Nem mezociklonális tuba

szupercella.hu képe
Fokozat: 

A csütörtöki nap második felében átvonult annak a frontrendszernek a hidegfrontja, amely jelenleg Skandináviától a Kárpát medencén át az olasz Alpokig húzódik. A hullámzó frontrendszer a magasban a Duna-Tisza közén helyezkedik el a délelőtti órákban, majd a nap további részében fokozatosan feloszlik. A front elé kifutott hideg levegő okozta összeáramlás  - az esetek nagy százalékában - a hidegfront mögötti klasszikus konvergens zóna képét mutatja. Tehát hozzávetőlegesen az alsó 500-700 méteren, az Ózd-Debrecen (később Békéscsaba) vonal 70-100 km-es sávjában, egy összeáramlás helyezkedik majd el a mai nap folyamán. Középszinteken ezen térség időjárására továbbra is a tőlünk keletre elhelyezkedő (majd egyre távolodó) magassági hidegörvény lesz hatással. Az örvény gyengülésében, illetve középpontjának keletre történő távolodásában van bizonytalanság az egyes modellszámítások között, de még így is lehet olyan időszak, amely északkeleten kedvezhet a nem mezociklonális tubák kialakulásának. Az összeáramlással átfedésben a GFS alaján nem túl nagy, de ilyen nedves környezetben már elégséges kb. 70-100 J/kg 0-3 km-es felszín alapú CAPE és 7-8 C/km-es hőmérsékleti gradiens várható az alsó 2 km-en ,10-12.5 m/sec 0-6 km-es szélnyírás mellett. A környezet igencsak nedves lesz a térségben, így alapvetően sok zápor valószínű, beágyazott zivatarral, amelynek feláramlása és leáramlása határán valószínűsíthetű a tuba megjelenése. Mivel a környezeti feltételek nem túl erősek (pl. az MLCAPE: 200-300 J/kg ) nem mezociklonális tornádóra kicsi az esély.
Összefoglalás: Az ország északkeleti részén, illetve az Ózd-Békéscsaba vonal 70-100 km-es sávjában elhelyezkedő konvergencia mentén van esély nem mezociklonális tuba kialakulára a késő délelőtti óráktól az esti órákig, ezért a 0-s konvektív előrejelzést tartjuk indokoltnak.

Érvényesség vége: 
2011, július 2 - 23:38

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu