Egy kis villámárvizes helyzet

gbond képe
Fokozat: 

Valid: 2017.05.13 06:00 UTC - 2017.05.14 06:00 UTC
Érvényes: 2017.05.13 06:00 UTC - 2017.05.14 06:00 UTC

Áttekintés

Országunk felett egy sekély ciklon tevékenykedik a nap folyamán. Ez az időjárási képződmény karöltve a nedves és labilis levegővel, sokfelé lehetőséget teremt zivatarok létrejöttéhez. A mai napon a legnagyobb veszélyt az egy pontban lehulló nagy csapadékmennyiség jelenti, amely akár villámárvizet is okozhat, emellett az ország északkeleti részén nem zárható ki egy-egy felhőtölcsér (tuba) megjelenése sem, és ennek a jelenségnek a földig leérő változata sem kizárható (tornádó).

Részletezés, elemzés

A tegnap országunkat délről érintő futóáramlás eltávolodik tőlünk, illetve gyengül, így a szélnyírás is jelentősen lecsökken (10 m/s környékére, de inkább az alá). Ennek következményeként ma főleg egycellás és gyenge multicellás konvekció valószínű, szupercellák kialakulása szinte kizárt. A GFS és ECMWF modellt is áttekintve a labilitást körülbelül 1200-1800 J/kg-on fog tetőzni az ország középső területein (ECMWF-ben magasabb az érték).
A talajszinten elhelyezkedő ciklonális mező elősegíti lokális konvergenciák kialakulását, és ez a tény megspékelve a közepes-magas kihullható vízmennyiséggel (24-30 mm) és a lassú cella haladási sebességével, kedvező feltételeket nyújt villámárvizek kialakulására. Erre elsősorban az Északi-középhegység területén, és az ÉK-en van a legnagyobb esély, másodsorban pedig az Alföldön.
A légkör alsó felében jelen levő örvényesség és a lassan mozgó konvergenciák azt valószínűsítik, hogy egy-két helyen megjelenhet nem-mezociklonális tuba illetve tornádó is. Legesélyesebb ugyangyak az Északi-középhegység, és annak tágabb környezete, és az Alföld északabbi régiói.
Az ország középső harmadában a délután derekán felhalmozódó közepes labilitás miatt nem zárható ki jégeső sem, de annak mérete várhatóan nem haladja meg a 2 cm-es átmérőt. Heves szélvihar (90 km/h felett) a nedves légprofil okán nem valószínű.

Veszélyforrások:
- villámárvíz: elsősorban az Északi-középhegységben, ÉK-n ill. másodsorban az Alföldön
- nem-mezociklonális tuba/tornádó: elsősorban az Északi-középhegység környékén és az Alföld északi felén van nagyobb esélye
- jégeső: az ország középső harmadában előfordulhat, várhatóan 2 cm alatti maximális jégátmérővel

Készítette:
Bondor "GBond" Gyula
/Viharvadászok Egyesülete/

We issued Category 1 mainly because of the possibilitly of excessive precipitation. On the northeeastern part of the country, non-mesocyclonal funnel cloud/tornado can not be ruled out either.

Érvényesség vége: 
2017, május 14 - 08:00

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu