Villámárvíz és nem mezociklonális tornádó, ahogy eddig

Storman képe
Fokozat: 
Magyarország ma egy tőlünk NY-ra, ÉNY-ra lévő anticiklon peremén helyezkedik el, felettünk ciklonális görbületű izobárokkal. A kellően nedves levegőben a nappali labilizálódás az elmúlt időszakhoz hasonlóan újfent villámárvíz-esélyes helyzetet teremthet, továbbá hasonlóképpen fennáll az esély nem mezociklonális tornádóra. 

Részletezés:
 
Általánosságban elmondható, hogy a vertikális szélnyírási viszonyok a multicellás zivatarképződést támogatják, bár a nap előrehaladtával É felől fokozódó, 0-6 km-en akár  15 m/s-ot is elérő szélnyírás eltolhatja a konvektív módot gyenge evolúciós jellegbe. A konvekció fókusza elsődlegesen a talajközeli konvergens területeken várható, az Északi-középhegység, ill. a Mecsek orografikus segítségével, valamint a tágabb értelemben vett Duna vonalában. Ezek a tartósnak ígérkező összeáramlások melegágyát képezhetik a lassú mozgású, regenerálódó celláikon keresztül szinte beragadó multicellás konvekciónak, melyek lezúduló csapadékmennyisége megfelelő terepviszonyok esetén akár villámárvizet is okozhat. Erre leginkább a K-i országrészben van esély, de a Mecsek környezetében is előfordulhat. Zivatarképződésre legkevésbé az ÉNY-i országrész alkalmas, részben az alsó 3 km-es légréteg átlagos relatív páratartalmának legalacsonyabb értékeivel összefüggésben. Másutt az országban akár 1000 J/kg-ig is felszökhet az SBCAPE, erre K-en hidegadvekció is jól rásegít 500 hPa-on. Az örvényességi mezők elemzéséből és a troposzféra felső részén egyre jobban ránkhúzódó futóáramlásból látszik, hogy emelés tekintetében a háttérfolyamatok is kedvezőleg hatnak a mai zivatartevékenységre. A nem mezociklonális tornádóra alkalmas szcenárióhoz pedig többek között a tartós, lassú összeáramlásokon rotyogó, lomha áthelyeződésű zivatartermelődés és a fokozott 0-3 km-es SBCAPE járulhat hozzá.
 
Összefoglalás:
 
Villámárvíz leginkább az Északi-középhegység K-i részén, valamint a Mecseket övező régióban esélyes, továbbá a tágabb értelemben vett Duna vonalában. Nem mezociklonális tornádóra is ezeken a területeken lehet leginkább számítani, bár ez utóbbi eseménynek azért kisebb a valószínűsége, mint a villámárvíznek.
 
Veszélyforrások:
 
- villámárvíz megfelelő terepviszonyok esetén
- akár nem mezociklonális tornádó
 

There is a slight chance of a flash flood in the North Hungarian Mountains (especially in the eastern part of the region), in the range of Mecsek and along a convergence zone aligned with the Danube River. These areas can also have a non-mesocyclonic tornadic event.

Érvényesség vége: 
2017, május 17 - 09:00

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 1 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu