Beszámoló a VII. Viharvadász találkozóról

Neofita képe

Idén áprilisban sem maradhatott el szokásos rendezvényünk, melynek immáron második alkalommal az Országos Meteorológiai Szolgálat adott otthont. Az országos találkozón a megszokott módon, meteorológus kollégáktól, vendég előadóktól, illetve a szupercella.hu szerkesztőitől egyaránt szinvonalas előadásokat hallgathattunk. A létszám ugyan némiképp alulmaradt a tavalyi, jubileumi rendezvényhez képest, de cserébe annál családiasabb légkör alakult ki az egyébként így sem kevés érdeklődőnek köszönhetően, akiknek ezúton is köszönjük, hogy jelenlétükkel megtiszteltek minket.

Egy pillanatkép a kezdetekről, bár itt még nem volt teljes a létszám:

Kovács Kornél, a Viharvadászok Egyesületének Elnöke, ahogy mindig, köszöntővel nyitotta meg a rendezvényt, valamint némi, múltidéző nosztalgiával fűszerezve felvázolta az Egyesület alappilléreit, és jövőbeni célkitűzéseit.

Valamint egy kis ajándékkal köszönte meg Dr. Radics Kornéliának, az OMSZ Elnökasszonyának az eddigi közös munkát, illetve, hogy helyet biztosított az összejövetel lebonyolításához. Ugyan nem tudom, mi okból adta át ennyire óvatosan (és tisztes távolságból) az ajándékot, de valószínűleg csak a képet nézve tűnhet úgy, hogy gyorsan meg akart volna válni tőle, a valóságban, semmi oka nem volt erre... Azt hiszem... 

...S valóban nem, hiszen csak egy, az aktuális eseménnyel fémjelzett, így egyedi barométer volt az ajándék, melyre ránézve reméljük, mindig jószívvel gondol majd ránk és eme jeles napra az Elnökasszony.

Meglepetéséből hamar felocsúdva, profin lépett az első előadás témájának mezejére, ahol röviden bemutatta a Meteorológiai Szolgálat tevékenységét, külön kiemelve a veszélyjelzői tevékenység fontosságát és betöltött szerepét az előrejelzések rendszerében. Megosztott jövőre vonatkozó célokat és terveket is, melyekkel többek között ezt a szegmenset is próbálják még tovább tökéletesíteni. Munkájukhoz ezúton is további sok sikert kívánunk!

Rövidke szünet után Molnár (Storman) Ákos jelentkezett a szokásos, előző évi zivatarszezonnak az összefoglalójával, és bár (személyes véleményem szerint teljesen jogosan) hangsúlyozta, hogy az időjárás minden évben alul tudja és tudta is magát múlni, azért említésre méltó események mégis csak dokumentálásra kerülnek minden évben.

Például ilyen és hasonló, gyönyörűen megörökített szupercellák.

Előadásának másik fontos témaköre volt a leendő viharvadász túrája az Amerikai Egyesült Államokba, ahol immáron külföldi viharvadász cimboráinak kíséretében, és nem külön erre szerveződött Tornádó Tours keretében, mondhatni saját szakállukra (bár nem tudom, a többieknek van-e...) fogják elkapni a reményeink szerint bőségesen előforduló tornádós szupercellákat -melyhez hasonlót a lenti képen is láthatunk. Persze mindezt csak tisztes távolságból megvalósítva, figyelve saját testi épségükre is.

Erre a "kis" kirándulásra várhatóan kb. május közepétől fog majd sor kerülni, melyről mi is igyekszünk majd folyamatosan híreket szolgáltatni, így érdemes lesz hamarosan a szokottnál is gyakrabban látogatni weboldalunkat. Ákos arra nézve is megosztott információkat, hogy kinntlétükkor milyen külföldi honlapokon lesz még érdemes tájékozódni a témában:

Ezt követően Szabó Péter meteorológus osztott meg érdekes tendenciákat arra vonatkozóan, hogy az éghajlat (feltételezett) változása várhatóan milyen kihatással lesz Magyarország időjárására a következő években, természetesen zivatarok hevessége és előfordulási gyakoriságának szempontjából.

Röviden összefoglalva, a modellek szerényebb zivatarszezonokat feltételeznek hazánkban mennyiségi szempontból, ugyanakkor sokszor az eddigieknél hevesebb kísérőjelenségekkel megfűszerezve. Az előrejelzések pontosságát az idő fogja természetesen majd megerősíteni vagy akár megcáfolni, de több tényezőt és (konvektív) paramétert vizsgálva a fenti következtetést lehetett leszűrni.

Pihenésképpen, egy régi ígéretünknek eleget téve, kis ajándékkal kedveskedtünk a legeredményesebb és legaktívabb viharvadászaink / észlelőink számára. És, hogy mit rejtett a kis szupercellás "batyu"?

Többek között szupercellás pólót, mely elengedhetetlen része egy igazi viharvadászatnak. A képen Jäger (blogisztan) Ádám szemrevételezi  a táska tartalmát. A díjazottak között voltak még: Hérincs (Zivipötty) Dávid, és Bíró (SailVihar) Zsófia. Kitüntető munkájukat utólag is köszönjük, és mindenkit arra biztatunk, hogy hozzájuk hasonlóan, próbálja meg dokumetálni a környékén vagy éppen messzebb zajló konvektív eseményeket, nem csak önmaga szórakoztatására (bár nyílvánvalóan az sem elhanyagolható szempont), hanem segítve ezzel a mi munkánkat is, és közvetve elősegítve a még pontosabb előrejelzések kiadását.

"Teljes titokban" készültünk egy plussz meglepetéssel Egyesületünk egyik alapító tagjának Csirmaz (KaLman) Kálmánnak is, aki a közelmúltban megszerezte DoktoRi címét, így ezek után csak magázó stílusban vagyunk hajlandóak Vele kommunikálni, megadva Neki a kellő tiszteletet. A lenti képen a "nem hiszem el, mégis csak készültek nekem valamivel" gondolat jól tükröződik. Kijár Neki a nagy gratuláció!Az ajándék egy kifejezetten az Ő részére készíttetett DR. HAARP titulust jelképező póló, ami láthatóan elnyerte tetszését.Sőt, én személy szerint nem tudom, hogy mivel jár a DoktoRi fokozat, de ha ez a cím magával hozza a telekinézis képességének kifejlődését is, akkor tuti rossz pályára tévedtem. Irigykedve néztem vissza a fotókon az X-Aktába illő jelenetet, ahol Kálmán egyértelműen megdelejezte a homlokából kiáradó "villámokkal" a ruhadarabot, amire az lebegésbe kezdett. Ott fel sem fogtam, mi történik, mondhatni lemaradtam a jelenség érzékeléséről, de a fénykép önmagáért beszél: Folytatva az előadások sorát Kun (Devilstorm) Sándor, Egyesületünk oszlopos tagja  a "Szupercellák összeolvadása 2015.05.06-án" címmel tartott mindenki számára igazi csemegét jelentő, lebilincselő előadást, melyből részletes tanulmány is született. Sanyi, fél év kitartó munkájának köszönhetően, kétségkívül eddigi anyagaink egyik gyöngyszemét tette le ezzel az asztalra. A tanulmány létrejöttében Csirmaz Kálmánnak és Bondor Gyulának is szerepe volt, akik itt-ott hasznos információkkal egészítették ki a művet.Alapos, kidolgozott publikáció ez kérem, amely azóta az OMSZ honlapján és saját weboldalunkon is elérhető.


Nekem, személy szerint a zárókép is nagyon tetszett, bár én valószínűleg nem vasalással tölteném az időmet egy ilyen szupercellával a háttérben, de hát, kinek a pap, kinek a paplan. Nekem inkább az utóbbi, főleg, ha az égből hullna reám - a lenti képhez hasonlóan.Hérincs (Zivipötty) Dávid, "Zivatarok és tornádók a hurrikánokban" címmel, igazán alapos előadással készült, hogy minél jobban megismerhessük a hazánkban ugyan nem "őshonos" viharokat, valamint működésüket közelebbről górcső alá véve, kissé jobban megértsük, az akár bennük is előforduló heves zivatarok működését.Igazán érdekes volt az előadása, én úgy gondolom. Egy beszédes képkocka:Szünet után, Bondor (Gbond) Gyula értékelte a 2015-ös év heves zivatar előrejelzéseinek pontosságát. Aki ismeri Gyulát, pontosan tudja, hogy milyen fegyelmezetten és rezzenéstelen arccal képes nem éppen könnyű témáról is beszélni, amit a lenti kis montázs is jól bizonyít, hiszen a 2015-ös találkozón felvett arckifejezés (bal oldali kép) 2016-ban sem lankadt, sőt koncentrációja láthatóan kiteljesedett, amit nem zavart meg az sem, hogy persze közben valamikor illően inget cserélt. 
A fotó már-már a "keresd a különbségeket a képen" nevű játékra is alkalmas: én pl. az órát hiányolom nagyon! :)

"Sajnos" az érdemleges konvektív események szerény előfordulása, 1-2 jelenségnél értékelhetetlenné tettek 1-2 összehasonlítást az előző évhez képest, de azért legtöbb helyen szembesülhetett az előrejelzésekben részt vevő csapat, hogy miben sikerült kissé jobban prognosztizálni és mire kell egy kicsit jobban odafigyelni, de szerencsére utóbbiból volt a kevesebb (ha jól emlékszem, de néha szelektív a memóriám... :)).Utolsó előadóként Mona Tamás, a nem mindennapi villámlási jelenségekről beszélt, igazán sok érdekességet megemlítve a témában, például a Catatumbói villámparádét, mely az év 2/3 részében, szinte folyamatosan és akár hosszú órákon keresztül kápráztatja el az ottlakókat égi tűzijátékával, a speciális helyi mikroklímának köszönhetően. Személy szerint, értékelnék egy ilyen speciális légköri felállást itt valahol a közelben, persze valami eldugott kis helyen ahol a madár se jár (csak a hozzám hasonló villámvadászok élnék ki nyughatatlan fotózási mániájukat)Előadása végén Tündérországba is elvezetett minket, ahol még elfekről és trollokról is szó volt, bár azért ezek nem annyira tündéri elnevezések, de az elnevezések mögött megbújó jelenségek kétségkívül már sokkal inkább nevezhetőek annak.


Villámokhoz kapcsolódó, meglepő Guinness világrekordokról is szót ejtett. Szerintem sokan azt sem tudtuk eddig, hogy ilyenek is léteznek:

Szintén hagyománnyá vált szokásunk a programsorozat végén, hogy frissen levizsgázott, immáron képzett viharvadászainkat oklevéllel jutalmazzuk. Kimondottan jó hír, hogy a képzésen részt vevő emberek mindegyike sikeres vizsgát tett, amihez őszintén gratulálunk.Szokásos, estébe nyúló Dunaparti dumapartival folytatódott a nap, melyen olyan ismerős arcok is megjelentek, mint Zsuuuzs és Pitom, akik korábban ugyan nem tudtak csatlakozni, de szívesen részt vettek a későbbi beszélgetős vacsorán. Hogy meddig tartott a buli arról fogalmam sincs, mert este 8 felé megmutattuk Sanyi barátommal a vonatnak, merre felé kell hazavigyen minket, de szerencsére nem kerültünk a Kékfénybe, így feltételezem, minden rendben zajlott a későbbiekben is.Sok szeretettel várunk jövőre is minden érdeklődőt egy remélhetőleg hasonlóan jó hangulatú találkozóra.bery képe

Lehet hogy lemaradtam, de

Lehet hogy lemaradtam, de jövőre megyek! ;)

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu