A szeptember veri a nyarat

Rafeee képe

Tavaly szeptemberben így a hétvégén egy igen látványos görgőfelhő érkezett a Zselicbe. Idén viszont nyarat megszégyenítő szupercellás armada érkezett. Bár a júliusi évtized szupercelláját nem tudta felülmúlni, viszont stílusban teljesen más volt. 

Szombat reggelén meglepődtem az 1-es konvektív előre kiadásán, de rögtön elkezdett bennem dolgozni az adrenalin... egy percig sem kételkedtem sose a szupercellás konvektív előréken. Igaz eleinte lottyos időjárásunk volt, majd napközben rettenet erősen tűzött a nap is, de többen vártuk a délutánt, mint a messiást. :-)

Az első szupercella eltalálta a Zselicet, illetve Kaposvárt, melyet a Zselici Csillagpark kilátójából meg is örökítettem.

A második szupercella már igen komoly struktúrával rendelkezett, de nem tudtam elérni, illetve nem is kockáztattam. Pécsi tevékenykedését a többiek sikerrel megörökítették.

Kora este viszont látszódott, hogy komoly vihar, azaz ismét szupercella érkezik, de ezúttal nagyon, de nagyon közel halad el mellettünk. Végül talán ez volt a legdurvább struktúrával rendelkező az összes közül.

A nagy sötétségben sajnos nem sikerült megállapítani, hogy tubázott-e vagy sem, viszont szédítő sebességgel haladt... és jött mögötte a következő, melyet inkább egy jobb rálátással rendelkező helyről fotóztam meg Kacs Dávid kollégával együtt. A negyedik szupercellánál azért művészkedtem egy kicsit, különös hangulatú képeket gyártva.

Az azért vicces, de persze nemcsak a szerencsén múlt, hogy egyszerűen nem áztunk el. 

És az ötödik szupercella is megkapta a magáét, egyszerűen Tejúttal a háttérben...

Északra tekintve mindegyik impresszív struktúrával és fényes villámokkal vonult, de olyan sebességgel, hogy igen nehéz volt a struktúrát megfotózni a sötétben. 

A hatodik szupercellánk telibetalálta a környéket, köztük a falut is, de mivel ekkor már aludtam, ezért csak a hatalmas csattanásra ébredtem fel, amikor egy villám a közelben csapott le, hiszen mindenféle morgás nélkül jött a durranás. Erről a viharról csak radarkép van, ami szintén beszédes... Utána meg jött az MKR szépen és végül a nap csapadékösszege 47mm lett.


Be lehetne tudni szezonzárónak is ezt a szombatot, de eme blog írásakor (vasárnap délután) már ott mozognak az izolált szupercellák délnyugaton ismét... :-)

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 1 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu