Távozó hidegörvény villámárvízzel, tubával

Storman képe
Fokozat: 

Szinoptikus helyzet, áttekintés

Az a képződmény, ami 500 hPa-os szinten egy fokozatosan leépülő hidegörvényként mutatkozik, ÉK felé távozóban azért a mai nap folyamán még befolyásolja időjárásunkat, elsősorban az ország K-i, ill. középső részében. A hidegörvénnyel összefüggésben lévő ciklonnak már a hátoldalára kerültünk, hazánkon kívül elhelyezkedő centruma a tengerszinti légnyomás térképeken az idő előrehaladtával lassan emelkedő értékeket mutat. Minket már csak a hátrafelé visszatekeredő okklúziója érint, ill. a ciklon peremén 300 hPa-on jól kivehetően körbefutó jet, mely hozzájárul a fokozott vertikális szélnyíráshoz. A napközben előálló néminemű labilitással együtt ez már elégséges feltételeket biztosít multicellás, vagy akár szupercellás konvekcióhoz, melyhez elsősorban felhőszakadás, villámárvíz kapcsolódhat, mint veszélyes jelenség, de kisebb eséllyel lokálisan marginálisan heves szélvihar, jégeső is előfordulhat. A mai napon emellett érdemes megemlíteni a tubák, esetleg tornádó lehetőségét, mely ezúttal egyaránt lehet mezociklonális és nem mezociklonális eredetű.

Részletezés

A nap nagy részén durván a Tisza vonalában (nagyjából É-D-i irányban) húzódó, alig mozduló konvergens terület lesz a konvekció elsődleges fókusza (a tegnapinál korlátozottabb területet lefedve), különös tekintettel az Északi-középhegységre, ahol orografikus rásegítés is érvényesül. A meglehetősen telített légállapotban kialakuló, ugyanazon útvonalon nem túl nagy sebességgel áthaladó cellák megfelelő terepviszonyok esetén akár villámárvizet is okozhatnak. Mindezek mellett a konvergens terület mentén 15 m/s-ot is elérheti a vertikális szélnyírás, így a multicellás konvekció mellett (karakterét tekintve a viszonylag alacsony felhőtetővel összefüggésben) mini szupercella is létrejöhet. Heves szélviharra, heves jégesőre azért összességében elég kicsi az esély, inkább a felhőszakadás, villámárvíz az elsődleges veszélyforrás. Azonban emellé társul még a kvázi-stacionárius konvergencia-zóna mentén tuba, tornádó lehetősége: a nem mezociklonális eredetet támogató paraméterek mellett a szupercellákhoz köthetően mezociklonális módra is alkalmat adnak a légköri feltételek.

Veszélyforrások

  • felhőszakadás, megfelelő terepviszonyok esetén villámárvíz
  • kis eséllyel marginálisan heves szélvihar
  • még kisebb eséllyel marginálisan heves jégeső
  • tornádó (mezociklonális és nem mezociklonális eredettel egyaránt)

Összefoglalás

Az ÉK felé távozó hidegörvény a hátsó peremén kialakuló konvekcióval búcsúzik hazánktól, mely veszélyforrásként leginkább felhőszakadás, villámárvíz lehetőségét foglalja magában, szerényebb valószínűséggel heves szélviharral egy-egy esetleges mini szupercella környezetében, valamint esély mutatkozik tubák, vagy akár tornádó létrejöttére. Összességében egy gyenge 1-es fokozatot érdemel a mai helyzet.

Érvényesség vége: 
2014, július 13 - 06:00

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu