Hidegfront

szupercella.hu képe
Fokozat: 

Hazánk időjárását egy északnyugatról érkező hidegfront határozza meg, amely ezekben az órákban már a Dunántúl északi részén húzódik és lassan halad kelet, délkelet felé. A front ugyanakkor később lelassul és az egész magyarországi szakasza elkezd visszahullámozni a kora esti óráktól, amely az éjszakai órákban még erőteljesebben folytatódik.
Középmagas szinten tőlünk nyugatra egy nagy kiterjedésű teknő helyezkedik el, aminek déli peremén peremhullámok haladnak délnyugatról északkelet felé. Az egyik hullám délután érkezik nyugat felől, így gyenge hidegadvekció játszódik le annak következtében 500 hPa-on, ezzel együtt középszinteken megnövekszik a szélsebesség, így a 0-6 km-es vertikális szélnyírás is fokozódik az idő előrehaladtával az ország területén. A nagy térségű folyamatok nem lesznek túl szignifikánsak, egyedül az ország északi részén várható a teknő előoldalán némi pozitív örvényesség advekció, a magassági divergencia nem lesz jellemző.
A front keletebbre helyeződésével, különösen kb. Komárom-Fejér megyétől keletre a 0-2.5 km-es szélnyírás vektorok már jobban támogatják a frontális konvekciót. Mindkét modellben az ország északi felében van több nedvesség a GFS nedvesebb az ECMWF-nél, a GFS-ben az ország északi felében a hullámzó front vonalában 34-36 mm-es kihullható víz állhat rendelkezésre. Mindkét modellben benne van a lehetőség, hogy a délután, esti órákban a front visszahullámzásával délnyugaton (elsősorban Zala megyében), a frontális konvergenciája egybemetsszen a még éppen megfelelően nedves területekkel.
A fronttal átfedésben az MLCAPE értékek mindkét modellben 1000-1500 J/kg körül alakulnak  ami jelentősnek mondható. A  vertikális szélnyírás eloszlásában különbség van a két modell között, ugyanis a kb. 17-20 m/s-os értékek az ECMWF-ben inkább csak a Dunántúlra, míg a GFS-ben az ország északkeleti részére is kiterjednek. Az ország északi megyéit kivéve a  delta Theta-E értékek 15 fok felett várhatóak az országban, tehát a középszintű kiszáradás jelentős lesz térségünkben.

Veszélyforrások:

- felhőszakadás: a front vonalában és északkeleten meglévő magas 34-36 mm-es kihullható víz, illetve az északi részeken várható szervezettebb konvekciónak köszönhetően előfordulhat hírtelen lehulló nagy mennyiségű csapadék
- downburst: elsősorban északkeleten nagyobb az esélye, ugyanis ezeken a területeken az intenzív csapadék áthullhat ez erősen kiszáradt középszinteken.
- jégeső: a magas 1000-1500 j/kg 0-100 mb MLCAPE értékek és a napközben fokozatosan növekvő (17-20 m/s 0-6 km) szélnyírás következtében előfordulhat 2 cm feletti jégátmérő

Összefoglalás:

Egy gyenge hidegfront érkezett az ország északi részére a délelőtti órákban, amely az elkövetkező órákban még lassan délnek helyeződik, majd a késő délutáni óráktól egyre nagyobb szakasza melegfronttá alakul át és az éjszakai órákban északra távozik térségünkből. A front környezetében elsősorban északkeleten fordulhatnak elő intenzív zivatarok, amelyek akár szupercellák is lehetnek (a magassági szél délutáni beerősödésétől függ), ugyanezekre délnyugaton is van esély (itt a nedvesség viszonyok mérsékeltebbek) az esti órákban.

Érvényesség vége: 
2011, július 9 - 23:37

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 2 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu