Hidegfront, szupercellák, majd esetleges MKR

gbond képe
Fokozat: 

Valid: 2014.05.11 06:00 UTC - 2014.05.12 06:00 UTC
Érvényes: 2014.05.11 06:00 UTC - 2014.05.12 06:00 UTC
 
Summary
 
The weather will be mainly influenced by a cold front this day, and a shallow cyclon that intensifies near the front line. The low-level warm advection and the mid-level cold advection produces fine conditions for thunderstorm development. A mid-level jet is approaching with the cold front that increases wind shear. The combination of these factors are favorable for supercellular development. The main threats are large hail and severe wind gusts, and besides the chance of a flash flood there is also a possibility of a mesocyclonic tornado.
 
Összefoglalás
 
Hazánk időjárását vasárnap egy hullámzó frontrendszer hidegfronti ága határozza meg, amely mentén a délutáni órákban egy sekély ciklon is megerősödik. A front előtt beáramló meleg légtömeg és a magasban érkező hideg levegő együttesen kedvező feltételeket teremt zivatarok kialakulásához. A fronttal párhuzamosan hazánk fölé egy jet húzódik, amellyel együtt a szélnyírás is megnő, e két tényező együttesen szupercellák kialakulását vetíti előre. A legnagyobb veszélyforrást a nagyméretű, 2 cm átmérő feletti jégeső jelenti, főként az ország délnyugati felén, de heves szélviharok is előfordulhatnak. Emellett a nagy mennyiségű csapadék lokálisan esetleg hirtelen árvizet is okozhat.
 
Részletezés
 
A labilis légtömegben jelentős (maximum 1000-1500 J/kg) sbCAPE halmozódik fel, a legmagasabb értékek az ország DNY-i felében találhatóak. A nedvesség nagy valószínűséggel elégséges lesz zivatarok kialakulásához, estefelé már a Tiszántúlon is meglesznek hozzá a feltételek.
A 0-6 km-es szélnyírás eléri a 15-25 m/s-t a leglabilisabb területeken, ami kedvező a szupercellákra nézve. A VGP meghaladja a 0.1 értéket is, ami ugyancsak alátámasztja eme konvekciós módot. A jégnövekedési zónában jelentős CAPE várható, egy-egy szupercellában a jégméret akár 3-4 cm is lehet.
Az esti órákban a zivatarok egy nagyobb rendszerré állhatnak össze (MKR), amely nagy területen jelentős csapadékot okozhat. Ezt támasztja alá a magas TI (35-40 fok), a sekély ciklon kimélyülése, és az ezzel együttjáró talajközeli konvergens szélmező. A magassági szélben található divergens területek is erre a kimenetelre utalnak. A rendszer várhatóan K-ÉK felé mozog tovább az éjszaka első felében, és okoz további csapadékot.
 
Az elsődleges fókusz délután a Dunántúl D-i felén, estefelé a Duna-Tisza köze D-i felén van, emellett a reggeli/délelőtti órákban kialakulhatnak emelt konvekciós záporok/zivatarok is az ország NY-i és É-i részén, amelyek valószínűleg még nem járnak heves eseményekkel.
 
A bizonytalanságot jelen esetben a labilitás nagysága (GFS vs. ECMWF modell), valamint a kezdetben még emelt konvekciós ill. a későbbi, délutáni zivatarcellák/rendszerek egymásra hatása jelenti. Akár 2-3 különálló rendszer kialakulása is lehetséges, ami kissé bonyolítja a helyzetet - a modellek hektikusan változó konvergens zónákat/vonalakat vízionálnak.
 
Veszélyforrások
 
- nagyméretű jégeső (2 cm felett): elsősorban a Dunántúl D-i felén és a Duna-Tisza köze D-i felén
- felhőszakadás: ha a terepviszonyok megfelelőek, a nagy kiterjedésű zivatarrendszerek átvonulásuk során esetleg villámárvizet is okozhatnak (20-30 mm csapadék rövid idő alatt)
- szélvihar: bár jelentősebb kiszáradás nem várható, a lekeveréssel számolva akár szupercellás konvekcióhoz köthetően, akár már összeolvadt cellákból álló zivatarrendszer esetében felléphetnek heves szélviharok
- tornádó: izolált szupercellában van legnagyobb esély mezociklonális tornádóra (közepes valószínűséggel), legesélyesebb a Dunántúl déli felén, ill. a front érkezésével a megnövekvő alacsony szintű nedvesség, szélnyírás mellett
 
Készítette: Bondor "GBond" Gyula
 

Érvényesség vége: 
2014, május 12 - 06:00
bery képe

Jó nap lesz ez akkor ha

Jó nap lesz ez akkor ha tényleg így lesz ahogy az előrejelzésbe le van írva és a modellek is a szupercellák megfelelő paramétereit mutatják! :)

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu