Szupercellás esélyek a Dunántúlon

devilstorm21 képe
Fokozat: 

Az este, éjszaka érkező hidegfront hatására a Dunántúlon még jellemzően multicellás zivatarok fordulhatnak elő (esetleg marginális sc), melyeket heves kategóriába eső kísérőjelenségek nem követnek ( egy-egy helyen a nagyobb mennyiségű csapadék okozhat villámárvizet, de ez inkább a dny-i területeket érintő nagyobb csapadékrendszer velejárója lehet, mintsem egy konvektív cellájé).
A keddi napon a front (magassági szakasza lemaradva) tovább halad a keleti tájaink felé, miközben 500 hPa-on egy rövidhullámú teknő (később már egy lefűződő hidegörvényként analizálható) és az ahhoz kapcsolódó erőteljes hidegadvekció dobja meg a labilitási értékeket (400-700 J/kg SBCAPE), főként a Dunántúl középső tájai felett. A bőséges háttéremelési tényezők (poz. örv. adv. ; jet div. ; nedv. konv.) mellett, a szupercellás konvekcióhoz már elegendő 15-17 m/s 0-6 km-es szélnyírás is társul. Bár ez utóbbi, az idő előrehaladtával csökkenő tendenciát mutat. A mérsékelt labilitási értékek és a posztfrontális helyzetben fennálló némi bizonytalanság (az elegendő szélnyírású mező viszonylag keskeny sávban metszi a labilis zónát) ellenére, a Dunántúlon egy-két szupercella kialakulása benne van a pakliban (esetleg ÉK-en), melyeket várhatóan heves kísérőjelenség nem követ majd.

One or two supercells (postfrontal) may develope in Transdanubia at daytime on Tuesday but convective parameters do not support severe weather events.

Érvényesség vége: 
2016, szeptember 5 - 22:00

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu