Tornádós-szupercellás összeállítás gyorsított felvételekből (USA 2016)

Storman képe

Elkészítettem a 2016-os amerikai tornádóvadász anyagaim első videós epizódját, ami egy gyorsított felvételeket tartalmazó lélegzetelállító szupercellás-tornádós összeállítás lett :) A videó a https://www.youtube.com/watch?v=ZkVPO1Gat7w címen érhető el, és mindenképpen teljes képernyőn, 720p (HD) minőségben és hanggal érdemes nézni a 4 percnyi örvényorgiát :) Alternatívaként az alábbi lejátszóban is megtekinthető, de itt kisebb méretű, érdemesebb közvetlenül a YouTube-on megnézni.


 

Az összeállítás a következő esetekről tartalmaz videókat (klikk a képekre a nagyobb verzióhoz):

 

2016. május 20., Black Hills, South Dakota

A Black Hills felett órákon keresztül zajló kvázi-stacionárius szupercella-regenerálódás vastag jégréteget pakolt le az utakra, de a legtöményebb részét nem tudtuk megtekinteni, mert a járhatatlanná vált utat lezárták, sok autó le is csúszott az útról. Az éjszakai holdfényben derengő, jégvihar utáni párával bevont Black Hills fenyvesei mindenesetre kísérteties hangulatú, misztikus látványt nyújtottak. 

 

2016. május 21., Leoti, Kansas

A kansasi Leoti közelében órákon keresztül ugyanazon a helyen termelődtek a rendkívül lassú mozgású szupercellák, 3 tornádót is produkálva. Ekkor még nem sejtettük, hogy mi lesz a végzetünk, de ezek a jószágok pakoltak le annyi csapadékot, hogy aztán éjszakára foglyul ejtett minket a villámárvíz által dágvánnyá változtatott földút. 

 

2016. május 22., Spearman, Texas

Alig 4 órával azután, hogy a mocsárrá változott pusztában töltött kényszerű éjszakázás után végre kipenderített minket egy traktor a dágványból a kansasi Leoti közelében, már a texasi Spearman mellett voltunk, és a tornádókat számláltuk. Kb. 7 példányt tudtunk nyomon követni, köztük egy gigantikus ék alakú dögöt. A szupercella aztán bődületes szipkázó falfelhőt eresztett, felfelé szálló csapadékfüggönyökkel.

 

2016. május 24., Colorado

A Denvertől keletre erőre kapott, legalább 8 órán át élő apokaliptikus szupercella több alkalommal is pörgettyűket eregetett le magából, ahogy újra és újra regenerálódott, igazi "Colorado Magic" feelinget varázsolva.

 

2016. május 25., Chapman, Kansas


 

Ez a kivételesen hosszan, 1.5 órán át tartó, EF4-es erősségű és ék alakú, bestiális kinézetű tornádó lassú haladásával lehetőséget biztosított rá, hogy teljes életciklusát végigkövessük, többször is 200-400 méterre megközelítve a jószágot. A 2013-as benningtoni tornádóhoz igen hasonló módon működött és nézett ki, valamint ez is mindössze pár kilométerre alakult ki Benningtontól. Nagy szerencsére emberéletben nem esett kár, pedig gyakorlatilag szinte súrolta Chapman települést. Alább egy kis statisztika (adatok forrása: NWS Topeka, KS):
 
erősség: EF4
maximális forgási sebesség: 288 km/h
maximális szélesség: 800 m
útvonal hossza: 41.6 km
élettartam: 1.5 óra
sérültek / halottak száma: 0

 

2016. május 28., Ballinger, Texas

Ez alkalommal a texasi Junction és Harper térségében garázdálkodó HP szupercella volt a fő fogás, amiből tornádó is kialakult, bár magát a tornádót sajnos nem láttuk, hiába voltunk a közvetlen közelében. Azonban az aznapi bemelegítés sem volt gyenge: északabbra, Ballinger térségében már láttunk egy szupercellát. A tövében állva folyamatosan lehetett hallani a radaron 67 dBz-s reflektivitási magként látszó durva jégömleny vészjósló morajlását, miközben felettünk még éppen nem esett semmi.

 

2016. május 31., Lamesa, Texas

Amerikában ilyen egy "marginális" nap: ezt a fergeteges struktúrával megáldott szupercellát a texasi Lamesa környékén csíptük el.

 

2016. június 1., Dryden, Texas

Június 1-én Texasban a mexikói határvidéken lévő, néhány házból álló Dryden települést vagy tucatszor átszeltük, miközben ide-oda helyezkedtünk a környéken szaporodó szupercellák nyomában. Volt, amelyik igazi jégokádó sárkány módjára viselkedett, extrém magas 73 dBz-s maximális reflektivitási értékekkel, ill. volt alkalom, amikor egy brutális nedves légzuhatag nyomán látványos csapadékláb is kialakult. A legnagyobb általunk talált jégdarabok 4-5 cm-esek voltak.

 

2016. június 10., Montana

Utolsó vadászattal töltött napunkon, június 10-én Montanában igazi szupercella-parádé zajlott, a különleges hangulatú tájjal együtt pazar finálét varázsolva. Eszméletlen szupercellák jöttek le a hegyekből a sík területre, brutális szignifikáns jéggel megpakolva a tájat. Természetesen az elektromos tevékenység sem fogta vissza magát, pörkölgettek a böszmék rendesen.

 

A fenti képek korántsem képezik a teljes dokumentációs anyagot, szóval a közeljövőben még számíthattok hasonlóan zamatos csemegékre :)
 

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu