Villámárvízes helyzet némi szupercella eséllyel fűszerezve

gbond képe
Fokozat: 

Áttekintés
 
Országunk felett egy lassan mozgó frontzóna húzódik. Ezzel összefüggésben a Kárpát-medencét dél felől egy magassági hidegörvény éri el, amely ideális feltételeket teremt záporok, zivatarok kialakulásához. A mai nap a legnagyobb veszélyt az egy pontban lehulló nagy csapadékmennyiség jelenti, emellett az ország déli részén szupercella kialakulása sem zárható ki, némi heves eseménnyel.

Részletezés, elemzés
 
Kelet, délkelet felől nagy nedvességtartalmú, és relatíve meleg levegő áramlik a magassági ciklon előterében, ennek hatására a kihullható vízmennyiség eléri a 32-40 mm-t, főleg az ország északi felében. A magasban a hideg levegő közeledése miatt a labilitás is megemelkedik (400-600 J/kg-os maximumok a GFS-ben, az ECMWF is hasonló képet fest), főleg Tiszántúlon, és a Duna-Tisza köze déli részén. A magassági örvény biztosít némi szélnyírást az ország legdélebbi sávjában (15-20 m/s), valamint az örvényességadvekció támogatja az emelést is. A talajszinten határozott konvergencia mutatkozik, ugyancsak a déli határaink közelében.
Eleinte inkább beágyazott formában jelenhetnek meg a zivatarcellák, majd délután a felhőzet felszakadozása után akár izolált cellák is kifejlődhetnek. A légzuhatagokra is van esély ezzel összefüggésben, amit a DCAPE 700 J/kg körüli maximuma is mutat az ország DK-i részén.
A zivatarok MKR-ré is formálódhatnak az ország északi sávjában, ezek főleg a villámárvíz miatt érdekesek.
 
Veszélyforrások

- villámárvíz: elsősorban a hegységeinkben ill. az ország északi felében okozhat gondot a sok csapadék, már a nap első felétől kezdve
- mezociklonális tuba/tornádó: a D-i, DK-i szupercellák esetén megemlíthető esélye van a kialakulásuknak (az estéhez közeledve csökken a felhőalap magassága)
- szélvihar: délután, az ország déli sávjában, izolált cellák esetén lehet 90 km/h-t megközelítő széllökés
 
Megjegyzés
 
Az előrejelzés hordoz némi bizonytalanságot, hiszen az elmúlt futások más-más erősségű magassági hidegörvényt számoltak, illetve annak északra való terjedésében is eltértek kissé. Ez nagyban meghatározza a heves események mennyiségét a nagy mennyiségű csapadékon kívül.

Készítette: Bondor "GBond" Gyula
/Viharvadászok Egyesülete/

We issued Category 1 mainly because of the possibilitly of excessive precipitation. On the southeastern part of the country, supercells may form and mesocyclonal funnel cloud/tornado can not be ruled out either.

Érvényesség vége: 
2015, szeptember 26 - 08:00

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 1 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu