Markáns hidegfront

Anarki képe
Európa északi része felett - egy ÉK-DNY tengelyű - magassági teknő helyezkedik el. A teknő a nap folyamán fokozatosan kelet felé helyeződik át, és a hozzá tartozó markáns hidegadvekció és szélnyírás hazánktól északra fog elhaladni. A teknőhöz egy hullámzó frontrendszer tartozik, amelynek melegfrontja tőlünk északra található, hidegfrontja pedig nyugat felől közeledik, jelenleg már Ausztria nyugati részén tartózkodik, és gyors mozgással halad át hazánk döntő része felett az éjféli órákig. Az események legfeljebb a front vonalán várhatóak, ahol a konvekciót erős, nagytérségű emelőhatások segíthetik.

Várhatóan a délelőtti óráktól a nyugati országrész felett számíthatunk több órás napsütésre, így ezeken a területeken halmozódhat fel jelentősebb labilitás. A két népszerűbb modell alapján a labilitás mennyiségi elosztása meglehetősen eltérőnek mutatkozik. Amíg az ECMWF északnyugatra, addig a GFS délnyugatra adja a magasabb labilitási értékeket (0-100 mb MLCAPE: 200-400 j/kg). A front vonalában markáns nedvességkonvergencia lép fel, ami főként a Dunától nyugatra mutatkozik erősnek. Az alacsonyszintű konvergenciával átfedésben, a tőlünk északra haladó jet jobb belépő zónáján egy magassági (300 hPa) divergencia lép fel, ami további emelőhatást biztosíthat a fronton végbemenő konvekciónak (1. kép).
 

Ami a szélnyírási viszonyokat illeti, az előrejelzések alapján közvetlenül a front mögött növekszik meg értéke, tehát nincs megfelelő átfedésben a front előtti, illetve a fronton lévő labilitással (2. kép).


Ha esetleg mégis átfedésbe kerülne a kettő, akkor hevesebb zivatarok is kialakulhatnak, de ennek jelenleg nem túl nagy a valószínűsége. A front mentén fellépő vonalas kényszerhatások miatt egy vonalas szerkezetű csapadékrendszer kialakulására lehet számítani, ami várhatóan a Dunántúlon mutatkozhat erősebbnek. A 0-2,5 km-es szélnyírásvektorok nem optimálisak, de a nagytérségű emelőhatások miatt maradhat a vonalas szerkezet. A front vonala mögött viharos északnyugati szél várható, illetve a fronton alakuló intenzívebb zivatarok környezetében előfordulhatnak akár 90 km/h feletti széllökések is.

A helyzet a 1-es konvektív előrejelzés kritériumait közelíti, de nem indokolt kiadása, mert a heves események (leginkább a szél) kialakulásában leginkább a fronthoz köthető folyamatok játszanak majd közre.

Írta: Neofita, Anarki

 

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu