Vasárnap estétől akár szupercellás konvekció, hétfő nappal becsúszhat egy-két szignifikáns heves esemény

szupercella.hu képe
Fokozat: 

Összegzés:
 
Vasárnap este hidegfront közelíti meg hazánkat Ny-Ény felől, s ekkortól az ország több pontján alkalmasak lesznek a feltétek heves, lokálisan szignifikáns heves zivatarok létrejöttéhez. A zivatarok közül több is szupercellává fejlődhet a magas szélnyírás miatt, mely tényező jó eséllyel fog hatékonyan együttműködni az elegendő mértékű labilitással ahhoz, hogy akár többfelé heves események következzenek be az országban. A heves események egyaránt megmutatkozhatnak szélviharok, több centiméteres jégátmérők formájában, sőt közepes valószínűség mellett akár mezociklonális tornádó is előfordulhat. Ezért a helyzet 2-es fokozatot érdemel.
 
 
 
 
Részletezve:
A következő 24-36 órában egy hosszúhullámú teknő húzódik a Kárpát-medence fölé, melynek előterében azonosítható Jet-stream egyre magasabb szélnyírást generál. A teknőhöz kapcsolódóan Ny-Ény felől egy front közelíti meg az országot az éjszaka, ami előtt a hétfő nappali órákban még egy sekély ciklonális mező is kialakul. A front emiatt hullámot vet, és ez, a front előtti MNSZ-t is figyelembe véve különösen alkalmassá teszi a légkört zivatarok kipattanásához, melyek közül a magas szélnyírásnak köszönhetően több is szupercellává fejlődhet. A meleg-nedves szállítószalag egyik ága akár még hétfő este is visszakanyarodhat az ÉK-i tájak fölé, így vélhetően legtovább azokon a területeken számíthatunk érdemi konvekcióra –akár kedd hajnalba nyúlóan. A szállítószalag ekkor, de előtte a nappali órákban is, akár MKR-t is létrehozhat, melyet az igen magas Thompson-index, a magas ekvipotenciális hőmérséklet és magas kihullható vízmennyisség is támogat.
 
Az események várhatóan vasárnap estefelé beindulnak, amikor is a 0-3 km-es relatív nedvesség hirtelen növekedése az MNSZ-el és az egyre magassabb ekv. hőmérséklettel zivatarok kipattanását eredményezi majd vélhetően. Főleg, hogy a folyamatot igen markáns alacsonyszintű konvergencia segíti, mely egyben ki is jelöli a zivatarok legvalószínűbb garázdálkodási területeit. A kipattanó zivatarok mellé még 0-1 km-es magasságban is 10m/s körüli szélnyírás párosulhat, ami az egyre csökkenő felhőalappal, és az értékelhető helikalitási értékekkel akár tornádóra is esélyt ad, bár ez utóbbi momentum 0-1 km-en azért erősen határesetnek mutatkozik. Mindenesetre az 1-es értéket jelző VGP paraméter is esélyt ad komolyabb, akár tornádót fejlesztő szupercellákra is. Utóbb említett paraméterek a hétfő délutáni órákban sem zárják ki akár egy-egy tornádó kipattanását sem –a vasárnap estinél nagyobb eséllyel. 
 
Reggeli óráktól a fronttal 700 hPa-on markáns pozitív örvényességi mező is érkezik, valamint kiterjedt magasszintű divergencia is, ami ekkor kiterjedtebb csapadékmező átvonulását sejteti Dny felől, de később is segíti több ízben a nappali konvekciót. A modellek szerint kb. a Duna vonalában válik markánssá ismét alacsony szinten a konvergencia, amihez (modelltől függően) kb. 500-1500 J/Kg-os CAPE, magas Thompson index és 15-25 m/s-os 0-6 km-es szélnyírási értékek adódnak. Ez a konvergencia talajon már magához a fronthoz kapcsolódik, ami ahogy halad kelet felé, úgy termel ki a továbbra is kedvező légköri feltételek között zivatarokat, sőt kisebb zivatarrendszereket (beágyazott szupercellákkal, akár bow echo-s szegmenssel) illetve izolált szupercellákat. A hétfő esti órákban a magasban egy rövidhullámú teknő is érkezik nyugat felől, melyhez tartozó markáns pozitív örvényesség, a már nappali órákban is jellemző, de ezúttal fokozottabb hidegadvekcióval a magasban elsősorban Ék-en további zivatartevékenységet generálhat. A front ugyan a délutáni órákban talajszinten távozik az országból, de emelt konvekció egészen estig kitarthat, sőt az északkeleti országrészben pluszban egy orografikus konvergencia mentén akár hajnalig is.
 
 
 
 
 
Veszélyforrások:
 
-     Felhőszakadás, villámárvíz: a lokálisan jelentős mennyiségű eső hullhat (helyenként >30mm), ami megfelelő terepviszonyok mellett villámárvizet okozhat (elsősorban ÉK hegyvidéki területein az esti órákban fokozódik ennek a veszélye, itt nem zárható ki akár 50mm feletti csapadékhozam sem).
 
 
-     Jégeső: a jégszemek átmérője több helyen elérheti a 2 cm-t, illetve főleg szupercellák környezetében akár meg is haladhatja.
 
 
-     Szélvihar: a szél erőssége egy-egy hevesebb zivatarban eléri a 90-100 km/h-t, de szupercellák környezetében nem kizárt ennél nagyobb szélroham sem (~120 km/h).
 
 
-     Tuba/tornádó: elsősorban mezociklonális jelleggel és közepes valószínűség mellett előfordulhat tornádó is elsősorban hétfő délután a középső és keleti országrészben (de kisebb eséllyel akár vasárnap este máshol is)
 
 
Összefoglalás: Ma várhatóan az esti, késő esti órákban egy MKR súrolhatja hazánk É-i területeit, mellyel párhuzamosan izolált konvekció is előfordulhat határainkon belül, valamint a front előtti MNSZ-en a Duna-Tisza közén is zivatarok jelenhetnek meg. A hétfő hajnali, kora reggeli óráktól gyorsan labilizálódik a légkör, melynek köszönhetően az ÉK-i tájakon 1-2 izolált szupercella kialakulása várható, míg Dny felől egy kiterjedt csapadékmező vonulhat végig a Dunántúlon. Délutántól a háttéremelés érkezésével egyre nagyobb területen alakulnak ki heves zivatarok (szupercellák), jellemzően a középső országrészben és Dunától keletre. E viharok egyaránt lehetnek izoláltak, ill. rendeződhetnek zivatarrendszerekbe (MKR) heves, lokálisan szignifikáns heves eseményeket okozva.
 
 
 
Kiadva: 2014.06.29 15:00
 
Készítette: Viharvadászok Egyesülete (Neofita & Devilstorm)

Summary:

We issued category 2 for severe and/or locally significantly severe thunderstorms with destructive wind gusts, flash floods and severe hail (~3cm) over Hungary, mainly to the east of the River Danube.
 
In the next 24-36 hours a very complex weather situation is on the way with multiple severe thunderstorm outbreaks.
 
A mid tropospheric longwave trough with attendant cyclonic jet-streak is advecting eastward during this period. At the surface a waving cold front approaches the country and on Monday a surface low may develope. The model outputs predict 500-1500J/kg SBCAPE (slight uncertainity in diurnal heating), ~19oC surface dew points and high Thompson index overlap strong deep layer shear (20-25m/s) with favorable helicity environment, which is supportive to supercellular convection. The strong forcing (considerable low level convergence, vorticity advection and jet divergence) instability and high precipitable water (36-38mm) may cause one or two MCS on Monday in the afternoon/evening. These MCS-s may also have embedded supercells/bow echo segments. One or two isolated supercells may be tornadic (mainly along the axis found between the Bükk Mountains and Csongrád county) but the sufficiency of the environmental parameters might be uncertain to some degree.
 
Hazards:
 

  • Flash floods: excessive rain might occur in some places (locally >50 mm) which may cause flash floods (mainly in the NE mountainous areas and in the evening hours).
  • Hail: possibly around 3cm diameter
  • Wind: damaging wind possible in some places (90-100 km/h) but locally can be higher (~ 120 km/h).
  • Tornadoes: there is a chance for a mesocyclonic tornado or funnel cloud (<EF2) to develope in the aforementioned areas.

 
 
Érvényes: 2014.06.29 22.00 – 2014.07.01 06.00

Érvényesség vége: 
2014, július 1 - 06:00

Egyelőre úgy néz ki, hogy nem

Egyelőre úgy néz ki, hogy nem fog történni egy-két gyenge zivataron kívül semmi. :(

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu