StormPanel - Élő viharvadászat

kovkor képe

Sokáig irigykedve néztük a profi amerikai viharvadászok által használt technikákat. Meg van mindenük, ami egy sikeres viharvadászathoz szükséges: azonnal elérnek minden fontos információt az autóban ülve, kommunikálhatnak a külvilággal, nyomon követhetjük őket otthonról. Sőt, szinte ott lehetünk velük egy autóban, a tornádók és szupercellák közelében, köszönhetően az élő közvetítésnek.

Még nem is létezett a Viharvadászok Egyesülete, amikor elindultak az első próbálkozások ezen a téren. Emlékszem, talán 2006 környékén egy kollégámmal próbáltunk egy olyan rendszert összehozni, amivel valós időben az interneten nyomon lehet követni a viharvadászokat. Akkoriban ehhez szükséges volt egy laptop, egy külső gps egység, egy mobiltelefon, és egy Windows alá összetákolt szoftver, ami úgy-ahogy fogadta a gps jeleit, és küldte fel az adatokat a szerver felé a mobiltelefonon keresztül.
Aztán megkaptuk a telefonszámlát...2006-ban...mobilinternet...gondolhatjátok...

Majd évekig semmi sem történt. Folyamatosan éreztük, hogy szükség lenne erre az eszközre, de túl körülményes volt, és túl drága.

De szerencsére fejlődik a technika folyamatosan. Csökkennek a kütyük méretei, okosodnak a telefonok, "olcsósodnak" a mobil tarifák. Valamikor tavaly éreztük azt, hogy igen, eljött az idő, együtt állnak a csillagok (és a mobil oprendszerek), itt az idő újra nekilendülni, és végre megvalósítani, ami néhány évvel ezelőtt még nem sikerülhetett volna.

Aki április 19-én részt vett az V. Viharvadász Találkozón már láthatta, aki nem, annak most szeretnénk bemutatni Egyesületünk legújabb fejlesztésést a StormPanel-t!

Mi is pontosan a StormPanel?

Egy okostelefonon elérhető, mobilra optimalizált weboldal, ami az irigyelt amerikai viharvadászok eszköztárát valósítja meg.
Elérhetők rajta menet közben a legfontosabb adatok, kommunikálhatunk a viharvadász-koordinátorral, élő videót közvetíthetünk a viharok közeléből és a vadászatot nyomon követő látogatók élőben követhetik, hogy épp merre járunk.

Tehát nem egy mobil alkalmazásról beszélünk, hanem egy optimalizált weboldalról, ami ennek köszönhetően telefonon, táblagépen és akár asztali számítógépen is elérhető.

Jójó, ennyi bevezető után már kijár egy kattintható link is: Itt lehet elérni :)

Ki használhatja a StormPanelt?

Bárki, aki tagja a Viharvadászok Egyesületének és rendezte az aktuális évi tagdíjat. Képzett viharvadászaink az alapadatokon kívül a speciális térképekhez, műholdképekhez, radarképekhez is hozzáférhetnek.
Másik feltétel, hogy legyen érvényben viharvadász készültség, azaz kiadott konvektív előrejelzés. Napos időben ugye minek nézegetnénk az üres radart.

Nézzük meg az egyes funkciókat kicsit részletesebben.

Bejelentkezés után a fenti kép fogad minket.
Három megjelenési mód közül választhatunk: Térkép, Adat mód, Üzenetek

A térkép módban láthatjuk a saját pozíciónkat illetve a többi aktív viharvadász csapatot is.
Saját pozíciónk (a GPS kapcsoló bekapcsolását követően) zöld zászló ikonnal jelenik meg a térképen, a többi csapatot 1-1 színes kis autó jelzi. Amennyiben egy csapattól legalább 60 perce nem érkezett jel, ikonja inverzzé válik.

Hasznos lehet, ha bekapcsoljuk az Útinfót, így rögtön értesülhetünk arról, hogy milyen forgalomra számíthatunk.
A Radarkép kapcsolóval pedig "ráfeszíthetjük" a térképre az 1km-es nagyfelbontású radarképet, de ez annyira szép, hogy külön képet érdemel.

Na ugye, hogy ugye? :)

A jobb felső sarokban látható piros célkereszt ikon a fix-pozíció kapcsoló. Ez azt jelenti, hogy bekapcsolva az aktuális pozíciónk mindig a térkép közepén marad, így nem kell simogatnunk a telefon / tablet képernyőjét, hogy ismét megtaláljuk autónkat a térképen.

Mivel a StormPanel nem egy mobil alkalmazás, hanem egy weboldal csak akkor képes folyamatosan az adatok küldésére, ha aktív az ablak. Érdemes tehát egy külön, erre a célra dedikált eszközt használni, és az egyéb más funkciókat (navigáció, telefonálás, stb.) másik eszközzel bonyolítani.

Az Adat mód alatt azokat a létfontosságú adatokat érhetjük el, amik nélkül kicsi az esélye, hogy eredményes és hatékony megfigyelést végezzünk. A nagyfelbontású radarképeken keresztül, az 5 percenként frissülő műholdképeken át, WRF, ECMWF, Doppler szél és konvektív analízis adatokat érhetjük el. A viharvadászok svájci bicskája.

Egyesületünk célja továbbra is az, hogy minél sikeresebb viharvadászatokat szervezzünk, és a lehető legjobban segítsük a kint levő csapatok munkáját. Ennek egyik eszköze a koordinálás. A StormPanel-en keresztül elérhető Üzenetek mód segíti a kapcsolattartást a csapat és a viharvadász-koordinátor között. A koordinátor általában meteorológus szakember, aki a lehető legpontosabb információkkal rendelkezik a helyzettel kapcsolatban, és valós időben látja az összes csapat mozgását. Az ő üzenetei nagyban elősegítik a sikeres megfigyelést, adatgyűjtést.
Fontos azonban megjegyezni, hogy a koordinálás nem mindig elérhető, erről a weboldalon vagy a Facebook oldalunkon adunk későbbiekben felvilágosítást.

A terepen levő csapatok mozgását a weboldalunk látogatói is követhetik a Szupercella LIVE oldalon keresztül, mely elérhető a http://www.szupercella.hu/live linkre kattintva, illetve a jobb oldali blokkokból.

A térképen megjelenő ikonokra kattintva információt kapunk a csapat nevéről illetve az utolsó pozíciófrissítés óta eltelt időről. Ha egy PLAY gomb is látható a név mellett, élő videót is közvetít a csapat.

A video közvetítés tökéletessé tételéhez még sok feladat vár ránk, amiben Ti is tudtok segíteni. Ha egyesületi tagok vagytok, és rendelkeztek mobilinternettel, kamerás telefonnal, és szeretnétek részt venni a közös tesztelésben, fejlesztésben, küldjetek e-mailt az info@szupercella.hu-ra!

A rendszer a csapatok teljes mozgását rögzíti, melyet utólag meg lehet tekinteni, kielemezni. Az alábbi térképen pl. egy már lezajlott viharvadászat rögzített útvonalát, és néhány adatát láthatjátok. A térkép interkatív, nagyítsatok bele, mozgassátok!

A Viharvadászok Egyesületének célja, hogy az OMSZ-szal együttműködve minél több hatékonyabb és eredményesebb viharvadászatot szervezzen, koordináljon. A beérkező adatokat, fényképeket, videokat, kárfelméréseket kielemezve segítse a hatóságok munkáját, és hozzájáruljon a károkozó veszélyes időjárási jelenségek előrejelzésének pontosításához. A StormPanel hatékony eszköz lehet ezen célok elérésében, azonban ehhez az szükséges, hogy az alkalmazás felhasználói megküldjék észleléseiket, fotóikat, videóikat és beszámolóikat Egyesületünknek. Kérjük, hogy segítsd ezzel munkánkat!

Ezúton köszönjük a Profitárhely Kft. és Kneifel Gábor munkáját, mellyel segítette a StormPanel fejlesztését. Ha webtárhelyre, domain névre van szükségetek, forduljatok bizalommal hozzájuk!

A StormPanel használatából adódó károkért az Egyesület és az OMSZ nem vállal felelősséget. A StormPanelen keresztül elérhető adatokat tárolni, megosztani szigorúan tilos! A Viharvadászok Egyesülete és az OMSZ fenntartja a jogot a StormPanelen keresztül elérhető adatok korlátozására. A StormPanel teszt verzióban üzemel, az esetleges hibákat kérjük jelezzétek felénk.

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu