Magassági hidegörvény esetleges szupercellákkal

gbond képe
Fokozat: 

Valid: 2015.08.02 06:00 UTC - 2015.08.03 06:00 UTC
Érvényes: 2015.08.02 06:00 UTC - 2015.08.03 06:00 UTC
 
Áttekintés
 
Országunkat vasárnap folyamán egy gyenge magassági hidegörvény közelíti meg. Ennek hatására egyre jobban labilissá válik a légkör felettünk, ami azt jelenti, hogy nagyobb eséllyel alakulhatnak ki zivatarok. Ezekben a zivatarokban, főleg az ország déli részén előfordulhat nagy mennyiségű csapadék, jégeső.
 
Részletezés
 
Az említett magassági örvényhez magasabb szinten (500 hPa) hidegadvekció tartozik, és emellett délről egy relatíve magasabb ekvipotenciális-hőmérsékletű levegő nyelv nyúlik be az ország fölé 850 hPa-on, ez a két tényező a labilitás megnövekedését segíti elő. A CAPE index maximuma 700-1000 J/kg körül várható a délután derekán a GFS szerint (az ECMWF szerint akár 1500 J/kg is lehet ez a maximum). A maximum tengelye a Dunántúl déli felén húzódik végig, érintve a Duna-Tisza köze déli, határmenti részeit is. A szélnyírást tekintve az ország nagy részén 15 m/s vagy afeletti értékek várhatóak - és ebben mostmár mindkét globálmodell (ECMWF, GFS) egyetért. Ennek alapján szupercella kialakulhat, bár a labilitás elég kis területen lapolódik át a kedvező szélnyírással. Mindenesetre a hodográf görbülő alakja támogatja a szupercellákat és a 0-3 km-es helikalitás is valamennyire kedvező képet fest (100-125 m2/s2).
A délután második felében az örvényhez köthetően DNY felől örényességadvekció történik, ami segítheti a feláramlások megindulását. A nedvességkonvergencia nagyjából fedésben van a leglabilisabb területekkel, és ez jó jelnek tekinthető.
Heves zivatarok, szupercellák legesélyesebb kialakulási helye a Duna vonalának déli része, és annak tágabb (~30 km) környezete. Az estéhez közeledve, és az éjszaka első felében a zivatarok rendszerbe is szerveződhetnek (MKR), ami nagy mennyiségű csapadékot is okozhat (kihullható vízmennyiség 36-40 mm).
Tornádók kialakulásához nem túl kedvező a helyzet, bár estefelé a csökkenő felhőalap magasság és a növekvő alacsonyszintű szélnyírás miatt nem lehet teljesen kizárni.
 
Veszélyforrások
 
- Felhőszakadás/villámárvíz:  az esti zivatarrendszer produkálhat egy helyen 30-40 mm ill. azt meghaladó csapadékot pár óra alatt.
 
- Szélvihar:  a zivatarok környezetében a legerősebb széllökések megközelthetik a 90 km/h-t, de várhatóan nem haladják meg azt.
 
- Jég:  Előfordulhat 2 cm-t megközelítő jégméret, de várhatóan nem ez lesz jellemző. (szupercellákban kis valószínűséggel  meghaladhatja az átmérő a 2 cm-t)
 
- Tornádó: Kis eséllyel előfordulhat szupercellák esetében, az estéhez közeledve.
 
 
Készítette: Bondor "GBond" Gyula
/Viharvadászok Egyesülete/

We issued Category 1 mainly because of the possibilitly of supercell formation in some southern regions. The thunderstorms may produce large hail and excessive precipitation.

Érvényesség vége: 
2015, augusztus 3 - 08:00

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu