Helyenként emelt mélykonvekció nem zárható ki

szupercella.hu képe
Fokozat: 

Érvényesség vége: 2015. szeptember 19. 20:00

Hazánk időjárását egy hullámzó, időnként visszahátráló, majd ismét meglóduló frontrendszer határozza meg, amely fölött igen markáns délnyugat-északkeleti tengelyű szállítószalag kezd kiépülni a 800-700 hPa-os nyomási szintek környékén. A szállítószalag fokozatosan benedvesedik, ezt már jelzi a délnyugat felől jelenleg is hazánk fölé húzódó, középszintű felhőzet, és a belőle hulló gyenge csapadék. Az elkövetkező 24 órában a szalag fölött igen labilisan alakul a rétegződés, így elvileg a magasból indulva megjelenhet konvekció rajta, ezzel szemben a talajalapú konvekció esélye meglehetősen csekély, éppen a szállítószalag következtében kialakuló erőteljes záróréteg miatt. A középszintű feláramlások megindulását viszont segítheti - a szalag felsikló, ferdén emelkedő jellege mellett - az éjjel ismét betörő front magassági konvergenciája, illetve az örvényesség advekció is - utóbbi inkább a holnapi nap második felében. Ha a nedvességi és emelési viszonyok kellően markánsak lennének ahhoz, hogy erőteljesebb feláramlások kialakuljanak, akkor azoknak még az erős szélnyírással is meg kell birkózniuk - erre az igencsak labilis középtroposzférikus hőmérsékleti rétegződés miatt azért mutatkozik némi esély. E feltételek teljesülése esetén kialakulhatna egy-egy elnyírt emelt konvekciós zivatarfelhő, ami marginálisan akár szupercellává is fejlődhetne. Nagyjából szinte bárhol a szállítószalag mentén, de legfőképpen a nyugati és északi országrészben. Az esetlegesen megjelenő konvekcióhoz kapcsolódó heves események esélye erősen kérdéses, várhatóan csekély - az emelt jelleg miatt. Emiatt - és a helyzet nagyfokú bizonytalanságából fakadóan - csak egy felkiáltójellel emlékezünk meg a következő 24 óra eseményeiről.

Theres is a slight chance that, through elevated convection, a marginally supercell may develop over a warm conveyor belt in the next 24 hour, but supposedly without any severe events.

Érvényesség vége: 
2015, szeptember 19 - 20:00

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 1 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu