Beragadó sekély ciklon villámárvízzel

gbond képe
Fokozat: 

Áttekintés
 
A Kárpát-medence időjárását továbbra is egy nyugat felől benyúló magassági teknő határozza meg, amelyhez talajszinten egy gyenge ciklonális mező tartozik. Ennek hatására folytatódik a csapadékos, zivataros idő. A mai nap folyamán a legfőbb veszélyforrás a hirtelen lezúduló nagy csapadék lesz.

Részletezés, elemzés
 
Az említett teknő előterében még mindig relatíve meleg és nedves levegő áramlik az ország fölé DK felől, ez biztosítja a csapadék utánpótálását. Ennek az áramlásnak a tengelyében 500-1000 J/kg talajalapú CAPE felhalmozódása lehetséges (az ECMWF és GFS modell szerint különböző felállásban), aminek tényleges mértéke erősen kérdéses a már meglevő felhőzet miatt. Mindenesetre a magassági teknő biztosíthat elegendő emelést zivatarok kialakulásához. A talaj közelében egy erőteljesebb konvergencia is kialakul a sekély ciklonnal összefüggésben, ami további támogató tényező. A szélnyírást tekintve nem lesz kifejezetten szupercellás nap a mai (10-15 m/s), főleg multicellák várhatóak, viszont rövid életű, marginális szupercella nem zárható ki az ország középső harmadában, illetve a Kisalföld térségében - ahol kissé magasabb lesz a szélnyírás (akár 15 m/s felett).
A kialakuló zivatarok MKR-ré is összeállhatnak az ország északi sávjában, de ezen zivatarok hevessége kérdéses. A legnagyobb veszélyforrás a villámárvíz (40 mm körüli, illetve afeletti kihullható vízmennyiség).
A mai helyzet támogatja a nem-mezociklonális tubák, tornádók kialakulását (70-100 J/kg-os CAPE03, 7-8 fok/km-es 0-2 km-es hőmérsékleti gradiens). Ezek a kedvező értékek ráadásul egybemetszenek a konvergencia tengelyével. (A legvalószínűbb kialakulási hely az Alföld köze északi része, a főváros térsége, és a Kisalföld, de máshol is előfordulhat.)
 
Veszélyforrások

  •  villámárvíz: a magas kihullható vízmennyiség és az orográfia együttesen produkálhat villámárvizet, elsősorban a hegységeinkben ill. az ország északi sávjában
  •  nem-mezociklonális tuba/tornádó: az átlagosnál nagyobb az esélye a kialakulásuknak
  •  jégeső: előfordulhat minimális eséllyel, de a jégátmérő várhatóan nem haladja meg az 1-2 cm-t, tehát nem lesz heves kategória
  •  szélvihar: a nedves légprofil miatt nem várható heves (90 km/h-t megközelítő) kifutószél

Megjegyzés
 
Az előrejelzés némi bizonytalansággal terhelt, hiszen a szombati és vasárnapi napból kiindulva az időjárási modellek nehezen fogják meg a maihoz hasonló sekély ciklonos helyzeteket. Kérdéses továbbá a labilitás mértéke.
 
Készítette: Bondor "GBond" Gyula
/Viharvadászok Egyesülete/

We issued Category 1 mainly because of the possibilitly of excessive precipitation in the northern parts of the country. On the convergence zone, non-mesocyclonal funnel cloud/tornado can not be ruled out either.

Érvényesség vége: 
2015, augusztus 18 - 08:01

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu