V. Viharvadász Találkozó

Neofita képe
2014. április 19-én, immáron 5. alkalommal került sor arra az országos Viharvadász Találkozóra, melynek ismét a budapesti Lurdy Ház adott otthont. A már megszokottnak nevezhető előadás-cunami ismét igen színvonalasra sikeredett.

A találkozóra kb. a terem méreteit maximálisan kihasználó 50 főt vártunk a jelentkezések alapján, de sajnos a végén úgy látszik a Húsvétra való készülődés, vagy a korai ünnepi hangulat miatt végül a jelentkezők kb. 2/3-a jelent meg. Nekik külön köszönet a részvételért.
 
A találkozót -hagyománytisztelően- Kovács (Kovkor) Kornél, az Egyesület elnöke, és egyben a szupercella.hu fejlesztője nyitotta meg, s habár a lenti kép alapján úgy tűnhet, Kornél igazi átváltozó művész, valójában a jobb oldali képen a Magyar Meteorológiai Társaság elnöke, Dunkel Zoltán úr látható, aki Vándorgyűlésükre szerette volna felhívni az érdeklődők figyelmét, melyre idén Keszthelyen kerül sor, s ahová szeretettel várnak minden meteorológia iránt érdeklődőt. A részletek a mettars [pont] hu honlapjának főoldaláról érhetők el.


 
 
A pár perces kitérő után elnökünk folytatta előadását, melyben többek között rövid statisztikával ejtette ámulatba a nézősereget…


… másrészt, melynél ámulatba ejtőbb csak az általa fejlesztett „Stormpanel”  mobilos viharvadász alkalmazás bemutatása volt, mellyel az amerikai viharvadászatokhoz teljesen hasonlatosan, akár élő videóközvetítés válik elérhetővé, csak úgy, mint a google térképére feszített radarkép, illetve minden fontos adat, amire egy vadászaton szükség lehet. Egyesületünk nagy reményekkel a szívében várja eme alkalmazás széles körű elterjedését, bízva a hatékonyabb dokumentációban, mely minden vadászat szükséges velejárója. Az applikációval Egyesületi Tagjaink a http://stormpanel.szupercella.hu címen ismerkedhetnek, és próbálgathatják éles helyzetben is. Ez a fejlesztés már birtokba vehető, és működőképes.


A következő előadásban Simon André, az OMSZ munkatársa igazi csemegének mondható profi előadást tartott a légzuhatagokról, kezdve onnan, hogyan lettek ezek egyáltalán felfedezve, honnantól foglalkozik a tudomány fokozottabban a Downburst-ökkel, valamint mit lehet tudni erről az időjárásnak igencsak heves eseményekért felelős jelenségéről.


Természetesen az előadásokat időnként szünetek szakították meg, hogy mindenkinek visszadomborodjanak laposra ült farpofái. A lenti kép az első ilyen szünetben készült, ahol Micimackó, vagy lelkesen mutogat valamit Stormanéknek, vagy éppen egy taslit készül Ákosnak kiosztani. Sajnos mint a háttérben látható, én éppen nem figyeltem ezen fejleményeket, így csak remélni tudom, hogy a csattanó hangra felkaptam volna a fejem, így talán az első variáció az igaz.


Csapatunk egyetlen hivatásos Meteorológusa, Csirmaz (KaLman) Kálmán, később, jóllakott óvodás arckifejezéssel igyekezte jelezni, hogy részéről folytatódhat a program:

 

Így is történt, és a következőkben Molnár Károly meteorológus tartott érdekes előadást az amerikai és a magyar tornádóészlelésekről, ezek hasonlóságáról és különbözőségéről, kiterjedve a különböző osztályozási rendszerekre, azok esetleges hiányosságaira. Prezentációjában nagyon sok példát láthattunk a tornádók földön leírt különböző, és egyben változatos rombolás-mintázatára.


 
A következőkben Tölgyesi László, az OMSZ munkatársa, röviden bemutatta a Metész észlelői rendszert, megemlítve, hogy a rendszerben egyes felhasználók szervezeteket is képviselhetnek. A Viharvadász Egyesület tagjai is nagyban segíthetik az Meteorológiai Szolgálat munkáját azzal, ha észleléseket küldenek be, így erre mindenkit biztatnánk.
Szó esett még a Meteora alkalmazásról is, ami az OMSZ új riasztó applikációja okostelefononokra. Segítségével a felhasználó valós időben értesülhet a tartózkodási helyén érvényes riasztási fokozatokról, előrejelzésekről stb.


Ebédszünet után ismét az OMSZ képviseletében, Kiss Győző tartott előadást…


…melynek témája:


 
S habár a szupercella.hu honlapján csak érintőlegesen szokott megjelenni ennek a jelenségnek a tárgyalása, mindenesetre érdekes volt meghallgatni a viharciklonok keletkezésének, tulajdonságainak mibenlétét, amit Sprinterx2 kellő alapossággal közre is adott a megjelenteknek.
 
Szintén legalább ilyen érdekfeszítő volt Molnár (Storman) Ákosnak a villámárvizekről tartott bemutatója, melyben különböző tipikus felállásokat ismerhettünk meg, melyek támogatják eme jelenség létrejöttét, miközben alaposan górcső alá vette magát a kérdést is, hogy mit is nevezhetünk egyáltalán villámárvíznek, és mit nem.


Ákosnak nem ez volt az egyetlen előadása, hiszen a későbbiekben egy alapos összefoglalóval készült az egybegyűlteknek a 2013-as év jelentősebb viharvadász fogásairól, és előforduló (legalább is dokumentált) heves időjárási jelenségeiről.
 
Valamint később, a találkozó kötöttebb formájának lezárását oklevélosztással foganatosította, ahol a tavalyi év legfrissebb képzett viharvadászai vehették át megérdemelt titulusukat papíralapú  formátumban.
 
Az épületből kilépve „természetesen” és stílusosan, érkező zivatarok jelei látszódtak.


Hazafelé menet Kovkornak és barátnőjének, Áginak sikerült is az egyiket közelebbről megszemlélni: jól látható, hogy be is vetették a már említett Stormpanel alkalmazást is.


Elég komolyan vették a megfigyelést, főleg, hogy Soroksárnál még jégesőbe is belekóstoltak:


 


A többiek eközben a találkozó fakultatív eszem-iszom programjában próbálták kipihenni az előadások hallgatásának fáradalmait. Valószínű, a lenti képen Ákos éppen azt próbálja elmagyarázni, hogy milyen bűvésztrükköket használt az előadásai alatt, melyek természetesen mind rejtve maradtak a hallgatóság előtt.


 
Mivel itt nem voltam jelen, csak gyanítom, hogy jó hangulatban telhetett el a beszélgetős italozgatás, avagy az italozós beszélgetés: nem is értem a szúrós tekinteteket…


 

...hiszen a képeket elnézve a jó hangulathoz minden adott volt. ;)


 
De, hogy kicsit visszakanyarodjak az előadásokhoz, és, hogy ne ússzam meg én sem, aki ott volt tudja, ezúttal magam is tartottam prezentációt egy nevezetes, 2013-as vadászatunkról, amit Devilstorm barátommal ejtettünk meg, amikor Ceglédnél egyszerre két szupercellás vadat is sikerült elcsípnünk.


 
Mivel az eset után részletes viharvadász-beszámoló született, melyhez úgy éreztem nehéz lenne sok újdonságot hozzáfűzni, ezért kissé rendhagyóra véve a figurát úgy gondoltam, szavaimat rímekbe fűzve próbálom átadni. Habitusomnál, és legfőképpen izgatottságomnál  fogva, igen pörgősen és gyorsan (csúnyán mondva enyhén hadarva) sikerült túlesnem az egyébként általam nem feltétlen hőn-áhított előadáson. Némi megnyugvást adott a hallgatóság időnkénti kuncogása, melynek egyrészről örültem, másrészről néha küzdöttem, hogy folytatni tudjam, amibe belekezdtem.

Mindenesetre túléltem, és aki nagyon meg szeretné hallgatni, miket fecsegtem versbe szedve, az saját felelősségére meghallgathatja a lenti linken (a diákat a szokott egér/bal gomb kombinációval lehet lapozni, valamint a diák nagy részénél fellelhető hangszóró jelre kattintva lehet a viharvadász versikét folyamatosan hallgatni). Lehet, hogy kicsit lassan töltődik le a nagy méret miatt (nekem kb. fél perc volt).
 

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu