Összefoglaló a VIII. Viharvadász Találkozóról

katabogár képe
Idén április 8-ára esett az éves viharvadász találkozó, ami immáron nyolcadik alkalommal került megrendezésre. A rendezvény helyszíne ezúttal is az Országos Meteorológiai Szolgálat székháza volt, ahol kiemelkedően magas létszámban jelentek meg az érdeklődők.

 


 

A szokásokhoz híven, az első előadást a Viharvadászok Egyesületének elnökétől, Kovács Kornéltól hallhattuk, amiből többek között az is kiderült, hogy hamarosan már egy mobilalkalmazáson keresztül is beküldhetnek észleléseket a felhasználók, ezzel segítve az Egyesület munkáját.
 


 
Az Egyesület bemutatása természetesen nem maradhatott el, ahol is részletesebben megismerkedhettünk az operatív munkát végző kollégákkal, valamint a jelenleg rendelkezésre álló eszközökkel. :)
 

 
Ezután Komjáti Kornél előadásában különböző típusú tornádó megfigyelő járműveket ismerhettünk meg, valamint megnézhettük egy tornádó belsejét is. Illetve bemutatót láthattunk arról, hogy miért nem érdemes saját kis mezei személygépjárművünkkel ilyen bevetésre indulni. :)
 
 
Rövid szünet után Kun Sándor (az erősen bedőlt viharvadászunk) vizuális beszámolóját élvezhettük a 2016-os év szupercellás eseményeiről, melyek során szerencsére egyik viharvadászunk sem hagyta ott a fogát.
Ezt követően Bondor Gyulától megtudhattuk, hogy az elmúlt év konvektív előrejelzései mennyire váltak be, illetve hogy az elmúlt három évet tekintve melyik heves eseményeket tudjuk pontosabban előre jelezni.

 

 
 
Az ebédszünet után Csirmaz Kálmán tartott egy érdekes előadást a zivatarok egyik „hozzávalójáról”, a konvektív emelésről, amit korábbi esettanulmányok új szemszögből való boncolgatásával fűszerezett.
 

 
Végezetül Molnár Ákost hallhattuk a tornádók felépítéséről, előrejelezhetőségéről illetve magyarországi előfordulásáról, amit rövid szünet után egy rendkívül izgalmas élménybeszámoló követett a 2016-os amerikai tornádóvadászatról és annak mindennemű szépségéről és viszontagságairól. A közönség tagjai ekkor elsőként láthatták Ákos legújabb videóját, mely szintén a tavalyi amerikai tornádóvadászatokból lett összevágva, és hamarosan a honlapon illetve a facebook oldalunkon is elérhető lesz. 

A találkozó utolsó hivatalos napirendi pontjaként pedig a sikeres vizsgát tett – és így képzett viharvadásszá vált – tagok vehették át okleveleiket ünnepélyes keretek között, akiknek ezúton is gratulálunk.

A hagyományt folytatva ez alkalommal is volt nem hivatalos folytatása a találkozónak a közeli Il Treno étteremben, ahol egy finom vacsora mellett kötetlen formában folyt tovább az eszmecsere, ezúttal már nem csak a viharokról.


 


 

Továbbra is sok szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt nem csak az éves viharvadász találkozón, de évközi rendezvényeinken is. :)

A fényképeket pedig ezúton is köszönjük Jäger Ádámnak.


 

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu