Egy kettéváló, majd kettészakadó szupercella rövid krónikája

kaLman képe

A vasárnapi nap számomra takarék üzemmódban telt, már ami az időjárás követését illeti. Pedig ugye 2-es konvektív előrejelzés volt érvényben, és szép dolgokat vártunk az országban, de egyéb elfoglaltságaim miatt a rögzített viharmegfigyelés opciója kínálkozott számomra. És mit tesz isten, az esti órákban egy gyönyörű, kettéváló szupercella tisztelt meg jelenlétével. 
A nap egészét Siófokon teljes unalom jellemezte meteorológiai szempontból: alacsonyszintű, majd középszintű, semmire nem jó, semmit nem érő felhők, álmoskás, gyengécske napsütés, egyszóval katyvasz. Néha azért lopva a telefonomra pillantottam, de a radarkép alapján úgy tűnt, a helyzet máshol sem jobb az országban. Este felé már kezdtem is elkönyvelni, hogy a mai szituációban ennyi volt, mehet is a kukába, amikor 8 óra környékén kipillantottam a délnyugatra néző második emeleti erkélyemen: 

Hoppá! Elnyírt üllő, sőt, éppen visszanyíródó üllő! Itt valami történik. Ha a cella kibírta a mai roppant szélnyírást, akkor ennek szupercellának kell lennie! Gyorsan ránéztem a radarra, de egyelőre csak egy kis apró jelet mutatott a Balatontól délre. No sebaj, figyeljük tovább! Az üllő egyre erősebben elkezdett visszanyíródni, ami roppant erős feláramlásokra utalt, ez már sejtette, hogy ez a cella igenis komolyan gondolja.

Közben egy kicsit később rázoomolva előtűntek a pofás szárnyfelhőtornyai (flanking line) is:

Most már kezdtem nagyon izgatott lenni, és nagyon szerettem volna látni a torony aljában a történéseket, de még mindig elég messze fortyogott, és az a kevés tereptárgy a horizont közelében is hitchcocki érzékkel takarta ki a legalsó régiót. Nem baj, próbáltam inkább elkapni egy-egy, a toronyból kicsapó villámot, ami persze nem sikerült, de legalább közben még közelebb jött hozzám ez a drága jószág, egyre impozánsabb fő feláramlási toronnyal és szárnyfelhőtornyokkal:

És itt már lehetett sejteni az alacsonyszintű felhőket is. De ekkor egy igazi csavar következett a történetben, ugyanis a radaron Keszthely környékén a cella a kettéválás félreérthetetlen jeleit mutatta. Ezt tetézve a doppleres mérések a jobbra és balra haladó tagban is egyaránt a (ciklonális illetve anticiklonális) forgás egyértelmű jeleit detektálták. A kettéválás vizuálisan is jól követhető volt a világosan elkülönülő csapadékmentes feláramlási tornyok által: 

A bal oldali tagot gyorsan magához ölelte az enyészet, míg az eredeti főhős egyre közelebb érve megmutatta alacsonyszintű struktúráját. Külön említést érdemel az igen erőteljes szívás a csapadék felől egy vastag farokfelhő formájában: 

Ami ezután következett, az már a könnyed szórakoztatás kategóriája. Ahogy csökkent a feláramlás ereje és annak utánpótlása, a fő felhőtorony a roppant szélnyírás következtében egyre inkább megdőlt és levált az üllőjéről: 

A végén már csak egy keskeny "kötélfelhő" tartotta őket össze: 

Azért a fő feláramlás maradványán élősködve még próbálkozott egy-egy toronyka, de ekkorra már eléggé megpecsételődött a sorsuk. Hamarosan teljesen szét is szakadt az egész képződmény, hátrahagyva néhány hetyke gomolyt. 

Vicces látvány volt, ilyen közönségszórakoztató szupercellahalálra nemigen emlékszem eddigi rövid földi pályafutásom alatt. Ráadásul az egészért a kamerán kívül a fülem botját sem kellett mozgatnom. 

Sprinterx2 képe

Ezt cellát aznap számtalan

Ezt cellát aznap számtalan találat érte. Amúgy az orrom előtt szállt partra Szigligeten. Látványos volt. Íme két lapsos vidi: (nyers) http://www.youtube.com/watch?v=uV3kQyio-2Q (szerkesztett) http://www.youtube.com/watch?v=luowIvxt_Cs

Neofita képe

Nagyon szép! Gratula!

Nagyon szép! Gratula!

agazdag képe

Mi is csak a falfelhőt

Mi is csak a falfelhőt vadásztuk le, meg a kettészakadást néztük pár kilóméterről egy napraforgó tábla közepén:) Erről raktam fel linket, de be lett temetve...

kaLman képe

Igen láttam itt az oldalon a

Igen láttam itt az oldalon a képeteket a falfelhőről. De akkora most a dömping (szerencsére), hogy pillanatok alatt cserélődnek a friss hírek. 

Zivipötty képe

Nagyon jó anyag, gratulálok!

Nagyon jó anyag, gratulálok! Én a másik oldalról figyeltem az egészet, így nekem a bal oldali cellára volt remek rálátásom. Az sem oszlott fel egyébként olyan hamar, bő egy órán keresztül életben volt. Előtte nem sokkal meg egy ugyanígy széthulló LP szupercellát figyeltem meg Szentgotthárd irányában. :)
Terveztem én is, hogy írok róla egy bejegyzést, de eddig még nem volt rá időm, talán majd holnap.

MICImACK0 képe

Hú ez nagyon jó! Timelapse

Hú ez nagyon jó!

Timelapse nincs véletlenül? :)

Az m5-ről csak az üllő látszódott, de az is szép volt a naplementében.

kaLman képe

Olyan sajna nincs.

Olyan sajna nincs. Technikailag eléggé mezeinek számítok. 

MICImACK0 képe

Találtam egyet :) Szerintem

Találtam egyet :) Szerintem ez az a cella lehetett

"2012.06.10. Zalaegerszeg" http://www.youtube.com/watch?v=TZT6WN6fJkk

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu