Szóra sem érdemes?! (2. rész)

Neofita képe
Fokozat: 

Nyugat felől egy gyengülő hidegörvény közelíti meg a Kárpát-medencét, de hazánk időjárását továbbra is zömmel helyi hatások irányítják.

Az ország nagy részére még mindig viszonylag száraz légprofil  lesz a jellemző, de a némileg magasabb Thompson-index és a délutánra kifejlődő markáns, alacsonyszintű nedvességkonvergenciák várhatóan ma is kitermelhetnek zivatarokat. A konvekcióhoz az orográfiai segítség fontos tényező lehet továbbra is, de ma már némileg nagyobb számban fordulhatnak elő más területeken is. Tegnapihoz hasonlóan, Pécs-Debrecen tengelytől északra jelenhetnek meg (azon belül is inkább DNY-on és ÉK-en).

Kicsi eséllyel, de felléphetnek a következő jelenségek zivatarok környezetében:

-Villámárvíz: kicsit magasabb a kihullható víz mennyisége, mint tegnap, és a hegyek között veszteglő zivatarok ma is megjelenhetnek.

-Légzuhatag: főleg ÉK-en (és elsősorban) az ECM továbbra is magas delta Theta-e értékeket prognosztizál...

-Jégeső: a CAPE magasabban alakul és jelentősebb része esik a jégnövekedési zónába is, így tegnapinál némileg nagyobb esélye lehet jégesőnek (kb. 1-2 cm-es jégátmérővel).
 

Összességében a tegnapinál kicsit erősebb paraméterek miatt továbbra is becsúszhatnak hevesebb kísérőjelenségek, de csak  lokálisan. Mivel várhatóan nagyon kevés helyen fordulnak majd elő, így továbbra is csak ezzel a felkiáltójellel szeretnénk a figyelmet felhívni a nem túl vérmes esélyekre.

Megjegyzés:
Estétől a közeledő hidegörvény előtt egy MNSZ is kezd kialakulni hazánk felett, ami akár éjszakára is életben tarthat némi (emelt) konvekciót. Külön érdekes momentum, hogy ÉK-re némi helikalitással is számol pl. a GFS, így ha szupercellák nem is, de látványossabb zivatarok előfordulhatnak a késő délutáni órákban.

Érvényesség vége: 
2014, július 27 - 06:00

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu