Szezonnyitó szupercella - farokfelhő, felhőszakadás Budapesten - 2013.05.06.

blogisztan képe

Szignifikáns visszatekintés - bemutatkozó bejegyzésem egy szép májusi napról

 
A 2013-as konvektív szezont erős túlzás lenne acélosnak nevezni, de szebb pillanatokat azért az idei tavasz / nyár is tudott okozni. 
 
Ezek egyike a 2013.05.06-án érkező, szupercellás jegyeket mutató zivatar volt, ami eleinte folyamatos és igen mély, ágyúdörgés-szerű dörgésekkel adott hangot erejének.
A vihar a kora délutáni órákban érkezett déli - délnyugati irányból, nem kevesen dokumentálták, hozzám (XI. kerület) 14 óra magasságában érkezett az említett ágyúzással és szürkés-zöldes árnyalatban pompázó, haragos felhőalappal.

 
Negyed óra elteltével pedig legnagyobb örömömre szupercellás jegyeket lehetett felfedezni a felhőalapnál, a nedves levegőt szívó farokfelhő (és falfelhő) formájában - a forgás szemmel látható volt. Ekkor már nem csak a dörgések intenzitása jelezte a zivatar hevességét, a szél is alaposan erőre kapott, majd a gyengének nem mondható csapadék is  megérkezett.

De ne siessünk ennyire, inkább beszéljenek az eseményről készült képek, melyeken a mezociklon meglétét sejtető formációkat láthatjátok.

 

Sokáig viszont nem tudtunk gyönyörködni ebben a pazar látványban, mert a zivatar ÉK-i irányban haladt tova, ami takarásban volt, később azonban bőven lehetett hallani az intenzív cella utóéletéről - a Belvárost alaposan megöntözte, az bizonyos aluljárókba megduzzadt hegyi patakként zúdult a víz, egyes villamosjáratok pedig - mivel nem érezték magukat eléggé hajónak - egy helyben álló viharvadászatra mentek. Ha jól emlékszem, jégről is szóltak a jelentések, a fővárost elhagyó szupercella élete derekán pedig egy vonalba szerveződő MKR része lett, ami további szép perceket okozhatott a gust frontok / peremfelhők Északi-Középhegységben tanyázó rajongóinak is.

Teljes galériám az eseményről

Végül álljon itt egy video playlist 3 röpke videóval, jó minőségre viszont ne számítson senki, a hangot pedig eltüntettem, mert kollégáimmal túlharsogtuk a dörgést :)

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu