Szignifikáns heves szélvihar október végén

szupercella.hu képe

*** Különösen veszélyes helyzet ***

Hazánkat a kora délutáni órákban egy rendkívül erős és gyors mozgású hidegfront éri el, melynek vezetőéle mentén erőteljes kényszerkonvekció zajlik. Ennek köszönhetően, akár egy fejlettebb squall line is kiépülhet Csehország felől, mely a magasból (~ 1500 m) könnyen lekeverheti a 140 km/h-s (!) szeleket is. A legnagyobb széllökések várhatóan a Győr-Moson-Sopron és Bács-Kiskun megye tengelyében (100-150 km széles sávban) jöhetnek majd létre (500-600 méter felett és a Balaton térségében a fronttól/SL függetlenül is kialakulhatnak 120 km/h-t tartósan meghaladó széllökések).
A helyzet nem kifejezetten a tipikus konvektív előrejelzések kategóriájába esik, ám a szituáció különösen veszélyes mivoltára való tekintettel, egy hármas kategória kritériumait (SL lehetősége kiterjedt, szignifikáns heves szélviharral) teljesítő helyzetről van szó!

Megjegyzés: A SL hevessége és kialakulása körüli bizonytalanság nagyban befolyásolja a maximális széllökések erejét!

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu