecen Berettyóújfalu, Békéscsaba és Szeged vonalon és attól keletre.De azért én is kérek Stormantől egy kis segítséget!
Üdv

Villámárk képe

Na ez már tetszetősebb mint a

Na ez már tetszetősebb mint a tegnapi helyzet (bár tegnap éjjel - ahogyan írtam -, érintett a szupercella. Szóval ma itt délen is lehet komolyabb dolgokra számítani.

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu