Erős multicellák akár MKR-ré szerveződve „határon táncoló” szupercellákkal

Fokozat: 

Érvényes: 2015.05.25. 01:00 UTC - 2015.05.26. 08:00 UTC
Valid: 2015.05.25. 01:00 UTC - 2015.05.26. 08:00 UTC
 
Összegzés:
 
Az elmúlt 4-5 nap időjárását meghatározó hideg légörvény középpontjával - tőlünk délre vonulva -  a következő 36-48 órában az Al-Duna medencéje,  illetve keddre virradóan Dél-Erdély felé mozdul. Áramlási rendszerében több közép- és felső-troposzférikus háborgás is átvonul majd felettünk dk-ény irányban. A mélykonvekcióhoz fűtőanyagot a magassági ciklont körülülelő erős MNSZ és kisebb részben a nappali besugárzás biztosítja. Az elmúlt napokhoz képest az áramlás -ezzel együtt a szélnyírás- számottevően gyengül fölöttünk, így egyre inkább erős multicellás képződésre készülhetünk, de főként a keleti, délkeleti határvidéken még mezociklon létrejöttéhez is elegendő lehet a szélnyírás. Az ország keleti részén ismét elegendő labilitás lesz (az előrejelzések szerint), így egy-egy cellában a heves események kritériumait is megközelíthetjük, vagy elérhetjük. Az 1-es fokozat azonban nem a jég és szélvihar miatt, hanem egyértelműen a nagy kihullható víz és a viszonylag lassuló (és egy pont fölött ismétlődő) cellaáthelyeződés figyelembe vételével került kiadásra.  
 
 
Részletezve:
 
A nedvességi viszonyokkal továbbra sem lesz probléma, labilitási energia is rendelkezésre áll főként az ország keleti felében, de az MNSZ bőven áthúzódik a Dunántúlra is. A magassági ciklon középpontjától északra az alsó szinteken sekély ciklonális mező található, amelyben több összeáramlási zóna is létrejön, emellett több hullámban érkezik Erdély és a Vajdaság felől középszintű örvényesség maximum, amely időnként és helyenként magassági divergenciával is párosul, így tehát nagytérségű feláramlás is segíti a zivatarok kialakulását. A délkeleti (a Dunántúlon északkeletire forduló) vezetőáramlás és az említett jól kivehető örvényességi maximumok együttesen délkeletről északnyugat felé áthelyeződő viszonylag lassú mozgású (jellemzően kisebb méretű) MKR-eket is létrehozhatnak, amelyekben a fő veszélyforrás a nagymennyiségű csapadék lehet. Ezen csoportok az MNSZ által biztosított energiával éjjel is fennmaradhatnak és karokba, sávokba rendeződve egymást követve egy adott hely fölött növelhetik a felhőszakadás veszélyét. A Dunántúlon és a középső országrészben a vezető áramlás változása miatt ezek a rendszerek egymásba olvadva/torlódva tartós, nagymennyiségű csapadékot adhatnak. A labilitási energia az ország nagy részén közepesnek mondható, de a keleti tájakon a GFS néhol pl. 1000 J/kg-os MUCAPE-el számol. A 0-6-os szélnyírás (a labilis részen) jellemzően 5-15 m/s között változik (0-3: 2-10 m/s), a nagyobb értékeket keleten, délkeleten találjuk (délnyugat felé haladva viszont a labilitás nagymértékben csökken). A nyírási és helikalitási viszonyok alapján jellemzően erős multicellák kialakulása valószínű, de a Tiszántúlon (főként a keleti részén) szupercellák is létrejöhetnek nem túl nagy valószínűség mellett. Utóbbi területeken főként délelőttig az alacsony felhőalap, alacsonyszintű nyírás és a 0-1-es SRH alapján rendkívül kis valószínűség mellett mezociklonális tornádó sem zárható ki. Nem mezociklonális felhőtölcsérekre főként az alföldi, majd az északi tájakon lévő konvergenciák mentén van némi esély, nem mezociklonális tornádó szinten nagyon valószínűtlen.
 
 
Veszélyforrás:
 
Felhőszakadás: egyértelműen a legfőbb veszélyforrás ebben a helyzetben a rövid idő alatt lezúduló helyenként akár 30-50 mm-t elérő, néhol esetleg ezt is meghaladó csapadékmennyiség, amely a domb- és hegyvidéki területeken villámárvizeket okozhat  
 
Szélvihar: a legtöbb zivatarhoz várhatóan nem társul 60 km/h-nál erősebb szél, de az esetleges keleti szupercellák környezetében viszonylag kis valószínűséggel elérhetik vagy meghaladhatják a széllökések a 80-90 km/h-t
 
Jég: a nedves profil nem támogatja a nagy jeget jellemzően 2 cm alatt marad a jégszemek átmérője, de szupercellák vagy erősebb multicellák estén akár 2 cm körüli esetleg kissé a feletti jégméret nem zárható ki (kis esély mellett)
 
Nem mezociklonális tuba, tornádó ill. mezociklonális társaik: néhol előfordulhat „nm tuba”,  bármelyik típusú tornádó  létrejöttének igen kicsi a valószínűsége 
 
 
Summary:
 
Category 1 was issued mainly for excessive precipitation (30-50, locally > 50 mm), besides very low risk of multi/supercellular convection with large hail (=> 2cm) and less probability severe wind gusts ( =>90 km/h). A cut off low (situated over the Adriatic See and West Balkan and moves E, NE) provides favourable conditions for deep moist convection over Hungary. Numerous mid- or upper air disturbances should travel from SE to NW therefore  relatively slowly moving MCSs could develope causing a slight threat of flash flood  primarily in the mountain area. 

Érvényesség vége: 
2015, május 26 - 08:00

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu